fbpx
Skip to main content
Hašim Tači

TAČI UBIO 87 LJUDI? Haški tužioci tvrde da imaju čvrste dokaze, "Zmiji" preti duga robija

Foto: Profimedia/ilustracija
Pod komandom Hašima Tačija zverski su masakrirani Srbi i Albanci koji su se protivili OVK

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači lično je odgovoran za najmanje 87 ubistava Srba, ali i Albanaca koji su se protivili terorističkoj OVK!

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

Proverite zašto je svi imaju u telefonu! Svako ko ovo koristi, rešava sve probleme jednim klikom

NOVA BRUKA LAŽNE DRŽAVE: Pokazali svoje pravo lice i manire, pustili Grenela i Bolera da napuste Prištinu gladni

NOVA BRUKA LAŽNE DRŽAVE: Pokazali svoje pravo lice i manire, pustili Grenela i Bolera da napuste Prištinu gladni

LAŽLJIVAC JE RASKRINKAN: Hoti opet obmanjuje domaću i svetsku javnost

LAŽLJIVAC JE RASKRINKAN: Hoti opet obmanjuje domaću i svetsku javnost

To tvrdi haški tužioci u otužnici protiv Tačija, u kojoj se osim njega terete i Kadri Veselji, Azem Sila, Jakup Krasnići i Redžep Selimi. Prema navodima tužioca, koji su juče delimično objavljeni, Tači i njegovi saborci krivi su za ubistva, mučenja i neljudsko ponašanje prema Srbima i Albancima koje je OVK proglasila za "saradnike Srbije ili izdajnike". Žrtve su zverski mučene i potom ubijene u provizornim pritvorima širom Kosova.

Krivično delo

Optužni predlog protiv Tačija i njegovih saradnika, koji Sud za OVK još nije ni potvrdio ni odbacio, ima ukupno 260 stranica i kako navode tužioci, predstavlja čvrst osnov za podizanje optužnice. Ovaj haški dosije završen je u decembru 2019. i predstavlja sažetak okolnosti navodnih zločina, koji uključuju 87 žrtava.

Dokumentacija se fokusira na zločine mučenja i neljudsko postupanje prema onima koje je OVK proglasila za saradnike Srbije ili izdajnike koji su bili protiv oružanog oslobođenja Kosova. Navodi se postojanje proizvoljnih pritvora u nehumanim uslovima u njima.

OVK
Foto: Profimedia/ilustracija

Iz analiza prikupljenih dokaza, specijalni tužioci kažu da bi potencijalno mogli da optuže pet osoba, a to su: Azem Sila, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Selimi, piše portal albanske TV Top čenel, koji je i objavio optužnicu. 

Tužioci naglašavaju da imaju sasvim dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

- Postoje relativno ograničeni dokazi o direktnom učestvovanju onih koji bi potencijalno mogli biti optuženi za zločine. Iako su dokazi ograničeni, okrivljeni će teško poreći svoje neznanje o pritvorskim objektima – navode tužioci u spisima.

Inače, optužni predlog protiv Tačija I ostalih objavljen je u jeku afere,"curenja dokumenata", u kojoj je najmanje 4.000 registratora i stranica dokumentacije iz Haškog tužilaštva završilo u rukama udruženja ratnih veterana OVK. Stručnjaci su uvereni da to nije slučajno, dok haški tužioci prete da će krivično goniti sve koji otkriju identitet potencijalnih svedoka.

OVK
OVK
Foto: Profimedia

I te kako sumnjivo

Tužilac Suda za zločine OVK Džek Smit, komentarišući ove navode, upozorava da udruženje ratnih veterana OVK pokušava da minira "primenu pravde".

- Svako sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo bi da predstavlja krivično delo. Posvećeni smo istrazi I krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući i otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koje mogu da dovedu do njihove identifikacije – ističe Smit.

Dejan A. Vasić, akreditovani branilac i zaštitnik žrtava pred Posebnim većima Suda u Hagu, ocenjuje da je nemoguće da neko odnese 4.000 registratora sa dokumentima iz Tužilaštva Haga bez teretnog vozila.

- Potpuno je nemoguće da bilo ko registratore koji sadrže trojezične izjave svedoka, fotografije, procesna dokumenta, materijalne dokaze odnese bez kamiona. Taj termin koji se provlači o navodnom curenju dokumenata upućuje na nešto veoma sumnjivo – naglašava Vasić.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd