Utorak 19. mar 2024.
kosovska policija

SRBI U STRAHU OD NASILJA NA KOSOVU: Albanci koriste novi način zastrašivanja, poziv policiji uzaludan

Foto: Profimedia
Mesecima su na meti lokalnih Albanaca.

- Plašim se da se vratim kući, pretili su mi, govorili da im policija ne može ništa. Ti čobani su naoružani, oni su svi naoružani, ko ih se ne bi plašio - kaže Miroslav Lukić koga je pretukao jedan Albanac, jer je više puta prijavio da njegova stoka uništava žito i druge zasade Srba u okolini Velike Hoče.

Lukića je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici na lečenju gde je primljen sinoć posle napada na ulici u svom mestu.

"TREBA NAM OTVARANJE FABRIKA, A NE ZVECKANJE ORUŽJEM" Srpska lista protiv izgradnje bilo kakve baze na Kosmetu

"TREBA NAM OTVARANJE FABRIKA, A NE ZVECKANJE ORUŽJEM" Srpska lista protiv izgradnje bilo kakve baze na Kosmetu

"VOJNI KAMP JE PRETNJA SRPSKOM NARODU NA KOSOVU" Drecun prokomntarisao bezobrazluk Hrvatske i lažne države

"VOJNI KAMP JE PRETNJA SRPSKOM NARODU NA KOSOVU" Drecun prokomntarisao bezobrazluk Hrvatske i lažne države

TROJICA ALBANACA NAPALA SRBINA KOD VELIKE HOČE: Vređali ga pa udarali, zadobio teške telesne povrede

TROJICA ALBANACA NAPALA SRBINA KOD VELIKE HOČE: Vređali ga pa udarali, zadobio teške telesne povrede

Albanac Srbinu polomio nos

Lukić i drugi stanovnici srpskih enklava, Velike Hoče i Orahovca, mesecima su na meti lokalnih Albanaca koji na njihova imanja puštaju ovce, koze, krave i tako im uništavaju zasade.

- Mi se bavimo poljoprivredom, sejali smo žito, oni su puštali stoku u zasejanu pšenicu, a mi smo ih prijavljivali, imamo i slike, sve je dokumentovano - kaže Lukić.

Dodaje da su ga Albanci napali sinoć oko 21 čas, šetao je sa prijateljima Velikom Hočom. Jedan čobanin, koga je odmah prepoznao, pojavio se ispred njih:

- Počeo je da dobacuje, da se dere, da pravi buku, galamu. Ja nisam obraćao pažnju, krenuo sam dalje ulicom. Bila su njih dvojica, došao je i treći, kombijem, on je napravio još veći problem. Nešto kasnije, dovezli su se do nas, izašli iz kombija, tad je počela gužva, jedan od njih me je udario u glavu, u nos - priča Lukić.

Albanci ne slušaju policiju

Kaže da nije uzvratio, zato što je postojala mogućnost da je napadač naoružan.

- Čobani često nose oružje, nisam želeo da napravim još veći problem, s njim se u tom trenutku nije moglo razgovarati.

Pozvao je policiju koja je došla nakon pola sata, odveli su ga u ambulantu u Orahovcu, ali tu nisu mogli da mu pomognu. Zatim su ga odvezli u Đakovicu, snimanjem je ustanovljeno da mu je nos slomljen na dva mesta.

Povreda je sanirana tek u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, gde je Lukić ostao dok se ne oporavi od povrede, ali i od šoka.

- Nedavno smo imali sastanak sa svim tim čobanima, sazvao ga je komandir policije. Obećali su da to više neće raditi, ali tako je bilo samo nekoliko dana. Ponovo su počeli da rade isto, da nam prave štetu. Ja sam ih posle toga još jednom prijavio, međutim, juče je jednom čoveku koji je zasadio aroniju napravljena šteta. I on je slučaj prijavio policiji, ali taj čobanin je mislio da sam ga opet ja prijavio - kaže Lukić.

Napadača neće da tuži

Glavni napadač na grupu Srba u Velikoj Hoči je priveden. Na pitanje, da li planira da ga tuži, sagovornik odgovara negativno.

- Koga da tužim, kome da ga tužim, pitanje je šta time mogu da dobijem. On je pretio, rekao da se ne plaši policije, da se ne plaši nas. Rekao je da mi nećemo da uzmemo berićet, to žito koje smo zasejali. Bio je pijan, sva trojica su bila pod dejstvom alkohola - priča Lukić.

Kaže da se plaši povratka u svoje mesto. Brine i za porodicu, oženjen je, ima dvoje dece, majka i otac takođe žive u Velikoj Hoči.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd