fbpx
Skip to main content
Samit G7

Sastanak G7 u Londonu: Tema razgovora bilo KOSOVSKO PITANJE - posebna poruka za Srbiju i Prištinu

Foto: Reuters
"Demokratija je pod globalnim pritiskom, pandemija i dalje globalni izazov"

Ministri  spoljnih poslova zemalja članica G7 imali su sastanak u Londonu, a  među temama su bili Zapadni Balkan i Srbija.

U zaključcima sa tog skupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta od Srbije je zatražilo da se "konstruktivno" uključi u pregovore sa tzv. Kosovom u okviru dijaloga uz pomoć EU, te da u potpunosti normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum. 

TROJICA ALBANACA NAPALA SRBINA KOD VELIKE HOČE: Vređali ga pa udarali, zadobio teške telesne povrede

TROJICA ALBANACA NAPALA SRBINA KOD VELIKE HOČE: Vređali ga pa udarali, zadobio teške telesne povrede

GAZE DIJALOG ALI IM NEĆE PROĆI: Lažna država udara na Srbiju sa svih strana, opstruiše svaki dogovor

GAZE DIJALOG ALI IM NEĆE PROĆI: Lažna država udara na Srbiju sa svih strana, opstruiše svaki dogovor

"EVROPI JE USPEŠNA SRBIJA, SRBIJA BEZ KOSOVA" Opasna politika EU prema dijalogu Beograda i Prištine

"EVROPI JE USPEŠNA SRBIJA, SRBIJA BEZ KOSOVA" Opasna politika EU prema dijalogu Beograda i Prištine

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 prethodnih dana  uživo su u Londonu razgovarali o ovom, kako su istakli, "kritičnom trenutku za naš narod, našu planetu, našu sigurnost i naš budući prosperitet". 

Predstavnici SAD, Kanade, Japana, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije zaključili su da je demokratija pod globalnim pritiskom, da pandemija i dalje predstavlja akutni globalni izazov, da se povećavaju nove tehnološke pretnje, kao i katastrofalni efekti klimatskih promena. Obavezali su se na jačanje otvorenih društava, zajedničkih vrednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. 

Najrazvijenije zemlje sveta dotakle su se i Zapadnog Balkana i Srbije

Kad je reč o Zapadnom Balkanu potvrdili su zajedničku posvećenost bezbednosti, ekonomskom oporavku i evropskoj perspektivi šest zemalja ovog regiona, kao ključnu investiciju za mir i stabilnost.

-Naglašavamo važnost unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, posebno vladavine prava, uključujući borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, oštrim akcijama preduzetim protiv najgrubljih slučajeva. Stoga podržavamo formalno otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Podržavamo dalji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces - piše u zaključcima. 

Što se Srbije tiče, predstavnici G7 rekli su sledeće:

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo sprovođenje reformske agende koja se odnosi na pregovore o pristupanju EU sa Crnom Gorom i Srbijom. Pozivamo zemlje u regionu da prošire unutrašnji politički prostor i poboljšaju okruženje za civilno društvo i nezavisne medije - 

Oni su poručili da neopravdane spekulacije o promenama granica duž etničkih linija nisu rešenje za izazove sa kojima se region suočava.

- Takve promene predstavljale bi pretnju regionalnoj bezbednosti. Odlučno odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i da provedu izborne i ograničene ustavne reforme, da primene presude Evropskog suda za ljudska prava i da blisko sarađuju sa OEBS-ovom Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom - piše u zaključcima, u kojima se dodaje i da G7 podržava kandidaturu Kristijana Šmita za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

          

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd