fbpx
Skip to main content
Kosovski boj

VARVARI IZ LAŽNE DRŽAVE STAVILI KANDŽE I NA KOSOVSKI BOJ! Falsifikuju istoriju i pokušavaju da je predstave kao svoju

Foto: Profimedia
Deo političara iz Prištine, predvođen Vljorom Čitaku, bezočno utvrdio da na Vidovdan nije ratovala srpska, već "balkanska vojska"

Posle Pećke patrijaršije, Dečana, Prizrena, srednjevekovnih artefakta, Albanci sa Kosova su sada stavili kandže i na Kosovski boj! Nije im prvi put da falsifikuju istoriju i da srpsko nasleđe pokušavaju da predstave kao svoje, ali ovaj put je deo političara iz Prištine, predvođen Vljorom Čitaku, bezočno utvrdio da na Vidovdan nije ratovala srpska, već "balkanska vojska"(?!) .

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

Doktor specijalista savetuje: SIGURAN NAČIN da izbegnete stomačne tegobe na putovanjima!

SRAMNA OPTUŽNICA LAŽNOG SUDA U PRIŠTINI: Poznato kolika kazna preti Podgoričaninu koji je branio monahinju (VIDEO)

SRAMNA OPTUŽNICA LAŽNOG SUDA U PRIŠTINI: Poznato kolika kazna preti Podgoričaninu koji je branio monahinju (VIDEO)

ALBANCI ŽELE GRENELOVU GLAVU: Američkom diplomati upućene nove pretnje smrću zbog čestitke na Vidovdan (FOTO)

ALBANCI ŽELE GRENELOVU GLAVU: Američkom diplomati upućene nove pretnje smrću zbog čestitke na Vidovdan (FOTO)

Sve je počelo kada je bivši specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel čestitao Vidovdan na Tviteru.

- Danas odajemo počast herojima. Na današnji dan 1389. godine započela je bitka protiv Osmanlija na Kosovu. Danas je spomen dan na Svetog kneza Lazara i srpske svete mučenike - napisao je Grenel na Tviteru.

Odmah je usledila lavina negativnih reakcija političara sa Kosova, a predvodnici su bili Čitaku i bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. On je Grenelu poručio da je "pogrešno informisan".

- Ovo nije bila srpska bitka. Bila je to bitka balkanskog saveza protiv Osmanlija na Kosovu. Istorijske činjenice - napisao je Pacoli na Tviteru.

Korak dalje je otišla Čitaku i spočitala bivšem izaslaniku Bele kuće da je to njegovo viđenje istorije.

- Teško da je bila srpska, već se balkanska vojska borila protiv osmanskog osvajanja. Ova bitka je postala osnovni mit koji nastavlja da hrani srpski nacionalizam od 19. veka držeći sve nas za taoce - napisla je Čitaku.

Rešenja, a ne bes

Na ovo sramno iskrivljavanje istorije Grenel joj nije ostao dužan, oštro joj je poručio "da je to previše vređa".

- Verovatno je iscrpljujuće kad se u svemu nalazi bes. Ljudi žele posao i rešenja - pružite im ruku - uzvratio je Grenel Vljori.

Ova epizoda samo je poslednja u nizu koje neumorno režiraju tzv. kosovski političari. Nedavno su provocirali i tražili da im Beograd vrati arheološke i etnografski artefakte, 1. 300 predmeta koji se i dalje čuvaju u Srbiji.

Ričard Grenel
Ričard Grenel
Foto: Profimedia

Pre toga su se odlučili na sramotan korak i Pećku patrijaršiju, jedan od najznačajnijih objekata srpske istorije koji se nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine, "prekrstili" u albansku crkvu, i to pravoslavnu!

U svemu tome se služe perfidnim metodama, a prošle godine je na velikoj albanskoj televiziji u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", gde se sve srpsko proglašava albanskim na KiM, ali i u Severnoj Makedoniji.

Prištinski list "Koha ditore" je takođe prošle godine pisao o tome da je srpska država svoje drevne srednjovekovne spomenike na Kosovu i Metohiji "ponovo izgradila ili obnovila na temeljima drevnih spomenika rimskog i vizantijskog perioda", uz tvrdnju da su srednjovekovni manastiri SPC na Kosovu "drevni kako za autohtone Arbre (Albance), tako i za Srbe koji su okupirali Kosovo".

Vljora Čitaku
Vljora Čitaku
Foto: Profimedia

Oko su bacili i na srednjovekovnu srpsku tvrđavu u blizini Novog Brda, za koju takođe tvrde da je Albanska, pa su u par navrata na njenim bedemima pobadali i tzv. kosovske simbole.

A pre tri godine je tzv. kosovska skupština Prizren, koji je bio privredno i duhovno sedište srpske srednjevekovne države i prestonica srpskih careva Dušana i Uroša, proglasili "istorijskom prestonicom Kosova".

Lista sramnih tvrdnji je duga, a namera je očigledna, pokušavaju da celokupnu srpsku duhovnu tradiciju da prekroje kao svoju. Govoreći o svemu tome, istoričar Predrag Marković kaže da istorija decidno pokazuje da tvrdnje Vljore Čitaku nisu tačne.

Savremeni varvari

- To je onaj isti manevar kojim se služe kada pokušavaju da prisvoje srpske manastire, uz tvrdnje da je to deo vizantijskog i balkanskog nasleđa. Narvno da je to bila srpska vojska. U njoj jeste bio jedan veliki odred u kojem su bili bosanci, ali se zna da je srpska vojska. To je isto kao kad bi sad rekli da Napeolonova vojska nije Francuska jer je u njoj bilo i drugih naroda - ističe Marković.

Sličnog stava je istoričar i v.d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić. koji smatra da su posredi "savremeni varvari".

- Iskaz gospođe Čitaku nije samo u potpunoj suprotnosti sa sadržajem svih relevantnih pisanih i drugih materijalnih istorijskih izvora različitih provenijencija, već je u istoj meri i sa one strane zdravog razuma i osnovnih normi civilizovanog ponašanja. Dakle, jasno i glasno, u njemu nema nijednog slova i traga istorijske istine. U pitanju je flagrantan i u civilizovanom svetu apsolutno nedopustiv pokušaj falsifikovanja prošlosti - kaže on.

Pećka patrijaršija
Pećka patrijaršija
Foto: Profimedia

Objašnjava da je neumitna činjenica da su se u Prvoj Kosovskoj bici sukobile srpska i osmanska vojska, na osnovu svih relevantnih pisanih i drugih materijalnih istorijskih izvora različitih provenijencija.

- Bilo bi veoma zanimljivo, ali i korisno, ukoliko bi gospođa Čitaku, njeni nalogodavci i istomišljenici, konačno, umesto što svoju, našu i međunarodnu javnost neštedimice zasipaju besmislicama i ličnim frustracijama, u tu istu javnost izneli bilo kakav, pa i najmanji, istorijski dokaz koji bi činjenično potkrepio makar jedan od brojnih pseudoistorijskih iskaza koji već mesecima dolaze od strane privremenih vlasti u Prištini - kaže Ristić.

On je Čitaku preporučio i da se, nakon ovog po nju i po njene istomišljenike blamantnog nastupa u javnosti, "ponovo vrati u osnovnu školu, iznova iščita udžbenik istorije u kome se obrađuje srpska srednjovekovna država i dobrano zagreje stolicu budući da je ovom sramotnom tvrdnjom svima nama podelila svoje beskrajno i temeljno neznanje".

 

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd