fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆ POSLE SEDNICE SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Srbija će odgovoriti na kriminalne akcije prištinskog režima (VIDEO)

Foto: Profimedia/Printscreen
Srbe sa Kosova i Metohije uznemirila su dešavanja na prelazima Jarinje i Brnjak, pošto su prištinske vlasti poslale naoružane jedinice ROSU.

Zbog jučerašnjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, na prelazu Jarinje i Brnjak, srpski narod je uznemiren, plaše se za svoju bezbednost, a predsednik Aleksandar Vučić povodom toga zakazao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se govorilo o novonastalom problemu. 

Obraćanje predsednika

Veliki pozdrav srpskim junacima koji su celu noć trpeli teror Albanaca. Srbija će naći način da ih snabdeva svime. Oni su ponos Srbije, ponos zemlje. I ja im šaljem veliki pozdrav - rekao je vučić na kraju obraćanja. 

Vučić o Hrvatskom predsedniku i njegovim provokacijama

- Milanović je veliki prijatelj, on želi Srbiju da vidi u Evropskoj uniji i jedva čeka da dođe u Srbiju. Ma ja neću ni komentarisati njegove izjave. Srbija će nastaviti da ide napred i Srbija će pretići Hrvatsku. I to se neće promeniti. Neće se promeniti to da na njegove plitke uvrede ne odgovaram uvredama. Ja ću samo imati želju da Srbija ide ka napred. On je slika i prilika hrvatskog naroda i ja njega neću vređati.

O nasilnom upadu ROSU na sever Kosova 

- Da li smo mi povredili nekoga? Da li smo uperili snajperske puške na Gazivodi? Vidite kako su uplašeni, iza svakog drveta oni vide Milana Radojičića. Bukvalno iza svakog drveta. Toliki junaci... a toliki strah imaju. To je njihov ptoblem. Ustanovili smo dakle da Srbija ništa loše nije uradila. 

- Nihova oklopna vozila sa dugim cevima su zauzela administrativni prelaz. Kako god da tumače stvari, biće samo Srbi krivi. Kad kažu "pozivamo obe strane" to znači da mi nemamo krivice ni za šta. Rekao sam vam suštu istinu, i mene nije strah da govorim istinu. Svi zajedno niste pogledali vesti koliko sam ja prisustvovao tim sastancima. Ne mogu da se pravim da ne vidim ovo licemerje. Napravimo jednom zauvek tu jednu fusnotu - da oni štite svoje albansko čedo. Kada napišu da smo mi krivi, znači da smo mi napravili neku taktičku grešku. Mi moramo da budemo spremni na dvostruke aršine. Ne možete mi ništa i ne možete me ućutkati.

VUČIĆ POSLAO HITAN ZAHTEV EU: Imate mesec dana da odgovorite!

VUČIĆ POSLAO HITAN ZAHTEV EU: Imate mesec dana da odgovorite!

- Njihova mržnja prema Srbiji je velika, mi smo Evropskoj uniji postavili jedno pitanje - ima li Briselskog sporazuma ili nema. 

- Veoma sam zadovoljan stanjem, kako borbene gotovosti tako i svime onime što nas čeka. Znatno naoružanje vojske i policije. Razlika u odnosu na prethodno vreme će se zasigurno videti. Srbija će odgovoriti na kriminalne akcije prištinskog režima. Oni su preplašili naš narod uz korišćenje dugih cevi, maltretiranja stanovništva...

Analizirane su sledeće stavke:

- Srbija, će nastaviti da insistira na očuvanju mira, pune stabilnosti i sigurnosti, ali i punoj sigurnosti srpskog naroda na KiM.

- Smatramo neprimerenim izjave, u kojima se Beograd i Priština izjednačavaju i krivica prebacuje na obe strane.

- Srbija je uvek spremna za nastavak dijaloga u Briselu, ali neće da prihvati rešenja nametnuta jednostranim, kriminalnim, akcijama.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

NAJMOĆNIJE ZEMLJE ZAPADA PONUDILE SRAMNO REŠENJE ZA KOSOVO! Vučić odbio: "Ne možete tako da razgovarate sa Srbijom"

NAJMOĆNIJE ZEMLJE ZAPADA PONUDILE SRAMNO REŠENJE ZA KOSOVO! Vučić odbio: "Ne možete tako da razgovarate sa Srbijom"

Mi tražimo hitan odgovor od EU ostaje li Briselski sporazum na snazi ili ne i taj odgovor tražićemo u narednih mesec dana, a ako ga ne bude, to će nam takođe biti znak da taj sporazum više ne postoji - rekao je Vučić.

- Ali onda svi znamo da raj sporazum više ne postoji, a srž Briselskog sporazuma je Zajednica srpskih opština. Pozivamo EU da upozore Prištinu na ponašanje, i da se drže Briselskog sporazuma. 

Više vesti o dešavanju na Jarinju možete pročitati OVDE

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost počela je oko 10 časova u Palati "Srbija". Očekuje se da se, po završetku zasedanja, javnosti obrati neko od članova Saveta.

Na prelazima Jarinje, Brnjak i Merdare od ponedeljka ujutru je počela primena mera vlade u Prištini za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo. Odluka reciprociteta Prištine izazvala je nezadovoljstvo Srba na Kosovu i Metohiji, a neki od njih proveli su noć na prelazima.

BONUS GALERIJA - Pogledajte kako je izgledalo Jarinje tokom jučerašnjih nereda

 

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd