fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

"Stvorili su PROJEKAT PLJAČKE i NEPISMENOG STANOVNIŠTVA": Prištinske pristalice OKRENULE LIST PROTIV TAČIJA I EKIPE!

Foto: Profimedia/ilustracija
Na pitanje šta se moglo postići za 11 godina državnosti, Suroi je ocenio da je tzv. Kosovo postalo država u kojoj je većina stanovništva funkcionalno nepismena i besperspektivna

Takozvano Kosovo je danas država koja je dovela u pitanje svoju nezavisnost, teritorijalni integritet i ustav, ocenio je prištinski publicista Veton Suroi povodom 11 godišnjice takozvane kosovske nezavisnosti za list "Koha ditore".

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

SAJAMSKI POPUST OD 100€ PO REZERVACIJI ZA EGZOTIČNE DESTINACIJE!

Prema njegovim rečima, određena grupa ljudi, koja se već dugo identifikuje sa takozvanim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, projekat nezavisnosti je pretvorila u projekat pljačke, ličnog bogaćenja, a zbog gubitka perspektive sve češće se može čuti "nikada nije kasno da se ostave duvan i Kosovo".

Suroi navodi da takse uvedene Srbiji treba ukinuti, ali dodaje da nije poznato ni kada ni kako će to biti učinjeno. Cilj je bio da se radi na normalizaciji odnosa između Srbije i tzv. Kosova, stvaranju prostora za slobodno kretanje robe, kapitala i ljudi, rekao je on i ocenio da bi bilo dobro ako bi se paralelno radilo na suspenziji taksi i jačanju pregovaračkog okvira između tzv. Kosova i Srbije.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema tzv. Kosovu i tzv. kosovskim liderima, Suroi konstatuje da nije samo "izveštaj Dika Martija stvorio Specijalni sud, već celokupni odnos međunarodne zajednice prema tzv. Kosovu" .

Hašim Tači
Foto: Profimedia

- Naša država godinama plaća agencije za lobiranje u Vašingtonu i na drugim mestima, ne da bi one unapredile interese zemlje, već da bi sprečile da Tači ode u zatvor - rekao je Suroi.

Kako je on dodao, iz tog ugla gledano, "za one sa slabim pamćenjem", mora podsetiti da su pre nekoliko godina ambasadori najuglednijih zemalja na tzv. Kosovu izjavili da je Zajednica srpskih opština, koju je Tači prihvatio, u interesu tzv. Kosova.

Suroi je za "Koha ditore" rekao da takozvano Kosovo mora da se vrati na čvrstu platformu koja zahteva pregovore o dobrosusedskim odnosima, a ne o prisustvu Srbije na takozvanom Kosovu.

Kosovo
Foto: Profimedia

Na pitanje šta se moglo postići za 11 godina državnosti, Suroi je ocenio da je tzv. Kosovo postalo država u kojoj je većina stanovništva funkcionalno nepismena i besperspektivna. Ulaganja su otišla na korupciju, zapošljavanje u javnom sektoru ljudi bliskih stranci ili klanu…

- Za veliku većinu građana, (tzv.) Kosovo je sinonim za društvene mreže na kojima većina provodi vreme. A trebalo je biti drugačije, tako da (tzv.) Kosovo ne trguje nezavisnošću, da ulaže u ljudski kapital kroz obrazovanje, stvara ambijent za razvoj privrede, preduzetništva i poljoprivrede. Umesto na asfaltiranje, dve milijarde evra mogle su biti uložene za proizvodnju struje, očuvanje životne sredine ili za otvaranje radnih mesta - rekao je publicista.

"ČEMU SE RADUJETE?" 11 SNOVA Albanaca koje ni posle 11 godina NISU OSTVARILI

"ČEMU SE RADUJETE?" 11 SNOVA Albanaca koje ni posle 11 godina NISU OSTVARILI

Suroi skreće pažnju i na Tačijeva ponavljanja da je spreman da načini ovu ili onu izmenu ustava, čime pravi dve greške i šalje poruku da se "može ići u kupovinu kad god poželi" i pokazuju da je sve podložno pregovaranju.

- Jer ako se može pregovarati o području i ustavnom uređenju zemlje, onda se ceo paket nezavisnosti zapečaćen mišljenjem Međunarodnog suda pravde 2010. godine može dovesti u pitanje - navodi Suroi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd