clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SPORAZUM U VAŠINGTONU: Veliki dobitak za Beograd, pohvale sa svih strana, Albanci besni (FOTO)

04.09.2020. 17:14
Piše:
Srbija Danas
Foto: Profimedia/SD/ilustracija
Foto: Profimedia/SD/ilustracija / Izvor: Foto: Profimedia/SD/ilustracija
Danas je u Beloj kući potpisan sporazum o ekonomskoj stabilizaciji

Delegacija Srbije je u Vašingtonu je potpisala bilateralni sporazum sa SAD, o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, a ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava, poručio je danas u Vašingtonu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon dugih pregovora i sastanaka, postignut je dogovor sa kojim su se složile obe strane i koji bi trebalo da doprinese normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Kako je predsednik Srbije objasnio, zahvaljujući ovom potpisu, Priština neće biti u mogućnosti za iznenađenja poput uvođenja taksi.

Ovom sporazumu su se protivili mnogi albanski političari, pre svega Ramuš Haradinaj, a bilo je najavljeno i da će pasti Vlada takozvanog Kosova, ukoliko bude stavljen potpis.

Mnoge kontroverze su pratile sam početak sastanka. Navodno je albanska delegacija kasnila zbog toga što je Avdulah Hoti dobijao upozorenja iz Prištine da nikako ne stavi potpis na papir. 

Nakon sastanka, iz Prištine su počele da se pojavljuju vesti o negodovanju političara zbog toga što se Hoti, kako su naveli, u Vašingtonu odrekao nezavisnosti tzv. Kosova.

23:04
Vučić: Sporazum će doprineti odnosima u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras za Radio Sarajevo da je sporazum koji je danas potpisan u Vašingtonu obaveza svih i da će pomoći relaksaciji odnosa u regionu.

- Razgovarali smo o mnogim temama i predsednik Tramp je iskazao želju da dođe u Srbiju. Napravili smo dobar sporazum za Srbiju, postignut je ogroman korak napred. Za nas je veoma važno da kroz ovaj sporazum direktno uređujemo odnose sa najvećom silom sveta i da se bavimo ekonomijom pre svega. Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, treća strana nije priznata, što je za nas veoma važno - izjavio je Vučić za Radio Sarajevo.

On je istakao da je uveren da će sporazum pomoći relakasiciji odnosa u regionu.

- To je ono za šta se Srbija sve vreme zalagala. I inicijativa ''mini Šengen'' je napravljena upravo zbog toga. Mir i stabilnost su najvažniji za region - dodao je Vučić.

22:44
Grenel: Veliki sporazum, kome je prethodio veliki problem

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na brifingu sa novinarima posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i tzv Kosova rekao je da je reč o "velikom sporazumu kome je prethodio veliki spor koji traje 21 godinu".

Veliki je uspeh normalizacija vazdušnog, železničkog, drumskog saobraćaja, otvorene granice, širok dijapazon industrije....da je rešeno pitanje diploma...da će za Gazivode biti urađena studija izvodljivosti da bi se videlo kakva i koliko radnih mesta tu može da se otvori...

Na pitanje da li su ovaj sporazum međusobno potpisali predstavnici Srbije i tzv. Kosova ili su ga potpisali sa SAD, on je odgovorio - potpisali su sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa - i dodao da je sve isto u sporazumu koji su potpisali pojedinačno, svako svoj, Vučić i Hoti, sem poslednje tačke o Izraelu.

On je precizirao da je Tramp potpisao na oba dokumenta pismo o namerama da će oni ( Srbija i tzv Kosovo) raditi zajedno na sprovođenju ovog sporazuma, a ne da su Vučić i Hoti potpisali sporazum sa SAD.

Grenel je dodao da će obe strane nastaviti pregovore u Briselu.

- Potrebni su nam Evropljani da radimo zajedno na rešenju odnosa Beograda i Prištine - rekao je Grenel.

- (tzv) Kosovo i Srbija žele evropsku budućnosti i čeka ih dug put do toga, mi ćemo ih podržati na tom putu ali mi nismo deo EU, a to je deo političkog procesa koji je složen zbog EU kritertijuma, zaključio je.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

22:07
Zečević: Dobra stvar što realizacija sporazuma zavisi od SAD

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije kaže da je važna stvar u vezi sa ekonomskim sporazumom koji su Beograd i Priština danas potpisali u Vašingtonu što će njegova realizacija zavisiti od SAD, uz podsećanje na iskustvo sa EU i briselskim sporazumima koji nisu nikad u potpunosti sprovedeni.

- Sa Amerikancima nije tako. Oni su pragmatični i energični. Kad su rekli da moraju da se ukinu takse, one su bile ukinute. Jedina opasnost u sprovođenju sporazuma je ako se promeni administracija u Vašingtonu - ocenio je Zečević u specijalnoj emisiji posvećenoj sporazumu Beograda i Prištine večeras na RTS.

Zečević napominje da je za njega pozitivno iznenađenje nastavak pregovora nakon jučerašnjeg dana kada je Srbija odbila dokument sa tačkom 10 u kojem se pominjalo međusobno priznanje, kao i "fleksibilan stav" SAD prema - našoj poziciji i našem gledanju na status Kosova.

To je, smatra on, promena u odnosu na neka ranija vremena.

Naveo je i da se čini da su Albanci sa Kosova više nezadovoljni nego mi, a ideja predsednika Trampa je bila, kako je i sam isticao, dolazak do "vin-vin" sporazuma.

- Sam pristup je izgradnja infrastrukture, železnice, povezivanje saobraćajem... Nama (u regionu) je inače bio problem što nemamo autoputeve - kazao je Zečević.

21:51
Albulena Hadžiu: Odrekli se nezavisnosti

Bivša ministarka pravde Albulena Hadžiu iz Samoopredeljanja, rekla je da su premijer Hoti i njegova ''nelegalna delegacija'' doneli ogromnu štetu tzv Kosovu.

- Gazivode su podeljene sa Srbijom, odrekao se članstva (tzv.) Kosova u međunarodnim organizacijama, prihvatio članstvo u balkanskom Mini-Šengenu i dao izlazak Srbije na Jadransko more - istakla je Hadžiu u objavi na Fejsbuku.

Dodala je da - štetni sporazumi ne mogu da budu primenjeni.

- Nazvali su to istorijskim sporazumom za priznanje pošto su se odrekli nezavisnosti (tzv.) Kosova i doneli nam štetne sporazume i kršeći Ustav - napisala je Hadžiu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia / Izvor: Profimedia

21:27
Hrvati nezadovoljni ishodom sastanka

Hrvatski mediji bruje o najnovijim događajima iz Vašingtona i istorijskom sporazumu potpisanom u Ovalnom kabinetu Bele kuće
Ljubomorne komšije pišu o majstorskom potezu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naglasio da je u Vašingtonu potpisao bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama, a da treća strana (Kosovo) nije priznata. 

Po onoj staroj "Da komšiji crkne krava" Hrvatima "bode oči" to što je sa delegacija Srbije uspela da skine spornu tačku 10 sa dnevnog reda u kojoj se tražilo od Beograda da prizna Kosovo, pa su objavili opširan izveštaj iz Vašingtona.

21:25
Analitičar: Sporazum štetan za (tzv.) Kosovo, koriste naše puteve

Prištinski analitičar Faton Mehmeti ocenio je večeras da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine "štetan za Kosovo".

- Podela Gazivoda i ulazak Kosova u mini-šengen znači da Srbija koristi puteve Kosova za izlazak na more - napisao je Mehmeti na Fejsbuku, prenosi Bota sot.

21:23
Bela kuća na Tviteru: Vučić zahvalio Trampu

Bela kuća objavila je večeras na svom Tviter nalogu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu na njegovoj posvećenosti stabilnosti u regionu.

Uz to, Bela kuća objavila je kratak video snimak obraćanja Vučića tokom sastanka na kojem je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

Na snimku se čuje da je Vučić pohvalio na sastanku želju SAD za angažovanjem i "posvećenost stabilizaciji regiona i donošenju mira i stabilnosti u regionu".

Vučić je rekao da Srbija to mnogo ceni, ali je podvukao da nisu rešeni svi problemi između Beograda i Prištine.

- I dalje postoji mnogo razlika između nas, ali je ovo veliki korak napred, i duboko sam zahvalan Vama i Vašem narodu što ste nas uspešno vodili do ovde - naveo je Vučić.

21:00
Đorđević: Vučić Srbiji vratio dostojanstvo i ugled u svetu

 Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim odlučnim stavom u vezi s nepriznavanjem Kosova poslao jasnu poruku celom svetu i još jednom dokazao svoju moć, autoritet i sposobnost dobrog rukovođenja.

Ðorđević je rekao da je predsednik SAD Donald Tramp jasno istakao da su vrata Bele kuće uvek otvorena za Vučića, što, istakao je, predstavlja značajan simbol prijateljstva, ali i odnosa prema Srbiji. "Verujem da će događaj koji su pratili svi svetski mediji doprineti boljoj vidljivosti naše zemlje u svetu i prosperitetu na brojnim poljima", rekao je Ðorđević povodom potpisivanja sporazuma u Vašingtonu.

Naveo je da je ovo još jedan korak ka ostvarivanju cilja - obezbeđivanje još boljeg položaja naših građana uz privlačenje stranih investicija i obezbeđivanje bolje ekonomske situacije u zemlji.

- Žao mi je što i u ovim najvažnim momentima za našu zemlju opozicija predvođena Draganom Ðilasom ne može dostojanstveno da ćuti po strani, ako im je ispod časti da Vučiću čestitaju uspeh - rekao je Ðorđević, navodi se u saopštenju.

Naveo je da je Ðilas uspeo ono što drugi nisu, da "blati svoju zemlju", a da su nasuprot tome rezultati sadašnje vlade vidljivi.

- Srbija se kreće uzlaznom putanjom, a tragovi prošlosti polako, ali sigurno nestaju. Ðilas i ostali zli jezici konačno mogu da ućute jer zaista je apsurdno reći danas bilo šta u negativnom kontekstu - eekao je Ðorđević i zaključio:

- Aleksandar Vučić je Srbiji vratio dostojanstvo i ugled u svetu koji zaslužuje, a koji su oni pre njega besramno svakim danom svoje vlasti gubili i Srbiju jeftino prodavali.

20:50
Kuburović čestitala Vučiću i delegaciji na uspehu

 Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić čestitala je večeras predsedniku Srbije Alekandru Vučiću i celoj srpskoj delegacijii na pregovorima u Vasingtonu i istorijskim uspehu koji si postigli za srpski narod i srpsku drzavu.

- Boreći se za svakog građanina Srbije, a posebno za one koje žive na podrucju Kosova i Metohije, Aleksandar Vučić je uspeo da u najtežim trenucima i pod izuzetno velikim spoljnopolitckim pritiscima na našu zemlju, ostvari pobedu na tuđem terenu i izbori se za dobrobit Srbije, ne odstupajući ni u jednom slovu potpisanog Sporazuma od nacionalnih interesa i interesa svog naroda - navela je Kuburović Kisićeva u pisanoj izjavi.

Na ovaj način je Srbija još jednom pokazala da se snažno zalaže za stabilnost u regionu i ekonomski napredak, koji će omoguciti i Srbima i Albancima na KiM da pronađu zajednicki interes i ciljeve na putu ka pomirenju, dodala je Kuburović Kisićeva, koja je i članica Predsedništva SNS.

Prema njenim rečima, Srbija je do pre samo nekoliko godina bila neprepoznatljiva tačka na politickoj mapi sveta, a danas stoji rame uz rame s najvećim svetskim silama, kakve su i SAD.

To je postignuto, kako je navela, samo zahvaljujući mudroj i odmerenoj politici predsednika Aleksandra Vučcića.

- Građani Srbije imaju razlog da danas još više budu ponosni na svog predsednika države, jer znaju da se on bori i da ce se uvek boriti iskljucivo svoju zemlju i svoj narod - poručila je Nela Kuburović Kisić.

20:45
Vesić: Vučić se borio lavovski, izborio dobar sporazum za SRB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se za Kosovo i Metohiju borio patriotski i lavovski, nije popustio pod pritiscima i ucenama, odbio je da potpiše nezavisnost Kosova i izborio dobar sporazum za Srbiju, ocenio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je rekao da je Vučić je danas u Vašingtonu, u Beloj kući, razgovarao s predsednikom SAD Donaldom Trampom i potpisao bilateralni sporazum sa SAD kojim je obezbeđena ekonomska budućnost Srbije i regiona.

- Vučić je doneo našoj zemlji sporazum koji štiti interese Srbije i obezbeduje ekonomsku budućnost Srbije. Vučić je danas postigao jedan od najboljih međunarodnih sporazuma u istoriji Srbije i pokazao da je jedan od najvećih srpskih državnika u našoj modernijoj istoriji . napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Kako je istakao, današnji sporazum je pobeda Srbije i prvi pozitivan međunarodni sporazum o KiM posle duže od jednog veka srpskih poraza i povlačenja.

- Vučićev ugled u međunarodnoj zajednici tako je velik da je samo zahvaljujući tome uspeo da se danas o KiM razgovara u Beloj kući koja je centar svetske politike. Da se uvažavaju srpski interesi i da se čuju naši argumenti - rekao je Vesić.

Kako je dodao, koliko je danas veliki uspeh postigao Vučić dovoljno je da zamislimo - da li je ovo bilo moguće dok su Srbijom vladali Tadić, Jeremić i Ðilas?"

- Tada sa Srbijom niko nije razgovarao, niko nije hteo da nas čuje, a oni nisu mogli da se vide ni sa portirom u Beloj kući - dodao je Vesić i zaključio da je danas veliki dan za Srbiju i region.

20:44
Petković: Vučić sačuvao naše državne i nacionalne interese

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je borbom koju je vodio za zaštitu srpskih državnih i nacionalnih interesa tokom vašingtonskih razgovora sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini ušao u istoriju kao državnik koji je uspeo da sačuva naše državne i nacionalne interese pred najvišim zvaničnicima SAD, kaže Petar Petković iz Kancelarije za KiM.

On je u saopštenju naveo da su razgovori koji su počeli tako što je pred Srbiju stavljen zahtev o uzajamnom priznanju sa samoproglašenim Kosovom završeni donošenjem sporazuma kojima je naša zemlja, ne samo zaštitila svoje interese, već i dobila ekonomske aranžmane koji će Srbiji otvoriti nove perspektive ekonomskog razvoja i otvoriti novu stranicu odnosa sa SAD.

- Predsednik Vučić je čvrstim državničkim nastupom izbegao, ne samo poniženje Srbije, već i našoj državi osigurao sigurniju budućnost, ali i prostor da, mimo statusnih pitanja, unapredi kvalitet ekonomskih odnosa sa svojom južnom pokrajinom - kaže Petković.

20:26
Ivanka Tramp: Uspeh u rešavanju decenijskog konflikta

Savetnica predsednika SAD Donalda Trampa, njegova ćerka Ivanka Tramp čestitala je danas zvaničnicima SAD koji su učestovali u razgovorima sa delegacijama Beograda i Prištine na velikom uspehu, koji je, kako ocenjuje, iskorak u rešavanju - višedecenijskog konfllikta u Istočnoj Evropi.

- Čestitam predsedniku Trampu, specijanom savetniku predsednika SAD Ričardu Grenelu, savetniku za nacionalnu bezbednost Robertu O' Brajanu i specijanom savetniku Džaredu Kušneru, na današnjem istorjskom preokretu - normalizaciji ekonomskih odnosa Srbije i (tzv.) Kosova i pomoći u rešavanju višedecenijskog konflikta u Istočnoj Evropi - navela je Ivanka Tramp na svom tviter nalogu.

Ćerka predsednika SAD učestvovala je juče u razgovorima dve delegacije vođenim u Beloj kući.

20:23
O'Brajan: Put ka miru i svetlijoj budućnosti, čestitke Srbiji

Savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O''Brajan ocenio je da je predsednik Donald Tramp postigao još jedan istorijski dogovor i poručio da se ekonomskom normalizacijom odnosa Beograda i Prištine otvara put ka miru i svetlijoj budućnosti za ljude na Balkanu.

O''Brajan je, nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, naglasio da ekonomska normalizacija znači radna mesta i prosperitet, navodi se na Tviter nalogu američkog Nacionalnog bezbednosnog saveta.

On je, takođe, čestitao Srbiji na otvaranju komercijalne kancelarije u Jerusalimu ovog meseca i njenim snažnim odnosima sa Izraelom.

- Srbija i Izrael su sjajni partneri za SAD. Uradićemo sjajne stvari zajedno u budućnosti - poručio je O' Brajan.

20:21
Rama zadovoljan sporazumom Beograda i Prištine

Premijer Albanije Edi Rama podržao je danas sporazum Beograda i Prištine o ekonomskoj saradnji u Vašingtonu, uz poruku da je reč o dokumentu kojim se nastavlja put do okončanja dijaloga.

Rama je na svom Tviter nalogu napisao da je za sve potreban dijalog, uz žaljenje što Priština kasni sa prihvatanjem  "Mini šengena”

Dodao je da je zahvaljujući prijateljskoj Americi i ovaj zastoj prevaziđen.

Podsetio je i da ga je Priština ranije optužila da je izdao (tzv.) Kosovo zbog zalaganja za razmenu teritorija, te dodaje da se danas pokazalo da, kako kaže - izdajnika nema.

20:19
Netanjahu zahvalio Vučiću

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na odluci - da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela - i prebaci ambasadu Srbjie u taj grad.

On je u saoštenju pozdravio odluku Sbije da bude prva evropska država koja je pristala da premesti ambasadu u Izrael i dodao da se nastavljaju napori da se i ostale evropske zemlje ubede da to učine.

- Zahvaljujem mom prijatelju Aleksandru Vučiću na odluci da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela i premesti tamo ambasadu - rekao je Netanjahu nakon što je objavljeno da je u Beloj kući potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine u okviru kojeg je dogovoreno da Srbije premesti ambasadu u Jerusalim i da tzv Kosovo i Izrael uspostave diplomatske odnose.

20:18
Brnabić: Sporazum dobra uvertira za razgovore u Briselu

redsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izrazila je danas zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma u Vašingtonu o normalizaciji ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine i ocenila da je to dobra uvertira za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i da sporazum na svaki način daje drugačiji signal u tim razgovorima.

Ona je na TV Pink rekla da su ovo bila dva istorijska dana, nikako dva laka dana, te da je bila u stalnom kontaktu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i našom delegacijom u Vašingtonu.

- Presrećna sam što je sporazum potpisan. Ovo je istorijski dan. Ovo je sveobuhvatni sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa čiji ćemo značaj tek u narednim godinama videti i prepoznati - rekla je Brnabić na TV Pink.

Navela je da je naša delegacija na čelu sa Vučićem uradila orgoman posao, te da se vraća sa velikim rezultatom za građane Srbije i Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i za čitav region.

Na pitanje da li će sporazum iz Vašingtona pomeriti sa mrtve tačke dijalog pod pokrovitljstvom EU u Briselu, Brnabić je rekla da je istina da je administracija u Vaasingtonu pokazala mmnogo veću efikasnost i kreativnost, jer je bila jako fokusirana na neke konkretne rezultate i projekte.

- Ovo je jako dobra uvertira pred sastanke u Briselu. Saglasna sam da se bez ovakve adminstracije u Vašingtonu i efikasnosti Ričarda Grenela ne bi došlo do povlačenja prištinskih taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ni obnavljanja pregovora u Briselu - kaže Brnabić.

Bez obzira na, kako navodi, "rivalitet" Brisela i Vašingtona, dobro je da ipak rade zajedno.

20:03
Oglasio se Hoti nakon potpisivanja sporazuma

Premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da bi sporazum koji je danas u Vašingtonu potpisan sa Srbijom trebalo da vodi uzajamnom priznanju.

- I Srbija i (tzv.) Kosovo su se obavezale na ekonomsku normalizaciju. Fokusiranjem na stvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast, dve zemlje su uspele da postignu veliki napredak - rekao je Hoti, preneo je Rojters.

19:36
Gojković: Sporazum za suštinsko unapređenje života

Članica Predsedništva SNS Maja Gojković pozdravila je danas sporazum koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Vašingtonu, kojim se, kako kaže, stvaraju preduslovi za suštinsko unapređenje života svih na KiM, u čitavoj Srbiji, ali i šire u regionu.

Gojković je navela da takav rezultat predstavlja očiglednu pobedu vizionarske politike Vucicća i uporne odbrane nacionalnog interesa, nepristajanja na pristiske i stalnog afirmisanja političke samostalnosti i državne politike Srbije.

- To istovremeno dokazuju prednost principijalnog pristupa i zastupanja politike mira i stabilnosti nasuprot politici jednostranosti, stavljanja pred svršen čin i nesprovođenja dogovorenih rešenja - rekla je Gojković.

Dodala je da su Srbija i predsednik Vučić još jednom dokazali punu privrženost dijalogu i kompomisu, kao ključnom preduslovu sveukupnog napretka i razvoja.

19:28
Haradinaj ipak podržao sporazum u Vašingtonu

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, pozdravio je danas potpisani sporazum Beograda I Prištine u Vašingtonu, iako je prethodno pretio da će zbog neslaganja sa svim tačkama napustiti vladajuću koaliciju.

Haradinaj je na svom fejsbuk profilu napisao da, kako je naveo - pravi prijatelji uvek razumeju pravu brigu.

Zadovoljan je, kaže, što je pitanje akumulacije Gazivode rešeno na zadovoljavajući način i dodao da je - vera u ulogu i posvećenost Sjedinjenih Američkih Država uvek bila nepokolebljiva.

19:24
Vučić: Šahovska minijatura oko izraelskog priznavanja KiM

Predsednik Vučić je rekao da su domaćini dve delegacije mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznamo nezavisnost Kosova.

- Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Mi smo rekli da to ne može da bude za nas sui generis. Mi smo Izraelu ponudili i rekli da ako budete pioštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas. A mi ne učestvujemo u onome što su potpisali Amerikanci i Albanci - kazao je Vučić.

19:20
Premijer Izraela potvrdio priznanje (tzv.) Kosova uspostavljanjem diplomatskih odnosa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je danas priznanje (tzv.) Kosova od strane Izraela, javljaju izraelski mediji, prenosi Gazeta Ekspres.

Lažna država Kosovo i Izrael će uspostaviti diplomatske odnose, nakon što se Srbija obavezala da će preseliti svoju ambasadu u Jerusalim umesto u Tel Aviv.

19:18
Veseljijeva DPK nezadovoljna

Opoziciona Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija nezadovoljna je danas potpisanom sporazumu Beograda I Prištine u Vašingtonu, jer smatraju da je prištinska delegacija propustila šansu da potpiše sporazum o "uzajamnom priznanju".

- Bilo koji sporazum potpisan na ovaj način, bez transparentnosti, koji nema uzajamno priznanje, stvara zabrinutost i neizvesnost - saopšteno je iz DPK, ciji je lider nekada bio Tači.

Štaviše, kažu, do ovog trenutka sadržaj sporazuma nije objavljen u javnosti.

Ta stranka je, navode, od samog početka bila uverena da je neophodno učešće SAD u procesu zaključivanja dijaloga između Beograda i Prištine, ali ne i sporazumi koji ne predviđaju međusobno priznavanje i ne nude rešenje problema.

Još ozbiljnije je to, ukazuju, ako potpisani sporazum krši, kako navode, Ustav, suverenitet i strateških interesa (tzv.) Kosova.

Poručuju da nema pregovora o teritorijama niti sa, kako navode, kosovskim resursima.

Njihov stav je, navode, bio i ostao da se u Vašington i Brisel ide radi postizanja - sveobuhvatnog konačnog sporazuma između tzv. Kosova i Srbije koji garantuje uzajamno priznanje, članstvo lažnog Kosova u UN i celovitost (tzv.) kosovske teritorije - preneo je prištinski Ljajmi.

19:15
Tramp čestitato Vučiću na Tviteru

Predsednik Tramp je uputio čestitku srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, zbog odluke da preseli ambasadu Srbije u Jerusalim.

- To je hrabar i istorijski potez! - napisao je predsednik Amerike Donald Tramp.

Američki predsednik rekao je nakon potpisivanja sporazuma da je Srbija obećala da će preseliti svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, kako su preneli izraelski mediji.

19:05
Kriza "vlade" u Prištini

Predsednik Vučić je istakao da je Priština navela da će zbog toga da imaju krizu vlade jer godinu dana nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, nema priznavanja.

- To je potvrdio i Grenel, kao što i mi u tih godinu dana ne tražimo otpriznavanje - naveo je Vučić.

19:00
SAD će garantovati sprovođenje sudskih odluka o manastirima

Dogovorena je, navodi preddsednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

- Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane - napomenuo je predsdnik Vučić.

18:40
Predsednik Vučić se obraća naciji nakon potpisivanja sporazuma

- Da kažem da sam iskreno zadovoljan i da su svi članovi delegacije zadovoljni onim što smo postigli. Mi smo napravili danas bilateralni sporazum sa SAD, dakle treća strana nije priznata kao međunarodno pravni subjekat - rekao je predsednik Vučić nakon sastanka.On je objasnio da je to za nas od izuzetnog značaja i da je zahvalan Trampu što je izdvojio vreme za dug bilateralni sastanak u Ovalnoj sobi.

- Kroz ovaj bilateralni sporazum direktno uređujemo odnose sa jednom od dve najveće sile sveta.

- Samo za Srbiju je predviđeno otvaranje kancelarije fonda za razvoj. Toga nema za Ptištinu. To pokazuje koliko je Amerika zainteresovana za srpsko tržište. Amerikanci će sa nama zajendo raditi i nadgledati vleike projekte - izgradnju autoputa do prištine, ali će i Albanci morati da urade svoj deo puta. Dogovorili smo s ekako d aizgradimo prugu i kako da povežemo Prištinu sa centralnom Srbijiom preko Merdara. Dalje, ovde se govori u dve tačke kako će razliite finansijske korporavije i eksportna banka amerika d afinansira određene investicije - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da je Hotiju najveći problem bilo izbacivanje tačke 10 iz sporazuma.

Ulazak Prištine u "Mini Šengen" znači da više neće biti iznenađenja kao što su takse koje je Priština nametala Beogradu.

- Sledeća tačka je da ćemo jedni drugima da priznamo diplome i sertifikate - rekao je predsednik. On je rekao da je priština imala problem sa priznavanjem diploma iz Kosovske Mitrovice.

Predsednik je rekao kako su se predstavnici Prištine muđusobno svađali oko pitanja koje se ticalo jezera Gazivode.

Ključna stvar oko koje su se svađali između sebe. Obavezali su se da rade sa Amerikancima da se podele energetski resursi jezera Gazivode. Mi sada nemamo ni kilovat struje sa tog jezera, a ovako ćemo da podelimo to, pa koliko god da dobijemo. Reč je i o struji i o vodi. Ovo je za nas odlično, a u Prištini je izazvalo velike nemire - objasnio je Vučić.

- Veoma je važno da Amerikanci urade studiju o podeli resursa Gazivoda kako bismo dobili značajan deo tih resursa - kazao je Vučić.

Kada je u pitnau razvoj 5G mreže obavezali smo se da ćemo da radimo na tom planu.

- Kako bismo kao i Poljsa u narednom periodu mogli da računamo na dobijanje bezviznog režima dogovoreno je da uradimo posebnu prevenciju na aerodromima - ukazao je predsednik Vučić.

- Ovim sporazumom Amerikanci garantuju da će se sudske odluke Prištine spovoditi - rekao je Vučić i dodao da će to imati poseban značaj na srpkse svetinje na Kosmetu.

Kako je predsednik rekao Amerikanci su želeli da prebace ambasadu Srbije u Jerusalim, dok je strna Beograd arekla da će sve uraditi uz prethodno poštovanje suvereniteta države Izrael.

- Imao sam odličan bilaterlani razogov sa Donaldim Trampom. To je vleika čast za našu zemlj , za mene lično. Dobio sma ključeve od Bele kuće. Mi ovde nemamo čega da se plašimo.

Amerikanci su u međuvremenu upozorili da će svako ko se usprotivi nalogu imati Sjedinjene Države protiv sebe.

- Ovim psorazumom Amerikanci garantuju da će se sudske odluke Prištine spovoditi - rekao je Vučić i dodao da će to imati poseban značaj na srpkse svetinje na Kosmetu.

Kako je predsednik rekao Amerikanci su želeli da prebace ambasadu Srbije u Jerusalim, dok je strna Beograd arekla da će sve uraditi uz prethodno poštovanje suvereniteta države Izrael.

- Imao sam odličan bilaterlani razogov sa Donaldim Trampom. To je vleika čast za našu zemlj , za mene lično. Dobio sma ključeve od Bele kuće. Mi ovde nemamo čega da se plašimo.

Predsednik je rekao da se pomno spremao za dijalog.

- Svi su bili tu, i Pens i Džomson. Reč je uzeo i Rik Grneel. Ja sam izrazio svoje viđenje odnosa Srbije i SAD. Ovo je značajan sporazum za odnose Srbije i SAD - rekao je Vučić.

Predsenik je rekao da je delegacije Prištine pobesnela zbog toga što ih interesuje kako je on uspeo da iz dijaloga izbaci tačku 10.

- Sporazumi ostaju u našoj arhivi. U njima se govori o važnim stvarima. Mi ne smemo da Prištinu gledamo kao neprijatlejsku stranu, već stranu sa kojom možemo da sarađujemo. Nama trebaju mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Kako je predsednik rekao, izgradnjom nove pruge Srbija će imati prugu koja ide čak do Drača.

18:30
Tači pozdravio potpisivanje sporazuma u Beloj kući

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači na svom tviter nalogu pozdravio je danas potpisivanje ekonomskog sporazuma između Beograda i Prištine. 

Zahvalio se Beloj kući, američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovom specijalnom savetniku Ričardu Grenelu za liderstvo u tom procesu. 

- Kosovo će sada nastaviti da radi na ekonomskom razvoju, radnim mestima i daljioj domaćoj i međunarodnoj konsolidaciji - napisao je Tači na svom tviter nalogu.

18:23
Vučić: I dalje velike razlike, ali sporazum veliki korak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da i dalje postoje ogromne razlike između Beograda i Prištine, ali da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa, koji je danas potpisan u Ovalnoj sobi Bele kuće, ogroman korak napred, preneo je Rojters.

Rojters je preneo i da je premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti tokom ceremonije rekao da je sporazum sa Srbijom veliki korak napred, koji bi, u njegovom viđenju, trebalo da vodi ka međusobnom priznaju dve zemlje.

18:18
Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, kako prenose svetske agencije, pozvao je predsednika SAD-a Donalda Trampa da poseti Srbiju. 

18:14
Odličan sastanak sa predsednikom SAD!

Na Instagram profilu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića objavljene su fotografije sa sastanka u Ovalnoj sobi.

- Odličan sastanak sa predsednikom SAD @realdonaldtrump u Ovalnoj sobi- piše u objavi.

18:12
Tramp iz Ovalne sobe

(Tzv.) Kosovo i Izrael postigli su dogovor o normalizaciji i uspostavljanju diplomatskih odnosa, a Srbija se obavezala da će prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim, saopštio je danas predsednik Amerike Donald Tramp, a prenosi Rojters.

Prema novodina agencije, Tramp je to saopštio u Ovalnoj sobi u Beloj kući uoči početka sastanka između zvaničnika Beograda i Prištine.

18:07
Ključne tačke potpisanog sporazuma

Predstavnici Beograda i Prištine potpisali su u Vašingotnu sporazum koji se tiče ekonomske saradnje dve strane. Kako mediji otkrivaju, Priština će prema tom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kacelarija Američkog fonda za razvoj.

Sporazum podrazumeva sveobuhvatni plan za normalizaciju ekonomskih odnosa između Beograda i Prištine.

Priština postaje deo Mini Šengena

Ulaganje u mrežu puteva i pruga

Pitanje imovine SPC

Promene na graničnim i administrativnim prelazima

Dolazak DFC-a

EKSKLUZIVNO: Otkrivene KLJUČNE TAČKE sporazuma Beograda i Prištine

EKSKLUZIVNO: Otkrivene KLJUČNE TAČKE sporazuma Beograda i Prištine

17:59
Objavljena fotografjia potpisivanja sporazuma

Do medija je došla fotografija snimljena prilikom potpisivanja sporazuma u Beloj kući. Na njoj se vidi da su, pored stola američkog šefa države, dodata još dva stola sa obe strane za kojima su sedeli predstavnici Beograda i Prištine. 

17:50
Potpisan sporazum!

Beogradski mediji javljaju da su delegacije Beograda i Prištine potpisale sporazum. Asistent američkog predsednika je rekao da je Donald Tramp objavio da su Srbija i tzv. Kosovo postigle sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Predstavnici beogradskih medija javljaju da nezvanično saznaju kako je definitivno izbačena sporna deseta tačka o međusobnom priznanju. 

17:40
Prištinska delegacija stigla u Belu kuću

Delegacija Prištine predvođena premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem stigla je, posle izvesnog kašnjenja, u Belu kuću na potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Beogradom.

- Očekujemo samo dobre ponude od Bele kuće - rekao je Hoti, prenela je tv. Kljan Kosova.

Pruštinski mediji su u međuvremenu objavili da Hoti kasni posle upozorenja iz Prištine da će vlada pasti ako potpiše sporazum.

Uprkos sporovima u vladajućoj koaliciji i protivljenju lider ABK Ramuša Haradinaja potpisivanju sporzuma sa Beogradom u delegaciji Prištine su i ministri iz te stranke.

17:38
Sporazum će biti potpisan u Ovalnoj sobi?

Neće biti direktnog prenosa potpisivanja sporazuma kako je najavljeno. Do toga će doći u Ovajnom kabinetu, a ne u Ruzveltovoj sobi, gde bi bilo otvoreno za javnost.

17:33
Predsednik Vučić spremio poseban poklon za predsednika Trampa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će američkom predsedniku Donaldu Trampu pokloniti zlatnik Narodne banke Srbije sa likom Nikole Tesle.

Reč je o simboličnom poklonu pošto je na njemu lik američkog naučnika srpskog porekla koji je svojim radom zadužio svet i koji je važna spona između SAD i Srbije.

17:25
Hoti dobio upozorenje 

Albanska delegacija kasni na sastanak zbog toga što je Avdulah Hoti iz Prištine dobio  upozorenje da ne potpisuje sporazum.

Stručnjak za politička pitanja Imer Muškolaj, koji boravi u Vašingtonu, objavio je da kosovska delegacija odlaže dolazak u Belu kuću, jer se AAK protivi.

17:15
Poslednje provere pred potpisivanje sporazuma

Delegacija Srbije u Vašingtonu, predvođena predsedikom Vučićem, oglasila se pred potpisivanje sporazuma. Objavljene su fotografije na kojima je zabeleženo poslednje proveravanje dokumenata pred potpisivanje.

 

ŠTA JE TRAMP SPREMIO VUČIĆU: Na stolu će biti dva papira, Srbija time izbegava da prizna tzv. Kosovo

ŠTA JE TRAMP SPREMIO VUČIĆU: Na stolu će biti dva papira, Srbija time izbegava da prizna tzv. Kosovo

POLITIČKI ZEMLJOTRES U PRIŠTINI: Raspada se vlada lažne države zbog potpisa u Beloj kući

POLITIČKI ZEMLJOTRES U PRIŠTINI: Raspada se vlada lažne države zbog potpisa u Beloj kući

DELOVI SPORAZUMA PROCURELI U JAVNOST: Neodgovornost Prištinske delegacije kompromituje dogovor, Haradinaj napušta koaliciju?

DELOVI SPORAZUMA PROCURELI U JAVNOST: Neodgovornost Prištinske delegacije kompromituje dogovor, Haradinaj napušta koaliciju?

ALBANCE ĆE SKUPO KOŠTATI NEĆKANJE! SAD upozorava lažnu državu, kazna za nepotpisivanje sporazuma biće rigorozna!

ALBANCE ĆE SKUPO KOŠTATI NEĆKANJE! SAD upozorava lažnu državu, kazna za nepotpisivanje sporazuma biće rigorozna!

BRISEL ĆE BITI NOVA KOSOVSKA BITKA: Prvo eksperti, pa lideri, razgovaraće se samo o tri teme

BRISEL ĆE BITI NOVA KOSOVSKA BITKA: Prvo eksperti, pa lideri, razgovaraće se samo o tri teme

 

Piše:
Srbija Danas
04.09.2020. 17:14