fbpx
Skip to main content
Kosovo, Srbija

"VELIKE SILE NE DAJU DA SE DOĐE DO MIRNOG REŠENJA" Politički analitičar iz Prištine objasnio zašto je sporazum teško izvodljiv

Foto: Profimedia/Ilustracija
Deluje da velike sile više odmažu nego što pomažu

Politički analitičar Miljazim Krasnići ocenjuje da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija žele sveobuhvatni sporazum Kosova i Srbije i ističe da zbog toga treba očekivati veliki pritisak na premijera Aljbina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića.

Krasnići, ipak, ukazuje na činjenicu da je zbog "geopolitičkih interesa velikih sila" veoma teško pronaći održiva rešenja mira i stabilnosti u postkonfliktnim državama.

"Zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država" Kurti ponovo lupeta gluposti i "maltretira Evropu" lažima

"Zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država" Kurti ponovo lupeta gluposti i "maltretira Evropu" lažima

DIJALOG ZAPAO U ĆORSOKAK, MOĆ EU BLEDI: Zvezda Brisela se ugasila, a Vašingtonu dozlogrdilo - dva su razloga za to!

DIJALOG ZAPAO U ĆORSOKAK, MOĆ EU BLEDI: Zvezda Brisela se ugasila, a Vašingtonu dozlogrdilo - dva su razloga za to!

SRBIJA JE ZAPADU OPET KRIVAC? Američki politički analitičar nas napada zbog lažne države - "Vi ste PROBLEM!"

SRBIJA JE ZAPADU OPET KRIVAC? Američki politički analitičar nas napada zbog lažne države - "Vi ste PROBLEM!"

- Jugoslovenska kriza je proizvela takvu turbulenciju koja se i posle 30 godina ne smiruje. Bilo je puno planova, recimo od Karingtona, Vensa, Dejvida Ovena, Pitera Galbrajta, koji su pokušavali da nađu neko rešenje za krizu bivše Jugoslavije. Za krizu Bosne, Hrvatske, Kosova do sada nije pronađeno pravo rešenje, zato što ima puno istorijskih i geopolitičkih razloga. Istorijski razlozi su učinili da su se srpska, albanska i hrvatska nacija našle u različitim državama, tako da nisu mogle da stvore nacionalne države, a sećanje na nacionalne države podgreva nacionalizam. U geopolitičkom smislu na ovim prostorima uvek su se mešale velike sile. Balkanski narodi i kad bi hteli da sami da nađu neko mirno rešenje vrlo teško bi došli do njega, zbog toga što se velike sile mešaju, i u tom smislu sam veoma skeptičan da li će se naći neko pravo rešenja - zaključuje Krasnići.

Krasnići navodi da bi se uspeh u normalizovanju odnosa Kosova i Srbije postigao kada bi, po kratkim procedurama bila doneta odluku o njihovom prijemu u Evropsku uniju.

Miljazim Krasnići
Miljazim Krasnići
Foto: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

- Jedna velika mogućnost postoji, ako Evropska unija bude odlučnija pogotovo u ovom procesu pregovora Kosova i Srbije, i ako bude potpomognuta od Sjedinjenih Američkih Država, onda zaista može da se nađe jedan sveobuhvatan dogovor. Može se naći rešenje, ukoliko bi Kosovo i Srbija bile članice Evropske unije, onda bi lakše u širem kontekstu i u tim liberalnim demokratijama moglo da se nađe rešenje, nego ovako, kad se grubo rečeno gledaju preko nišana - kazao je Krasnići.

On smatra da će se povećati pritisak i na vlade Kosova i Srbije da se uskoro dođe do konačnog sporazuma i naglašava neophodnost normalizovanja odnosa, odbacujući navodna rešenja iz non- pejpera, koja bi prema njegovom mišljenju još više zakomplikovala odnose i produbila krizu.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

- Svi akteri u dijalogu imaju pun mandat, tako da je sada najbolji momenat da se pokuša da se nađe sveobuhvatni dogovor. U tom smislu smatram da će se povećati pritisak Brisela i Vašingtona. Teško je prognozirati kako će se odvijati situacija, ali ako se uzmu u obzir signali koji dolaze preko non-pejpera mislim da je ona alarmantna. Postoji opasnosti od destabilizujućih procesa zato što ovaj konflikt dugo traje i ukoliko se uskoro ne okonča daje mogućnost svima da se umešaju. To pokazuju non-pejperi koji proizilaze, a svaki ima neki cilj, odnosno želju da se dobije nešto od ove postojeće krize - objašnjava Krasnići.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd