fbpx
Skip to main content
Policija takozvane države Kosovo

Stigla i potvrda sa najviše pozicije: Vojska lažne države ne sme na sever Kosova

Foto: Profimedia
Portparol Kfora Vinčenco Graso tvrdi da specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sever KiM za razliku od, kako kaže, kosovskih bezbednosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant Kfora.

Graso tvrdi i da je Kfor spreman da zaštiti sve građane Kosova. 

DIJALOG ĆE SE NASTAVITI TEK KAD SE UKINU TAKSE: Dogovor Beograda i Prištine mora da se završi u UN!

Na pitanje da li snage Rosu i takozvane kosovske vojske mogu da bez njegove dozvole i dozvole lokalnih vlasti uđu na sever KiM, Graso kaže da tzv. kosovska policija može da vrši svoje zadatke u sklopu sprovođenja zakona širom KiM, bez obaveze da traži dozvolu od bilo koga. 

Kosovo
Tanjug/​Filip Krainčanić

- Jedinica za specijalne operacije Rosu, koja može biti naoružana dugim cevima, jeste jedinica Kosovske policije i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova, bez obaveze da traži odobrenje - tvrdi Graso. 

S druge strane, kako navodi, kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora pre nego što se angažuju na severu KiM. 

Situacija na KiM krajnje ozbiljna: Ni najneophodnije ne stiže do naroda - PREDUGO

- NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora - poručio je Graso. 

On je dodao da je situacija na KiM pod kontrolom, "uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost" i naglasio da je Kfor uvek prisutan, čak i kada je manje uočljiv.

- Redovno pratimo situaciju i izvodimo vežbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta, kako bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo kada god je i gde god je to potrebno - rekao je Graso. 

OVAKO JE EŠDAUN DAVAO ORUŽJE TERORISTIMA OVK DA UBIJAJU SRBE: Odlazak podlog britanskog "lorda" (VIDEO)

Podsetivši da je Kfor pre desetak dana izveo vežbu o kojoj lokalna samouprava na severu KiM nije bila obaveštena, on je rekao da se vežba izvodila uoči formiranja kosovske vojske, "što je kod Srba opravdano budilo stah od eventualnog zauzimanja severa Kosmeta od strane Prištine". 

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

On tvrdi da je Kfor izvodio vežbe na različitim lokacijama širom KiM. 

- Ne samo na severu. One nisu bile povezane s političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili pretnje od mogućeg zauzimanja severnog Kosmeta. U svakom slučaju, svaki građanin na Kosmetu se samo može osećati sigurnije zbog prisustva Kfora. Nema straha kada je Kfor prisutan - smatra Graso. 

SITUACIJA KRITIČNA! Ako se NASTAVI BLOKADA, posledice će BITI STRAVIČNE - lekova SVE MANJE

On napominje da je Kfor uvek spreman da informiše i održava vezu s lokalnim vlastima.

- Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi koje je pratila određena retorika, takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor Kfora. Ohrabrujemo pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju sa pripadnicima Kfora - rekao je Graso.

Kosovo
Kosovo
Foto: Profimedia

On je naglasio da je NATO potvrdio svoju posvećenost za 2019. godinu i dodao da će nastaviti sa svojom misijom kako bi osigurao sigurno i bezbedno okruženje na KiM. 

SUKOB NA PRELAZU MERDARE! Reagovala policija LAŽNE DRŽAVE, pala privođenja i HAPŠENJA

- Kfor operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti neće uticati na to - tvrdi Graso.

Na pitanje da li Srbi mogu da imaju puno poverenje u Kfor imajući u vidu da su pojedine snage NATO-a obučavale pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga, Graso kaže da će Kfor nastaviti da deluje nepristrasno kako bi garantovao bezbednost za sve ljude. 

Vučić se oglasio o DAČIĆEVOM PREDLOGU za Kosovo! REŠENJE U JANUARU?! "Bar deset puta sam pričao sa PUTINOM o tome!"

- Obučavao je KBS u skladu s njihovim izvornim mandatom, u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti - tvrdi Graso. 

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd