fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

"Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora" Đurić: Koha raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost

Foto: Profimedia
On je istakao da su srpski srednjovekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je danas da prištinski list Koha svojim negiranjem srpskog srednjovekovnog nasleđa na KiM "raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata".

DNO DNA! SRAMOTNA IZJAVA RATNOG ZLOČINCA TAČIJA: Proslavio 21. godišnjicu od uspostavljanja terorističke OVK

DNO DNA! SRAMOTNA IZJAVA RATNOG ZLOČINCA TAČIJA: Proslavio 21. godišnjicu od uspostavljanja terorističke OVK

VELIKA AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU: Uhapšene 33 osobe zbog trgovine ljudima, oružja i droge!

VELIKA AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU: Uhapšene 33 osobe zbog trgovine ljudima, oružja i droge!

NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Amerikanci organizovali dostavljanje dosijea OVK?!

NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Amerikanci organizovali dostavljanje dosijea OVK?!

- Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji osuđeni su na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski - naveo je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je potvrdio da je pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, ali ističe da "Albanaca tu nije bilo".

- Povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa - navodi Ðurić.

On je istakao da su srpski srednjovekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

- Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine - dodao je Ðurić.

Podsetio je da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo deo svetske kulturne baštine, a "Albanci, ako žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe".

- Upozoravam inspiratore nasrtaja na srpsku kulturnu baštinu da, ako žele skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose, a ja se nadam da će oni u budućnosti biti mogući, moraju poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Kosovu i Metohiji - zaključio je Ðurić.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd