fbpx
Skip to main content
Kosovo, Ujedinjene nacije

SVE IDE KA TOME! Kosovski čvor otpetljava međunarodna konferencija?

Foto: Profimedia/ilustracija
Put za uključivanje SAD, Rusije, Kine i drugih moćnih država u proces dijaloga Beograda i Prištine mogle bi da budu međunarodna konferencija o Balkanu ili šatl diplomatija.

Prema rečima Živadina Jovanovića, bivšeg ministra spoljnih poslova SRJ, prvi korak bio bi sastanak političkih direktora ministarstva spoljnih poslova pet stalnih članica Saveta bezbednosti plus Nemačke i Italije.

To bi, smatra Jovanović, mogao da bude "pripremni format" koji bi obuhvatao članice nekadašnje Kontakt grupe za Kosovo, koje su imale aktivnu ulogu u procesu rešavanja kosovskog pitanja pre NATO agresije, ali i stalne članice SB koje su učestvovale u zaustavljanju te agresije.

Srbija OTKRILA NAJNOVIJE INFORMACIJE: Sve više potvrda da NJIH DVOJICA stoje iza UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA

Srbija OTKRILA NAJNOVIJE INFORMACIJE: Sve više potvrda da NJIH DVOJICA stoje iza UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA

Na ovom nivou napravio bi se izveštaj koji bi se slao sledećoj instanci - ministrima spoljnih poslova tih zemalja. U sledećoj fazi, kako smatra Jovanović, nastupila bi šatl diplomatija s Beogradom i Prištinom i u momentu kada se dođe do rešenja prihvatljivog obema stranama ono bi se prosledilo u SB UN.

- Sve ovo nekome može da izgleda kao da je na dugom štapu, ali žurba nije saveznik u ovom procesu - smatra Jovanović.

Rusija i Kina nisu sekundarne sile koje žele samo da se izjasne o onome što drugi misle već hoće da odlučuju o rešenjima. 

- Zbog toga je logično da njihova uloga bude vidljiva u procesu dolaska do dogovora, a ne samo u aminovanju za stolom SB. Ako bi pred SB stigao predlog iz Brisela u čijem krojenju nisu učestvovale, jasno je da bi on bio u skladu sa geopolitičkim interesima zapada - napominje Jovanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
pop's picture

pop

Samo velike sile i mogu da rese pitanje Kosova.

1 | 1
Dragan's picture

Dragan

Тако би се можда нешто и решило!

1 | 1

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
15 Beograd