fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

SUD ZLOČINCU OKRENUO LEĐA! Tačijevi amandmani ODBIJENI - "Zmija" ostala bez argumenata

Foto: Profimedia/ilustracija
Ustavni mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja se do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

Specijalizovano veće Ustavnog suda odbacilo je amandmane koje je predložio bivši predsednik Hašim Tači, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

"DIJALOG TRAJE IAKO GA JAVNOST NE VIDI" Prištinski zvaničnici ĆUTE O PROCESU, ogromno očekivanje od strane SAD

"DIJALOG TRAJE IAKO GA JAVNOST NE VIDI" Prištinski zvaničnici ĆUTE O PROCESU, ogromno očekivanje od strane SAD

LAJČAK PISAO HOTIJU ZBOG SRAMNE ZABRANE ULASKA VUČIĆU: Nepoštovanje sporazuma šalje vrlo negativan signal

LAJČAK PISAO HOTIJU ZBOG SRAMNE ZABRANE ULASKA VUČIĆU: Nepoštovanje sporazuma šalje vrlo negativan signal

CRNI DAN ZA KOSOVO I METOHIJU: Preminulo 15 pacijenata, obolelo još 775

CRNI DAN ZA KOSOVO I METOHIJU: Preminulo 15 pacijenata, obolelo još 775

- Dana 26. novembra 2020, Specijalizovano veće Ustavnog Suda (u daljem tekstu: veće Ustavnog suda) donelo je odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 Ustava Kosova (u daljem tekstu: Ustav) u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom. Veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem II Ustava - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta 2020. godine tadašnji predsednik tzv. Kosova, a predsednik Skupštine Kosova ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene, kako nalaže član 144(3) Ustava.

- Veće Ustavnog suda je u odluci ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Veće Ustavnog suda je takođe potvrdilo da prema članu 162(3) ustava ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene pošto se predloženi amandmani tiču Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva - navodi se u saopštenju.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo "da se prema članu 162(13) i (14) Ustavni mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku", zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, u Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat zameni sa time da će mandat trajati "do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske Zajednice, u konsultaciji sa Vladom lažne države Kosova".

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd