fbpx
Skip to main content
Visoki Dečani

SVI PROBLEMI SA KOJIMA SE SUOČAVA SPC OKO VISOKIH DEČANA: Oglasio se Stejt department!

Foto: Profimedia
Prema navodima Islamske zajednice Kosova (IZK), javne škole u više slučajeva nisu dozvolile muslimanskim učenicama u verskoj odeći da pohađaju nastavu

Stejt Department i Kancelarija za međunarodne verske slobode u izveštaju o stanju verskih sloboda u svetu za 2020. u poglavlju o Kosovu navode probleme s kojima se suočava SPC, naročito neispunjavanje sudske odluke oko zemlje manastira Visoki Dečani, kao i zaštićenim zonama.

- Zakon ne predviđa načine verskim grupama da steknu pravni status. Vlada je u septembru odobrila amandmane koji bi verskim grupama sa takvim statusom omogućilo da posluju u svoje ime i ostvare određene poreske olakšice, ali parlament nije započeo postupak o amandmanima za usvajanje zakona zbog nepostojanja kvoruma koji nije bio povezan s time - navodi se u izveštaju.

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

TOP hoteli u Turskoj po najboljim cenama za odmor u Junu - Samo 99€ za rani buking!

NOVA PROVOKACIJA LAŽNOG PREMIJERA: Kurti povećava budžet za tzv. bezbednosne snage Kosova, zaleđinu ima od Amerikanaca

NOVA PROVOKACIJA LAŽNOG PREMIJERA: Kurti povećava budžet za tzv. bezbednosne snage Kosova, zaleđinu ima od Amerikanaca

PAHOR SUTRA U PRIŠTINI: Na sastanku sa Vjosom Osmani

PAHOR SUTRA U PRIŠTINI: Na sastanku sa Vjosom Osmani

Prema navodima Islamske zajednice Kosova (IZK), javne škole u više slučajeva nisu dozvolile muslimanskim učenicama u verskoj odeći da pohađaju nastavu.

Vlade tzv. Kosova i Srbije potpisale su 4. septembra posredovanu listu obaveza u Vašingtonu D.C. u Beloj kući koja je podrazumevala obećanje da se na nacionalnom nivou štiti i promoviše sloboda veroispovesti, obnovi međuverska komunikacija, štite verska mesta, sprovode sudske odluke koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i nastavi sa restitucijom jevrejske imovine bez naslednika iz vremena Holokausta.

SPC je navela da nedostatak konstruktivne komunikacije sa nekim opštinskim vlastima sprečava srpske pravoslavne hodočasnike da imaju slobodan pristup nekim hramovima i grobljima SPC. SPC je istakla da vlada nije u potpunosti sprovela Zakon o specijalno zaštićenim zonama (SZZ) propustivši da spreči izgradnju puta u SZZ manastira Visoki Dečani. Vlada je u avgustu zaustavila radove u SZZ nakon prigovora međunarodne zajednice.

Lokalne i centralne vlasti nastavile su da ignorišu odluku suda iz 2016. godine o vlasništvu Srpske pravoslavne crkve na nekoliko zemljišnih parcela pored manastira Visoki Dečani.

Zajednica kosovskih Srba i Jevrejska zajednica navele su da neke opštine nisu propisno održavale groblja ovih zajednica.

Policija sa Kosova saopštila je da je tokom godine primila prijave o 57 incidenata uperenih na verske objekte ili groblja u poređenju sa 61 incidentom 2019. godine. Policija je većinu incidenata klasifikovala kao krađu, iako su neki podrazumevali oštećenje grobalja ili druge imovine. Većina incidenata bila je usmerena na lokalitete muslimanske zajednice, iako je nekoliko uključivalo imovinu SPC i Katoličke crkve.

Prema navodima SPC, mnogi incidenti koji uključuju verske lokalitete SPC bili su povezani sa srpskom etničkom pripadnošću, kao i sa veroispovešću, a bilo je i incidenata koji nisu prijavljeni policiji.

Zvaničnici Ambasade SAD nastavili su da podstiču vladu da usvoji amandmane kojima se verskim grupama dozvoljava sticanje pravnog statusa, sprovođenje mehanizama za zaštitu slobode veroispovesti, sprovođenje zakona i sudskih odluka koje se odnose na verske lokalitete SPC i rešavanje imovinskih sporova SPC.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd