Skip to main content
Kosovo

VAŽNE STAVKE NA STOLU! Savet bezbednosti UN sutra o Kosovu i Metohiji

Foto: Profimedia/ilustracija
Savet bezbednosti UN sutra će na sedici u Njujorku razmatrati situaciju na Kosovu i Metohiji i izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o stanju u južnoj srpskoj pokrajni.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovaće na video-sednici Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a u 16.00 časova, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

AMERIČKI STRUČNJACI STIGLI NA KIM: Razlog je jedna tačka sporazuma u Vašingtonu (FOTO)

AMERIČKI STRUČNJACI STIGLI NA KIM: Razlog je jedna tačka sporazuma u Vašingtonu (FOTO)

PANDEMIJA UZIMA DANAK NA KOSOVU: Povećava se broj obolelih, Priština u najgorem stanju

PANDEMIJA UZIMA DANAK NA KOSOVU: Povećava se broj obolelih, Priština u najgorem stanju

Dačić je ranije izjavio da je sednica zakazana na osnovu dogovora Srbije sa Rusijom, koja predsedava Savetu bezbednosti.

On je tada rekao da je Srbija u stalnoj komunikaciji sa članicama Saveta bezbednosti UN kada je reč o situaciji na Kosmetu, naročito sa stalnim članicama koje imaju razumevanje i podržavaju njene stavove, posebno sa Rusijom i Kinom.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u šestomesečnom izveštaju koji će sutra biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, posle dužeg prekida, te pozvao dve strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U izveštaju o radu Misije UN na tzv. Kosovu (Unmik), Gutereš je pozdravio predanost prištinskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga sa Beogradom i evropskim integracijama.

On je pozvao novu vladu samoproglašenog Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.

Gutereš je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju naporima Specijalnog tužilaštva za zločine terorističke OVK jer je to "ključno za mirnu budućnost tzv. Kosova".

- Obnovljena posvećenost normalizaciji odnosa (Beograda i Prištine) je očita i nadam se da će tako i ostati dok se ne pronađe sveobuhvatno rešenje. Ohrabruje me konstruktivno učešće obe strane u početnoj fazi pregovora koje je omogućio specijalni predstavnik EU i kontinuirani lični angažman visokog predstavnika EU - navodi Gutereš u izveštaju, koji obuhvata period od marta do septembra.

On je naveo da bi strane trebalo da se nadovežu na napredak postignut u dosadašnjim raspravama, uključujući i sporazume koji su potpisale pod pokroviteljstvom SAD u vezi sa "ekonomskom normalizacijom".

Gutereš je izrazio nadu da će nastavak rasprave pomoći da se razjasni sudbina preostalih nestalih lica i da će se postići napredak u povratku raseljenih, privrednoj saradnji i sprovođenju ostalih nerešenih sporazuma.

- Zahtevam od političkih čelnika da osiguraju inkluzivan pristup kroz veće učešće ključnih aktera, posebno žena i mladih, u procesima savetovanja i donošenja odluka kao i uključivanje rodne i perspektive mladih u sprovođenje sporazuma koji utiču na živote stanovništva - naveo je Gutereš.

On je ukazao da su se u periodu obuhvaćenom izveštajem građani i institucije samoproglašenog Kosova suočili sa više izazova, među kojima su kriza izazvana pandemijom kovida 19, koja osim zdravstvenih, ima ozbiljne ekonomske, socijalne i političke posledice.

Gutereš je podsetio i na pad vlade premijera Aljbina Kurtija i najave optužnica Tužilaštva suda za zločine terorističke OVK u Hagu protiv predsednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokrtaske partije tzv. Kosova Kadrija Veseljija.

U izveštaju objavljenom na sajtu UN citiraju se relevantni delovi saopštenja Specijalnog tužilaštva i podseća na događaje koji su usledili i reagovanja kosovskih zvaničnika.

Gutereš u izveštaju ocenjuje da je Specijalno tužilaštvo u izveštajnom periodu "postiglo napredak u daljem sprovođenju istraga" i poziva "sve relevantne strane, kosovske institucije i međunarodne aktere da pruže punu podršku i saradnju tim naporima koji su ključni za mirnu budućnost tzv. Kosova".

U izveštaju se, takođe, izražava "zabrinutost zbog obnovljene napetosti izazvane građevinskim aktivnostima u posebnoj zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani kao delu svetske baštine Uneska".

- Iako su radovi obustavljeni, jasna privrženost kosovskih vlasti poštovanju zakona, uključujući presudu Ustavnog suda kojom se podržavaju imovinska prava Srpske pravoslavne crkve, biće važna za očuvanje poverenja među zajednicama - naglašava se u izveštaju.

Gutereš je ponovio privrženost podršci zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenim trovanjem olovom na tzv. Kosovu i ponovo apelovao na zemlje članice, međunarodne organizacije i druge aktere da dobrovoljnim prilozima pomognu da se pronađe efikasan odgovor i udovolji potrebama tih ranjivih zajednica.

On je izrazio zabrinutost zbog političke polarizacije koja traje u Prištini i koja je uticala i na upravljanje pandemijom, te pozvao sve političke subjekte na tzv. Kosovu da se ujedine oko prioriteta zaštite javnog zdravlja.

Gutereš je pozvao prištinske institucije da pojačaju napore na sprovođenju pravne i druge zaštite i rešavanju nejednakosti žena, ukazavši na uznemirujući porast prijavljenih slučajeva nasilja u porodici od početka pandemije kovida 19.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd