Utorak 19. mar 2024.
Foto: Profimedia

"Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora" Đurić: Koha raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost

Foto: Profimedia
On je istakao da su srpski srednjovekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je danas da prištinski list Koha svojim negiranjem srpskog srednjovekovnog nasleđa na KiM "raspiruje nacionalnu i versku netrpeljivost kroz širenje grubih istorijskih falsifikata".

DNO DNA! SRAMOTNA IZJAVA RATNOG ZLOČINCA TAČIJA: Proslavio 21. godišnjicu od uspostavljanja terorističke OVK

DNO DNA! SRAMOTNA IZJAVA RATNOG ZLOČINCA TAČIJA: Proslavio 21. godišnjicu od uspostavljanja terorističke OVK

VELIKA AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU: Uhapšene 33 osobe zbog trgovine ljudima, oružja i droge!

VELIKA AKCIJA POLICIJE NA KOSOVU: Uhapšene 33 osobe zbog trgovine ljudima, oružja i droge!

NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Amerikanci organizovali dostavljanje dosijea OVK?!

NA POMOLU VELIKI SKANDAL: Amerikanci organizovali dostavljanje dosijea OVK?!

- Tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovekovno kulturno i duhovno nasleđe na Kosovu i Metohiji osuđeni su na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da oni nisu srpski - naveo je Ðurić u saopštenju za javnost.

On je potvrdio da je pre srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji postojala romejska, odnosno vizantijska kultura, a pre nje i neke druge kulture, ali ističe da "Albanaca tu nije bilo".

- Povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svedoče da je u metosima živelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa - navodi Ðurić.

On je istakao da su srpski srednjovekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su samim svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila, i kakva je serija zločina, proterivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

- Ne mislim da su Albanci zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine - dodao je Ðurić.

Podsetio je da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo deo svetske kulturne baštine, a "Albanci, ako žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe".

- Upozoravam inspiratore nasrtaja na srpsku kulturnu baštinu da, ako žele skladne i prijateljske srpsko-albanske odnose, a ja se nadam da će oni u budućnosti biti mogući, moraju poštovati ekskluzivnost i nepovredivost srpske kulture na Kosovu i Metohiji - zaključio je Ðurić.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd