fbpx
Skip to main content
kosmet

"TREBA NAM OTVARANJE FABRIKA, A NE ZVECKANJE ORUŽJEM" Srpska lista protiv izgradnje bilo kakve baze na Kosmetu

Foto: SD/ilustracija
Srpska lista izražava zabrinutost zbog najave hrvatskog ministra spoljnih poslova da ta zemlja planira da otvori vojni kamp na Kosmetu

Srpska lista najoštrije se protivi najavi Hrvatske da na Kosovu i Metohiji gradi vojne baze, a gradonačelnici 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom u južnoj pokrajini ocenjuju da se na taj način ugrožava mir i spokoj građana.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju gradonačelnika 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom, najava da će na Kosovu i Metohiji biti građena vojna baza hrvatske vojske kod Srba izaziva sećanja na pogrom, ali i akcije etntičkog čišćenja Bljesak i Oluja.

- Iza tih akcija su ostala spaljena srpska sela i gradovi, ubijeni i nestali Srbi - podsećaju u saopštenju i iz tog razloga izražavaju zabrinutost, ali i oštro protivljenje izgradnji bilo kakve vojne baze.

Upozoravaju da formiranje takve vojne baze ne doprinosi miru i stabilnosti.

- Na ovim prostorima militarizacija je svima preko glave, i Srbima, i Albancima, ali i svim ostalim građanima, jer je svima potrebna ekonomska perspektiva, radna mesta i jačanje demokratije - poručuju i dodaju da je u tom smislu hrvatski ministar trebalo da najavi otvaranje fabrika, a ne da, kako navode, zvecka oružjem.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd