fbpx
Skip to main content
kosovska mitrovica

SUMANUTIM ODLUKAMA UNIŠTENA TRGOVINA NA KOSOVU: Izvoz robe u južnu srpsku pokrajinu smanjen više od 100 puta!

Tanjug/​Filip Krainčanić
Nakon uvođenja taksi od 100 odsto, na Kosovo i Metohiju je stiglo robe iz BiH i centralne Srbije ukupne vrednosti 290.000 evra.

U istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona evra, rečeno je u "kosovskoj carini". Tzv. portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je kupovina robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100 odsto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine. 

Roba iz Srbije i BiH nadomeštena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na rafovima prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske. 

Neko je morao da shvati šta znači ZAHTEV IZ PISMA: Tramp uvažio interese Srbije, ali poslao I OVU PORUKU

Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrednosti 250.509 evra i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrednosti 41.059 evra. 

Prodavnica
Foto: Profimedia/ilustracija

Prema podacima carinske službe, sa prelaza Jarinje, Bela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku "zemlje uvozinika". Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o stoodstotnim carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH. 

- U poslednjih dvadesetak dana sa prelaza nije vraćen nijedan kamion s robom, jer uvoznici znaju da imaju obavezu da na proizvodima moraju da imaju oznaku "Kosovo" i da se roba sa deklaracijom "Kosovo i Metohija","UNMIK - Kosovo" ili "Kosovo Rezolucija 1244" ne može uvoziti ni carinti - objasnio je Stavileci. 

VAŽNA DIPLOMATSKA PORUKA STIGLA IZ MOSKVE: Ruska vojska ŠTITIĆE Srbe na Kosovu

Mesec dana od kako je stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o uvođenju carinskih stopa od sto odsto, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu i Metohiji, koji su vlasništvo Albanaca, nema proizvoda iz BiH i centralne Srbije. Magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni ili se u njima nalazi roba sa isteklim rokoma trajanja. 

Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostali bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdevaju robom iz magacina u vlasništvu Albanaca. 

*BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

Brašno, mleko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cenama uvećanim za 35 do 45 odsto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije. 

HARADINAJ napunio kabinet ATRAKTIVNIM ALBANKAMA: Pregršt savetnica, a sve imaju MANJAK ISKUSTVA I GODINA! (FOTO)

Najveći rast cena zabeležen je u industriji mesa gde je kilogram "žive vage" govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cenama od 12 do 18 evra po kilogramu. 

Uprkos rastu cena, Albanci se ne bune, jer se slažu sa odlukom o uvođenju takse. Većina ih objašnjava da im je cilj da se prekidom dotoka robe iz centralne Srbije "spreči njeno bogaćenje na račun Albanaca". 

Privremene prištinske institucije uvele su 21. novembra takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd