fbpx
Skip to main content
OVK

"U KREČANI JE GORELO TELO, PORED SAM NAŠLA DEČIJU ŠAKU" Zverstva zločinačke OVK počela da izlaze na površinu (VIDEO)

Foto: Profimedia
Osnivaču ove paravojne zločinačke organizacije, Hašimu Tačiju, počinje suđenju u Hagu sutra

U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista.

"SVE SRBE STAVITI U LOGORE" Da se Bajden pitao 1999. godine Srba ne bi bilo do danas

"SVE SRBE STAVITI U LOGORE" Da se Bajden pitao 1999. godine Srba ne bi bilo do danas

OVK GUJI SE ŽURI DA BUDE OSUĐENA: Hag ispunio želju Tačiju, izlazi pred tužilaštvo sutra!

OVK GUJI SE ŽURI DA BUDE OSUĐENA: Hag ispunio želju Tačiju, izlazi pred tužilaštvo sutra!

DA LI NAS ČEKA SCENARIO "HARADINAJ" U HAGU? Naučeni smo da zločini nad Srbima ostaju van domašaja ruke pravde

DA LI NAS ČEKA SCENARIO "HARADINAJ" U HAGU? Naučeni smo da zločini nad Srbima ostaju van domašaja ruke pravde

Videla sam u krečani kako gori ljudsko telo i pronašla sam dečiju šaku. Bila i žica, verovatno za mučenje..., navodi se u knjizi "Sudija u ratu u miru", Danice Marinković, tadašnjeg šefa istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, gde su zapisani detalji nekih od monstruoznih zločina nad srpskim civilima, a sve prema svedočenju pripadnika tzv. OVK.

U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista. Oni su najpre tokom napada na Orahovac, kidnapovali i zarobili 43 osobe, koje su, sa još oko stotinu drugih, odvedene prema Mališevu.

Neke od njih odatle su kasnije prebacili na brdo Klečka gde je bila krečana, a tamo je bio štab i kasarna OVK gde je glavni komandant bio Fatmir Ljimaj.

Civili su mučeni, a onda streljani. Kasnije su tela paljena u peći za kreč, radi prikrivanja zločina. Unutar krečane u pepelu delovi tela: butne kosti, potkolenice, odvojeni pršljenovi, deo ramenjače sa izgorelim tkivom, ugljenisana šaka, kao i delovi odeće kidnapovanih koji su tu bili zatvoreni.

Tu je bila i žica koja je sa oba kraja bila savijena u obliku kruga, kojom su teroristi očigledno mučili svoje zatočene i u svemu nedužne ljude, žene i decu.

Po svedočenju Ljuana Mazrekua, okrivljenog teroriste koji je učestvovao u masakru u Klečki, komandu za streljanje izdavali su komandanti OVK Fatmir Ljimaj, Gani Krasnići i Hisni Kuljaj. A pre streljanja i naredbu za mučenje.

- Bio sam na vrhu brda na ulasku u Orahovac i sa tog mesta imao sam pregled na ceo grad. Video sam da vojnici OVK otimaju ljude. Najviše civile, ali bilo je i policije. Strpali su ih u teretna vozila i autobus. Bilo je tu i žena i dece. Ganija je naredio da počnemo da maltretiramo te ljude.Video sam da među kidnapovanima ima dosta dece, žena i devojaka, devojčice od 8 godina pa naviše. Krasnići je devojčice odveo na stranu i redom ih silovao. Svi iz OVK, osim onih koji su bili na straži, silovali su srpske devojčice, devojke i žene - rekao je na saslušanju.

- Onda je Ganija naredio da ih sve masakriramo i odvojio iz grupe jednu ženu i dečaka od osam godina. Naredio mi je da ih masakriram i ja sam mu odsekao uho. Video sam da Krasnići odvaja ženu i da joj prvo vadi oči, a potom i seče obe ruke iznad šaka i oba uha.

- Posle masakra, Krasnići je naredio da se svi postrojimo i streljamo ostale. Komandovali su "Vatra" i svi smo odjednom zapucali na grupu kidnapovanih. Pucali smo dok smo imali municije - završio je iskaz Ljuan Mazreku.

Bivši pripadnici tzv. OVK osuđeni za 98 ubistava

U optužnici, koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, navodi se da su nekadašnji oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene prištinske vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji.

Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava - 24, pronađeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su, kako se veruje, pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Redigovana verzija optužnice objavljena je pošto su sinoć Tači, Veselji i Seljimi smešteni u sudski pritvoru u Sheveningenu. Iako su oni tvrdili da su se dobrovoljno predali, sud je saopštio da su "uhapšeni".

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, tužilac Džek Smit podneo je krajem aprila, a stupila je na snagu 26. oktobra kada ju je potvrdio sudija.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd