fbpx
Skip to main content
Vojska Srbije

U STRAHU SU VELIKE OČI! PRIŠTINA U PANICI: Digla se bura posle "upada 11 pripadnika srpske žandarmerije"

Foto: Profimedia/ilustracija
Patrola je sprovedena prekjuče oko 17:20 časova u blizini sela Hodonovce.

Rukovodstvo u Prištini u panici je posle zajedničkih patrola pripadnika Kfora i Vojske Srbije na administrativnoj liniji. Činjenica da Rezolucija UN 1244 i dalje važi, a da je priznaje čak i vrh NATO, izazvao je pravu buru u tzv. kosovskom medijima, koji su javili o "upadu 11 pripadnika srpske žandarmerije" u okolinu Kamenice. Utisak je da ovaj potez Kfora nije slučajan i da je jasna američka poruka posle odluke Prištine da minira pregovore sa Beogradom, koje vodi Trampov izaslanik Ričard Grenel, i okrene se Nemačkoj.

SRBIJA PRED TEŠKOM FAZOM RAZGOVORA S PRIŠTINOM: Pritisci sa Zapada sve učestaliji, bez Amerike nema dogovora

SRBIJA PRED TEŠKOM FAZOM RAZGOVORA S PRIŠTINOM: Pritisci sa Zapada sve učestaliji, bez Amerike nema dogovora

POVUCITE POTERNICE ILI PREKIDAMO DIJALOG: Najnovija provokacija lažne države

POVUCITE POTERNICE ILI PREKIDAMO DIJALOG: Najnovija provokacija lažne države

TURSKA IMA DVOSTRUKE STANDARDE: Ako želi da gradi prijateljske odnose sa Srbijom, treba da promeni stav prema KiM

TURSKA IMA DVOSTRUKE STANDARDE: Ako želi da gradi prijateljske odnose sa Srbijom, treba da promeni stav prema KiM

Nakon što je poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajčinovci u subotu uveče objavio video-zapis iz Karačeva kod Kamenice sa tvrdnjom da je srpska žandarmerija ušla u ovo mesto, pozivajući kosovske bezbednosne institucije da "hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta tzv. Kosova", tzv. kosovski mediji su iz časa u čas, ne skrivajući paniku, izveštavali o "upadu".

Vojska Srbije
Foto: Profimedia/ilustracija

U opštu zbrku uključio se i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti, koji je obećao detaljan izveštaj i naglasio da "građani u Karačevu neće biti bez zaštite institucija".

Potom se oglasio i PDK sa optužbama i osudama, dok je bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj čak otišao u Karačevo, podelivši nekoliko fotografija, uz poruku da kosovske bezbednosne institucije "ne smeju više da dozvole ovakvu provokaciju srpske žandarmerije". Da su u strahu velike oči, govori i činjenica da je od srpske vojske video Žandarmeriju.

Nije isključeno da Tramp isprazni Bondstil

Da oni imaju razloga za paniku, govori i činjenica da je svojevremeno najstariji Trampov sin Donald Tramp džunior preko Tvitera uputio poruku:

- Vreme je da vratimo kući američke vojnike s Kosova.

Vladimir Lazarević
Vladimir Lazarević
Foto: Youtube/Printscreen/ BALKAN INFO - Zvanični kanal

 Potom su i predstavnici američkog saveta za nacionalnu bezbednost Džon Erat i Bred Berkli upozorili Prištinu da je moguće zatvaranje baze Bondstil kod Uroševca. Izvori tzv. kosovskih medija tada su rekli da u Vašingtonu "postoje mišljenja da tzv. Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u pregovorima".

U Karačevo je otišao i Bajčinovci, koji je posetio i vlasnika lokala za kojeg mediji navode da mu je Žandarmerija prošla kroz dvorište. Pojedini mediji objavili su i obaveštenje sa Fejsbuk stranice "tzv. Oslobodilačka vojska Kosova", koja je pozvala na odlazak i protest u Karačevu, uz upozorenje da, ukoliko "tzv. država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999". 

Tzv. Kosovo sad ucenjuje poternicama

Tzv. Kosovska ministarka spoljnih poslova Meljiza Haradinaj Stubla izjavila je da predstavnici institucija u Prištini ne bi trebalo da učestvuju u dijalogu sa Beogradom, sve dok srpske vlasti ne povuku poternice prema pripadnicima bivšeg OVK, raspisane preko Interpola.

U poslednjih sedam dana u Turskoj i Albaniji tamošnje vlasti privele su nakratko veterane OVK Imrija Iljazija i Murteza Kastratija, po poternicama Interpola, a na zahtev srpskog pravosuđa.

Regionalni zapovednik bivšeg OVK Šukri Buja pridružio se Meljizi Haradinaj, rekavši da je dijalog besmislen ukoliko Beograd ne prestane s diplomatskim napadima.

General Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa, kaže da je pitanje svih pitanja zbog čega se naš odred od 1.000 pripadnika ne vraća na Kosovo uprkos odluci UN:

- Žao mi je što do toga nije došlo, sigurno bi mnogo šta bilo drugačije da se to realizovalo. Međutim, čini mi se da se naše vlasti i posle 2002. i 2003. godine i nisu tako interesovale da insistiraju na toj obavezi koja je propisana rezolucijom. Zajednička patrola jeste ustaljena praksa da se povremeno angažuju naše jedinice u zajedničkom izvršavanju kontrole granice, ali čak i ta praksa užasava Albance - pojašnjava Lazarević.

ŠTA PIŠE U REZOLUCIJI 1244

- Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biće dozvoljeno da se vrati da bi obavljalo sledeće funkcije:

1. Vezu s međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim snagama bezbednosti

2. Obeležavanje/čišćenje minskih polja

3. Održavanje prisustva na srpskim istorijskim lokalitetima

4. Održavanje prisustva na ključnim graničnim prelazima

U napomenama se navodi da će povratak 1.000 vojnika biti moguć isključivo iz pomenuta četiri razloga

SLOBIN KOSMETSKI ODRED RASFORMIRAN U TIŠINI

Slobodan Milošević
Foto: Profimedia

Još uoči septembarskih izbora 2000. godine tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević naredio je formiranje kosmetskog odreda mira, koji je trebalo prvi da se vrati na Kosovo u skladu sa Rezolucijom 1244 UN. Za komandanta odreda tada je imenovan general-pukovnik Momir Vukadinović, kojem je general-pukovnik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalštaba VS, u ime predsednika predao zastavu odreda.

Bio je to vanformacijski i vanserijski sastav prepotčinjen Trećoj armiji, brojao je 999 posebno odabranih profesionalnih pripadnika Vojske i policije, sa pratećim osobljem, organizovan u četiri mehanizovane čete i ostale manje mešovite jedinice. Vrhunski su, za tadašnje prilike, bili opremljeni, naoružani, obučeni i uvežbani.

Odred je raspolagao ovom tehnikom:

- 53 BVP (borbena vozila pešadije M-80 i 80/A, oklopni transporteri na gusenicama)

- 17 BPV (borbena vojnopolicijska vozila, oklopni transporteri na točkovima)

- 4 BRDM (oklopna borbenoizviđačka vozila na točkovima)

- 19 specijalnih vozila

- 108 neborbenih vozila

Vojska Jugoslavije
Vojska Jugoslavije
Foto: Profimedia

Završna smotra kosmetskog odreda, kada je izvedena i taktička vežba sa bojevim gađanjem "Povratak 2000", održana je 1. septembra 2000. godine na poligonu kod Pirota. Pokaznoj vežbi prisustvovali su i vojni predstavnici Austrije, Bugarske, Grčke, Iraka, Italije, Japana, Kine, Mađarske, Poljske, Rumunije, Rusije i Ukrajine.

Međutim, ova pokazna vežba bila je jedini pokret ove jedinice pred kamerama. Niti je više pominjana u javnost niti se vratila na KiM.

Dodaje da su u strahu velike oči jer su Albanci navikli da ih njihovi mentori tetoše po bilo kom pitanju.

- Hvale se kako stvaraju neku svoju vojsku, pa im smeta i paranoišu čak i kada Kfor sa jedinom regularnom vojskom, a to je srpska vojska, patrolira i onda se vidi da ne ide sve baš tako kako su planirali - uveren je general.

"Smesta prekini dijalog sa Srbima" VETERANI TERORISTIČKE OVK ZAPRETILI HOTIJU

"Smesta prekini dijalog sa Srbima" VETERANI TERORISTIČKE OVK ZAPRETILI HOTIJU

PANIKA U PRIŠTINI ZBOG ZAJEDNIČKE AKCIJE KFORA I VOJSKE SRBIJE! Oglasio se i lažni premijer Hoti

PANIKA U PRIŠTINI ZBOG ZAJEDNIČKE AKCIJE KFORA I VOJSKE SRBIJE! Oglasio se i lažni premijer Hoti

KFOR I VOJSKA SRBIJE U AKCIJI! Zajednička patrola na administrativnoj liniji

KFOR I VOJSKA SRBIJE U AKCIJI! Zajednička patrola na administrativnoj liniji

ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

ŠTA SE TO DEŠAVA NA GRANICI SA SRBIJOM? Vojska Albanije kupuje američke izviđačke dronove

UHAPŠEN JOŠ JEDAN "GENERAL" TERORISTIČKE OVK: Borci lažne države u strahu! Svima upućen specijalan apel!

UHAPŠEN JOŠ JEDAN "GENERAL" TERORISTIČKE OVK: Borci lažne države u strahu! Svima upućen specijalan apel!

 

   

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Lora's picture

Lora

Zasto bi se oni plasili?! Pa Srbi su im predali Kosovo i rade sve sta oni hoce. Uveli takse - mi placamo, uzeli rudnike - mi cutimo, isterali ljude i pobili, prodavali organe i nikom nista. I jos, da zlo bude vece sklopili trgovinski savez sa njima! E to su izdajice, kojima tapsete i velicate.

4 | 0
Zare's picture

Zare

Lora. Ti koji su predali Kosovo, postavili granicu izmedju Srbije i Kosova, nisu uveli tih 1000 nasih policajaca na akosovu, ti koji su predavali nase generale Hagu i tako legalizovali nezavisnost Kosova, hvala bogu nisu više na vlasti. Ti kojima kako kažas danas aplaudiramo su uspeli da vrate pitanje Kosova na dnevni red i bore se da bar nesto izvuku za Srbiju. Licemeran je tvoj komentar.

4 | 0
Razuman Srbin's picture

Razuman Srbin

Sa ovom fukarom koja je trenutno okupirala Kosovo i Metohiju tesko da moze da bude mira. To su zlocinci, kriminalci, sverceri droge i belog roblja, teroristi, ubice, koji uz podrsku sebi slicnih na Zapadu hoce da iskorene srpstvo i pravoslavlje. Ti zapadni mentori zaboravljaju da smo i mi i oni jednako hriscani.

1 | 0

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
15 Beograd