fbpx
Skip to main content
kosovo

SRBIMA NA KOSOVU STATUS PO UZORU NA JUŽNI TIROL? Slovenački "non-pejper" nudi i definitivno rešenje za južnu pokrajinu

Foto: Profimedia
Reč je o autonomnoj pokrajini u severoistočnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački

Nezvanični slovenački dokument, koji je uzburkao region, za raspetljavanje "kosmetskog čvora" nudi da se Kosmet i Albanija ujedine, a da srpski deo Kosmeta dobije poseban status - po uzoru na Južni Tirol. To je autonomna pokrajina u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

REŠITE SE PROLEĆNOG UMORA: Ovi vitamini i minerali su vam potrebni za blistavu kožu, kosu i nokte!

VELIKA PODRŠKA SA NAJVIŠEG NIVOA: Ako Beograd ima neki novi predlog za Kosmet, Rusija spremna da se umeša

VELIKA PODRŠKA SA NAJVIŠEG NIVOA: Ako Beograd ima neki novi predlog za Kosmet, Rusija spremna da se umeša

SAMI ALBANCI SVESNI DA KURTI LAŽE: Nisu bitne njegove želje, nego ono što kaže međunarodna zajednica

SAMI ALBANCI SVESNI DA KURTI LAŽE: Nisu bitne njegove želje, nego ono što kaže međunarodna zajednica

Famozni nezvanični dokument (non pejper), koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, privukao je ogromnu pažnju javnosti jer podrazumeva prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podelu BiH i pripajanje Republike Srpske Srbiji, stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije".

Spekulisalo se da li postoji ili ne, pošto su u Sloveniji od njega svi prali ruke, počev od Janše do Minisarstva spoljnih poslova. Ali, misterija konačno rešena, navodni dokument objavili su slovenački mediji.

Non pejper se zove se "Zapadni Balkan - put napred", a u februaru je poslat, prema nezvaničnim informacijama, u kabinet Predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Prva tačka dokumenta odnosi se na pitanje koje najviše muči Srbiju, rešavanje pitanja odnosa Beograda i Prištine:

- Ujedinjenje Kosova i Albanije. "Na Kosovu 95 posto stanovništva želi da se ujedini sa izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji. Srpski deo Kosova dobio bi poseban status - po uzoru na Južni Tirol - predlaže se u dokumentu.

Non-pejper o Zapadnom Balkanu
Foto: Printscreen/necenzurirano.si

Non-pejper o Zapadnom Balkanu
Famozni slovenački non-pejper za Balkan
Foto: Printscreen/necenzurirano.si

Kako je uređen Južni Tirol?

Pitanje je - šta podrazumeva to rešenje? Južni Tirol je autonomna pokrajina u severoistočnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački. Sastoji se od dve pokrajine - Trentina, gde se govori italijanski, i Bolcana, u kome živi nemačka nacionalna manjina.

Mirovnim ugovorom kojim je okončan Prvi svetski rat Južni Tirol je pripao Italiji, i tada je počeo decenijski spor između Beča i Rima, do postizanja rešenje o autonomiji. Južni Tirol 1971. dobija široku autonomiju, a Austrija se obavezuje da se više neće mešati u unutrašnja pitanja Italije.

Nemačkoj manjini koja živi na ovoj teritoriji data je široka nadležnost - od političkih prava kroz organizovanje sopstvenih lokalnih organa vlasti, preko obrazovne i kulturne autonomije od Rima, do proporcionalnosti u zapošljavanju i finansijske autonomije.

Član 117 italijanskog Ustava omogućava Južni Tirol da učestvuje u procesu pripremanja zakona na nivou EU, koji će se odnositi na njih, kao i njihovom sprovođenju. Garant autonomije Južnog Tirola u Italiji je Austrija, a tamošnji stanovnici i dalje čekaju da im se odobri dvojno državljanstvo.

Neretko se može čuti da neke austrijske stranke i danas zagovaraju da ova regija treba da dobije mogućnost na samoopredeljenje i da slobodno odluči o sopstvenoj budućnosti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd