Skip to main content
Aljbin Kurti

"SRBIJA JE NAJVEĆI PROBLEM KOSOVA" Aljbin Kurti konačno priznao: Srpska politika zadaje muke lažnoj državi

Foto: Profimedia/SD/ilustracija
Lažni premijer nije imao kud.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti optužio je Srbiju da suštinski ne priznaje državnost zemalja koje nisu clanice EU - Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Kosovo, cak i Sjevernu Makedonijui da se svim svojim kapacitetima angažuje kako bi uništila njihovu državnost, a kada je reč o Kosovu da želi njegovu "bosnizaciju".

Kurti tvrdi da se prema zemljama nastalim raspadom velike Jugoslavije Srbija danas ponaša na Zapadnom Balkanu kao "mala Rusija" - paternalisticki i hegemonisticki: bosanskohercegovacki entitet Republiku Srpsku pokušava da pretvori u Belorusiju, a Crnu Goru u Ukrajinu., te da na Kosovu preko ZSO želi da napravi Republiku Srpsku.

BRAVO ALJBINE: Kurti potpisao dokument u kojem je Kosovo deo Srbije

BRAVO ALJBINE: Kurti potpisao dokument u kojem je Kosovo deo Srbije

I MRTVI SRBI IM SMETAJU: Kancelarija za KiM oštro osudila najnoviji incident uperen protiv našeg naroda

I MRTVI SRBI IM SMETAJU: Kancelarija za KiM oštro osudila najnoviji incident uperen protiv našeg naroda

ŠPANSKI MEDIJI PIŠU O BOMBARDOVANJU SRBIJE: Zašto se takozvano Kosovo, Albanija i Severna Makedonija dodvoravaju Americi

ŠPANSKI MEDIJI PIŠU O BOMBARDOVANJU SRBIJE: Zašto se takozvano Kosovo, Albanija i Severna Makedonija dodvoravaju Americi

Kurti kaže i da imaju posla sa "državom koja ne priznaje Kosovo, koja je autokratska i naklonjena Moskvi".

Priznaje i da je Srbija njihov najveći problem, jer kako kaže, ne može "ni da zamisli ni da prihvati Kosovo kao ravnopravnu državu-suseda".

Kurti tvrdi i da Srbija "izvozi" tenzije u region i destabilizuje ga , zbog svoja dva, kako kaže, "unutrašnja defekta", navodeći da su to nedostatak demokratije i neuspeh u suocavanju sa prošlošću.

Kurti kaže i da Srbija dijalog "dve zemlje" razume kao dijalog o statusu Kosova, a ne kao "dijalog o statusu naših odnosa i njihovoj normalizaciji".

Kurti je rekao i da ne razume poruku srpskog predsednika Aleksandra Vucicća da nekima u Prištini treba ostaviti dodatno vreme da promene svoje loše odluke i ako to ne budu želeli, Srbija će doneti mere u cilju zaštite svojih interesa.

Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

- Kad god Srbija kaže da se brani, znajte da napada. U to smo se uverili u poslednje najmanje tri decenije - rekao je Kurti.

Na pitanje da li imaju pravo oni koji ZSO vide kao novu Republiku Srpsku na Balkanu, Kurti odgovara potvrdno.

- Takvu tvorevinu imamo u BiH: zove se Republika Srpska, izgradena je u Dejtonu i služi Beogradu a ne Srbima. Beograd, dakle, slicnu tvorevinu želi i na Kosovu - smatra Kurti.

Na pitanje da li je na opasnu ideju o razmeni teritoija stalvjena tačka Kurti je rekao da zeli da se dijalog Kosova i Srbije vodi o pravima i potrebama gradana, a ne o teritorijalnoj razmeni kao i da "takvih rešenja nece biti na stolu".

- Moja pobeda na izborima pokazala je da narod Kosova ne želi podelu teritorija. Mislim da ni Srbi to ne žele. Podelu želi samo predsednik Srbije - tvrdi Kurti, ali dodaje da ni Vucic više ne spominje razgranicenje s Albancima i teritorijalna rešenja.

- Umesto toga, traži "bosnizaciju" Kosova, autonomni srpski entitet u sklopu naše Republike - tvrdi Kurti.

Prema njegovom viđenju, uspeh pregovora i normalizacija odnosa izmedu Beograda i Prištine zavisi od "spremnosti Beograda da promeni i pristup i sebe".

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd