Skip to main content
Majk Pompeo, Kosovo

ŠTAP PO LEĐIMA BEOGRADA I PRIŠTINE Šta se krije iza AMERIČKOG IZVEŠTAJA u kome su i Srbija i lažna država Kosovo dobili packe?

Foto: Profimedia
Osim što do detalja secira stanje u bezbednosnom i pravosudnom sistemu Srbije i tzv. države Kosova u kontekstu ljudskih prava, izveštaj Stejt departmenta služi i kao štap kojim se Beograd i Priština teraju nazad za pregovarački sto.

To je očito već iz letimičnog pogleda na dokument koji se, istina, bavi morem tipičnih pitanja iz korpusa ljudskih prava - položajem LGBT osoba u društvu, položajem manjina, zaštitom prava građana pred sudovima, nivoom korupcije u državnim službama - ali istovremeno izgleda kao, rečima dr Nevena Cvetićanina, predsednika Foruma za strateške studije Instituta društvenih nauka, tehnički izveštaj sa diplomatskim značenjem.

A koje su glavne zamerke Prištini i Beogradu? Ubistvo Olivera Ivanovića, napadi na Srbe i nasilje ROSU prilikom hapšenja Marka Đurića, između ostalog, zauzimaju značajno mesto.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
Foto: Srbija Danas

- Izveštaj je izraz interesa SAD na Balkanu i možemo reći da je u funkciji privođenja dve strane dijalogu, smekšavanja tvrdih pozicija. Takođe, mora se reći da je prištinskoj strani na diplomatski način - ali jasnije nego ikada ranije - skrenuta pažnja da mora da napravi dogovor sa kosovskim Srbima - kaže Cvetićanin.

UBISTVO NA KiM: Pripadnik lažne Kosovske policijske službe UBIO CIVILA u kafiću!

UBISTVO NA KiM: Pripadnik lažne Kosovske policijske službe UBIO CIVILA u kafiću!

Izveštaj, zato, ima više diplomatski nego značaj za zaštitu ljudskih prava. U delu izveštaja posvećenom lažnoj državi Kosovo navodi se i da su problem napadi na etničke manjine, uključujući i one koje vrše snage bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i pretnje i napadi na novinare.

Srbija, takođe, nije pošteđena, ali nacionalne tenzije ovde padaju u drugi plan, a akcenat je na korupciji i medijima (u tome se, makar, Bela kuća i Brisel u potpunosti slažu). Tako se u srpskom izveštaju ističe korupcija u policiji koja je i dalje velika, premda je unutrašnja kontrola radila bolje na otkrivanju trulih jabuka u MUP.

Kosovo, protest na Kosovu, KiM, Kosovska Mitrovica
Tanjug/​Filip Krainčanić

Velikih procesa protiv zvaničnika - policijskih, ali i političkih - za korupciju i dalje nema, i to će i u narednim godinama predstavljati fokus interesovanja Stejt departmenta.

"Slučaj Savamala" je timu Majka Pompea poslužio kao odlična ilustracija upravo za taj splet visoke korupcije, zloupotrebe policije, brljotina pravosudnog aparata. Izveštaj (ne treba da čudi) naravno počinje konstatacijom da "slučaj Bitići" nije okončan i da na njegovom rešavanju nisu načinjeni znatniji pomaci.

"SVE je POČELO na Kosovu, a posle toga... - SVETSKI RAT": Pročitajte reči ČUVENOG RUSKOG KOSMONAUTA koje su odjeknule Srbijom (FOTO)

"SVE je POČELO na Kosovu, a posle toga... - SVETSKI RAT": Pročitajte reči ČUVENOG RUSKOG KOSMONAUTA koje su odjeknule Srbijom (FOTO)

Političkim elitama u Srbiji ovaj dokument neće odgovarati, kaže doktorand FPN Boban Stojanović, pogotovo zbog toga što će se američka administracija ubuduće sigurno pozivati na njega.

Majk Pompeo
Majk Pompeo
Foto: Profimedia

- Ne iznenađuju primeri koje su izneli: normalno je da ukazuju na pritiske na medije i napade na novinare, ali i na problem političke korupcije. Slučajevi Savamale i ubistva Olivera Ivanovića dobro ilustruju kako stvari realno stoje u Srbiji i na Kosovu. Takođe, u srpskom društvu očigledno postoje primeri rodne neravnopravnosti i netrpeljivosti prema LGBT populaciji. Skrenuo bih ipak pažnju da izveštaj ne pominje očigledne primere političke diskriminacije, pogotovo prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, ali to je teško dokazivo - zaključuje Stojanović.

I njegovo mišljenje je da izveštaji mogu uticati na pregovore Beograda i Prištine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd