fbpx
Skip to main content
Dragomir Anđelković

ŠTA KOSMETU DONOSI NOVI PREDSEDNIK SAD: Albanci će se iznenaditi kad vide šta ih čeka

Foto: Printscreen/TV Happy
Amerikanci su svesni da se svetska scena bitno promenila i da su Rusija i Kina sve jače

Nova administracija u Vašingtonu će u velikoj meri nastaviti politiku Donalda Trampa prema Balkanu i pokušati maksimalno da iskoristi sve domete Vašingtonskog sporzuma, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković.

On je rekao da je očekivana izjava budućeg američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da podržava neke poteze bivšeg predsednika Donalda Trampa, uključujući i sporazum Beograda i Prištine u Vašingtonu.

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

NISI SAMA: Kompanija Meridian ovim videom poslala NAJVAŽNIJU PORUKU! (VIDEO)

SVI ZNAMO KO JE HARADINAJ: Politički gubitnik i ratni zločinac u očaju priziva stvaranje "velike Albanije"

SVI ZNAMO KO JE HARADINAJ: Politički gubitnik i ratni zločinac u očaju priziva stvaranje "velike Albanije"

JOŠ JEDAN "POLITIČAR" U HAGU: Specijalno tužilaštvo pozvalo teroristu OVK na saslušanje

JOŠ JEDAN "POLITIČAR" U HAGU: Specijalno tužilaštvo pozvalo teroristu OVK na saslušanje

- Amerika ima suviše svojih problema, kako na unutrašnjem terenu tako i kad se radi o novom pozicioniranju po nekim velikim pitanjima za nju, kao što su odnosi sa Evropskom unijom, Kinom i Rusijom. Sve to su suviše veliki problemi da bi se bavila nama - rekao je Anđelković.

I Srbi se zanosili

On je podsetio da su se Srbi u jednom momentu "zanosili" da će Tramp potpuno odustati od prethodne američke politike i okrenuti stvari nama u korist.

- A desilo se da je Tramp postao mnogo povoljniji za nas utoliko što nije bio protiv nas, ali daleko od toga da je stao na našu stranu. Isto tako se sada i Albanci zanose da će Bajden odustati potpuno od Trampove politike i vratiti se na onaj stari antisrpski kurs pre Trampa. Bajden će možda malo više simpatija pokazivati prema Albancima, ali daleko od toga da neće poštovati tekovine Trampa i njegove administracije kada se radi o Balkanu i pokušati da gradi američku politiku na izbalansiranim osnovama - rekao je Anđelković.

Ne može se više đonom na nas

Prema njegovom mišljenju, Amerikanci su svesni da se svetska scena bitno promenila i da su Rusija i Kina sve jače.

- Srbija je uspela da se dobro pozicionira, da sa tim silama ima dobre odnose, a opet na Zapadu da ublaži neprijateljstvo prema sebi. U takvim okolnostima Amerikanci znaju da kada bi đonom krenuli na Srbiju izazvali bi kontraefekat. Srbija bi se samo okrenula mnogo više Kini i Rusiji. Nije za očekivati da će oni agresivno nastupati prema nama, već će verovatno pokušati da maksimalno iskoriste sve domete Vašingtonskog sporzuma - zaključio je Anđelković.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd