fbpx
Skip to main content
Kosovo i Metohija, Ana Brnabić

SEVALE VARNICE U TIRANI! Detalji verbalnog okršaja premijerke i Kurtija: Tražio da Srbija prizna Kosovo - Brnabić mu ODBRUSILA

Foto: SD/ilustracija
Otkriveni detalji razgovora u Tirani, kao i verbalni konflikt premijerke Brnabić i Aljbina Kurtija.

Sevale su varnice pre dva dana u Tirani na relaciji premijerka Srbije Ana Brnabić - premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Na Samitu Zapadnog Balkana Kurti je tražio da Srbija prizna Kosovo.

ŠTA ČEKA VUČIĆA U BRISELU? Priština zabranjivanjem ulaska Srbima na KiM pravi ZAPALJIVU ATMOSFERU pred nastavak dijaloga

ŠTA ČEKA VUČIĆA U BRISELU? Priština zabranjivanjem ulaska Srbima na KiM pravi ZAPALJIVU ATMOSFERU pred nastavak dijaloga

A ŽIVE U ZABLUDI DA SU NEZAVISNI: Amerika pravi novi projekat na Kosmetu, ulažu milione dolara

A ŽIVE U ZABLUDI DA SU NEZAVISNI: Amerika pravi novi projekat na Kosmetu, ulažu milione dolara

KURTI JE IDEOLOG MAŠINERIJE ZLA ZVANE UČK! Skriva istinu čak i od Albanaca - Petković raskrinkao lažnog premijera

KURTI JE IDEOLOG MAŠINERIJE ZLA ZVANE UČK! Skriva istinu čak i od Albanaca - Petković raskrinkao lažnog premijera

Premijer privremenih prištinskih institucija najpre je tražio da se redefiniše CEFTA sporazum tako da Kosovo ubuduće bude tretirano kao država. Insistirao je da Srbija prizna Kosovo. Burno je reagovala Ana Brnabić koja je više puta poručila Kurtiju da je u zabludi.

- To što sam konstruktivna i što pokušavam na sve načine da promovišem regionalnu saradnju, nemojte da se zanosite i da zaboravite na činjenice. Aljbin, biću potpuno iskrena, vaš predlog nije dobar. Mislim da je prava reč za to zabluda! Potražila sam i definiciju zablude za vas. Kaže da su to lažna uverenja koja se sukobljavaju sa realnošću. Lažna su iz dva razloga. Prvo, vi mislite da smo jednaki. Nismo. Vi i ja smo jednaki kao ljudi. Ali Srbija i Kosovo nisu jednaki. Jednostavno je! Mi smo međunarodno priznata država, vi niste. Drugo, vi mislite da je to zbog Srbije i tu takođe grešite. Nije. Bosna i Hercegovina vas ne priznaje, pet članica EU vas ne priznaje, UN vas ne priznaju. Vi niste međunarodno priznata država. To je razlog zašto mi ne možemo biti jednaki - objasnila je Ana Brnabić sagovorniku.

Ona je rekla i da želi dijalog i najbolje moguće odnose s Prištinom, da želi najbolje moguće odnose u regionu i između Srba i Albanaca, ali da su činjenice nesporne i da se ne mogu ignorisati.

- Realnost se ne može ignorisati - rekla je ona.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti
Foto: Profimedia

Umešao se premijer Albanije Edi Rama koji je rekao da je dobro što su Brnabićeva i Kurti konačno za istim stolom.

- OK, ali makar oboje sedite još za istim stolom, to je važno, to je jako dobro, to se promenilo. Vi imate različita mišljenja, ti si premijerka Srbije, ti si premijer Kosova...

Prekinula ga je Ana Brnabić:

- Edi, sačekaj da razjasnimo, to jeste dobro, ja sam premijer Srbije, ti si premijer Albanije, a on Kosova sa zvezdicom.

Onda je replicirao Kurti koji je rekao da voli i da se zalaže za jednakost, ali i da Srbija mora da prizna Kosovo.

- Za sve to je kriv Milošević, ti tada nisi ni bila u Vladi, morate da raskrstite s prošlošću, da priznate Kosovo - rekao je on.

Brnabićeva je ponovila da je u zabludi, da je to njegovo pravo, ali i da je njeno da mu skrene pažnju na činjenice.

- Dobro, šta ćete onda da uradite, da nas okupirate ponovo? - upitao je Kurti, na šta je predsednica Vlade Srbije rekla:

- Slušaj, ne možemo da okupiramo svoju teritoriju.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd