Utorak 19. mar 2024.
Aleksandar Vučić

Vučić za Politiko: Ako Albanci ukinu tarife, odmah nastavljamo pregovore

Foto: Profimedia
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Politiko, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, da ga u nastojanjima za postizanjem sporazuma sa Prištinom, koji možda neće biti popularan u domaćoj javnosti, pre motiviše viši cilj, nego dnevna politika.

Sporazum mora da bude postignut, ističe Vučić i dodaje:

- U suprotnom ćemo se suočiti sa katastrofom. Ja verujem u nečiju zaostavštinu, to bih voleo da vidim - kazao je Vučić.

HARADINAJ SAM SEBI KOPA RUPU: "Takse ostaju dok sam ja premijer, nadam se da ste SVI DOBRO ČULI!"

HARADINAJ SAM SEBI KOPA RUPU: "Takse ostaju dok sam ja premijer, nadam se da ste SVI DOBRO ČULI!"

Vučić je poručio da će se, ako tarife budu ukinute "odmah vratiti u Brisel" kako bi nastavio dijalog.

Na to je usledila novinarska opaska da je Haradinaj, za kojeg "Politiko" navodi da je "pokretačka sila koja stoji iza tarifa", kazao da će one biti ukinute tek nakon spostizanja konačnog sporazuma.

- Mislio sam da je neodgovoran, ali ne i da je toliko neodgovoran - odgovorio je Vučić.

Navodi se da je predsednik Srbije "pozvao spoljne sile da izvrše ''pozitivan pritisak'' na sve strane - jasno stavljajući do znanja da žele da vide sporazum i pružajući podsticaje koji bi mogli da dovedu do njegovog postizanja, ali je potom dodao":

- To se više tiče nas, Srba i Albanaca, da budemo iskreni - rekao je Vučić.

Navodi se i da je srpski predsednik kazao da "dve strane treba da budu slobodne da razgovaraju o povlačenju zajedničke granice", iako je, po oceni Politika, "razgovor o mogućoj razmeni teritorija pokrenuo osude u regionu i podelio međunarodne sile".

U tekstu se dalje navodi da je "Vučić umanjio entuzijazam EU oko ideje da bi sporazum o Severnoj Makedoniji mogao da stvori momentum za rešenje između Srbije i Kosova".

- To pokazuje da su Evropi potrebne neke dobre vesti, više nego što je nešto mnogo važan u pogledu situacije između Beograda i Prištine. To ne može da se poredi... To je 100 puta teže - kazao je Vučić.

"Politiko" ocenjuje da je u vezi sa "žučnom javnom debatom" Vučića i Tačija u Minhenu, "dobra vest da se oni baš ne slažu" i da je to otprilike jedino oko čega su se složili.

Briselski sajt navodi da su "i Tači i Vučić kazali da je njihova razmena mišljenja u lošem raspoloženju bila korisna zato što je pokopala bilo kakvu lažnu nadu da će oni brzo postići sporazum", ali i podseća da se oni i dalje suočavaju sa snažnim zapadnim pritiskom da nastave dalje".

- Vučić i Tači su razmenjivali optužbe vezane za rat i raspravljali se oko toga ko je kriv za aktuelni prekid dijaloga uz posredovanje EU, namenjenog razrešavanju razlika. Ali, EU i SAD traže od lidera da izglade stvari. Donald Tramp im je pisao pisma ohrabrujući ih da teže sporazumu, kojim bi bila podvučena crta ispod poslednjeg u seriji ratova zbog kojih se Jugoslavija raspala 90-ih godina prošlog veka - piše u tekstu.

MOGERINI POBESNELA NA PRIŠTINU: Nema dijaloga bez UKIDANJA TAKSI, spremna sam da nas zaključam i na tri meseca!

MOGERINI POBESNELA NA PRIŠTINU: Nema dijaloga bez UKIDANJA TAKSI, spremna sam da nas zaključam i na tri meseca!

 

Navodi se da bi, "kada je u pitanju EU, sporazum u velikoj meri smanjio šanse oživljavanja zamrznutog sukoba između Srbije i Kosova", kao i da su "i EU i SAD rešeni da vežu Zapadni Balkan snažnije za Zapad, smanjujući tako uticaj Rusije, Turske i drugih rivalskih sila u regionu"".

- Zapadni lideri nadaju se da će okončanje dugotrajnog spora između balkanskih suseda Grčke i sada preimenovane Severne Makedonije ohrabriti Kosovo i Srbiju da slede primer - navodi se u tekstu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd