fbpx
Skip to main content
vucic

ODLUČIO SAM DA BUDEM NEPOSLUŠAN! Obaveštavam i kancelarku Merkel i Makrona, da nema pregovora sa Albancima

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa političkim predstavnicima Srba i najznačajnijih institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, a tema razgovora su dalji zajednički koraci u odnosu na aktuelnu situaciju na KiM.

Vučić je na početku istakao da izražava zabrinutost zbog potencijalne akcije ROSU i upozorio međunarodnu zajednicu.

- Izražavamo zabrinutost zbog akcije koju ROSU planira, mi molimo, upozoravamo, međunarodnu zajednicu da to spreči, jer u ludilu borbe za rejting partija na KiM uvek stradaju Srbi. Molimo predstavnike Kvinte da pokušaju da spreče nove provokacije i nove akcije Albanaca ne samo što se tiče hapšenja, već iseljavanje Srba sa severa KiM - istakao je Vučić.

Vučić
Vučić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Razgovarali smo o našem postupanju i upoznali smo delimično naše ljude sa merama koje spremamo. Gledaćemo da te mere ne pogode Srbe sa Kosova, ali neke od mera koje smo spremili su mnogo oštre, nećemo sa njima ići do završetka sastanka u Parizu, a mi ćemo upozoriti predsednika Francuske Makrona o njima - kaže predsednik.

Ukinite takse, navodi Vučić, pa ćemo razgovarati o čemu hoćete.

- Ukoliko se ne povedete javnim pravom, nema razgovora. To će biti i poruka kancelarki Merkel, pri susretu - napomenuo je Vučić.

On je čestitao Srpsku listu jer je uspela da sačuva jedinstvo srpskog naroda na Kososvu i Metohiji.

- Čestitam Srpskoj listi na pobedi, izdigli su se iznad pritisaka raznih centara moći. Uspeli su da sačuvaju jedinstvo našeg naroda, na celoj teritoriji našeg naroda na KiM. Mi smo razgovarali o projektima koji su od životnog značaja - naglasio je Vučić, naglašavajući da će za Vidovdan biti novih investicija.

vucic
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Moramo razumno da sagledamo sve, da ne bi opteretili budžet. Dobro smo se razumeli, nastavićemo sa politikom odgovornosti, ali će pozicija Srbije biti čvrsta. Ko misli da to sruši, neka proba - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je povodom negativnih izjava o Republici Srpskoj rekao da mogu samo da nastave da vređaju i RS i Srbiju.

- Što se tiče vizne liberalizacije, neka nastave. Što pre neka se desi, to je jako važno, a što se taksi tiče ne moraju oni da ih sklone. Ja sam prvi rekao da će to duže da traje - rekao je Vučić, ističući da će srpska ekonomija u drugom i trećem kvartalu da raste i naći će tržište za svoje proizvode.

Komentarišući izjave Kadrija Veseljija po pitanju Kosova, predsednik je rekao da su Srbi jedina tema na KiM.

- Srbi su im omiljena tema. Srbi sa Kosova, Srbi iz RS. Sve su to akademici i kandidati za Nobelovu nagradu - prokomentarisao je predsednik izjave Albanaca sa KiM.

VUČIĆEV DOKUMENT O KOSOVU NA 100 STRANA! Šta piše u izveštaju o dijalogu sa Prištinom koji će biti pred poslancima?

VUČIĆEV DOKUMENT O KOSOVU NA 100 STRANA! Šta piše u izveštaju o dijalogu sa Prištinom koji će biti pred poslancima?

Đurić o kontramerama Prištini: Sve u dogovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije

Đurić o kontramerama Prištini: Sve u dogovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije

AFRIČKE ZEMLJE IMAJU RAZUMEVANJA ZA KOSOVSKO PITANJE: Naša delegacija na sastancima i pored TERORISTIČKIH NAPADA!

AFRIČKE ZEMLJE IMAJU RAZUMEVANJA ZA KOSOVSKO PITANJE: Naša delegacija na sastancima i pored TERORISTIČKIH NAPADA!

Predsednik razgovara sa Srbima nakon što su kandidati Srpske liste ubedljivo pobedili na izborima za gradonačelnike četiri srpske opštine na KiM, a pre sednice Skupštine Srbije o Kosmetu.

Sastanku u Palati Srbija prisustvuje oko 140 predstavnika Srba, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Nakon sastanka planirane su izjave za medije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je juče da će se o uvođenju eventualnih kontramera na mere Prištine ozbiljno razgovarati i da će svi potezi predsednika Republike i Vlade Srbije biti povučeni slušajući stav Srba sa KiM.

- Tražiće se ugao koji je nabolji za nas, imajući u vidu da nas za nešto više od mesec dana očekuje samit u Parizu. Odluka kakva god da bude, biće racionalna i učinjena tako da za našu poziciju bude najbolja, a da separatistima u Prištini nanese što je moguće više štete - rekao je Ðurić za RTS.

Upitan da li će kontramere biti uvedene, Ðurić je odgovorio: "Videćemo da li, kakve i kada, ništa od toga neću da prejudiciram, o tome će tek da se razgovara, racionalno, imajući u vidu sve okolnosti".

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd