fbpx
Skip to main content
Foto: Profimedia

"Za dešavanja na Kosovu i Metohiji odgovorna je međunarodna zajednica": Đurić o napadu na srpsku decu u Donjoj Brnjici

Foto: Profimedia
Napad na decu treba da osude svi

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić kaže da je napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici kukavičluk, divljaštvo i varvarstvo i da je posebna odgovornost za to što se dogodilo na predstavnicima međunarodne zajednice, koji imaju ogromne misije na KiM.

Da se naježiš! Bože pravde grmelo Gazivodama: Dejan Petrović odsvirao himnu Srbije na KiM! (VIDEO)

Da se naježiš! Bože pravde grmelo Gazivodama: Dejan Petrović odsvirao himnu Srbije na KiM! (VIDEO)

"HVALA HRVATSKOM KOLEGI": Dodik zadovoljan što će BiH doneti konačnu odluku o Kosovu

"HVALA HRVATSKOM KOLEGI": Dodik zadovoljan što će BiH doneti konačnu odluku o Kosovu

KUSTURICA: Ne bih dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. veku

KUSTURICA: Ne bih dao ni pedalj Kosova, to je najveća pljačka u 20. veku

On je naglasio da napad na decu treba da osude svi, bez obzira da li su Srbi ili Albanci.

Ðurić je podsetio da u ovom trenutku na KiM ima više od 3.500 stranih vojnika u KFOR-u, misiji EULEKS-a, ali tu je i kosovska policija.

-Mi još uvek nismo imali osudu ovog napada na decu nijednog predstavnika međunarodne zajednice, a nije u pitanju nejasna situacija. Na snimcima se vidi terorista u crnom kako dolazi ispred školskog dvorišta, poteže pištolj na decu, juri ih, puca, rekao je Ðurić.

Kako kaže, reč je o monstruoznom napadu na sigurnost srpskog stanovništva u Brnjici i da je to poruka Srbima da odatle treba da se iseljavaju.

Navodi da je zbog takvih napada potrebno stalno prisustvo KFOR-a na tom mestu, ali i kosovske policije.

-Naš narod je reagovao pribrano. Ostali su privrženi svojim ognjištima. Atmosfera među Srbima je takva da se drže zajedno i što je važno oni znaju da u materujalnom smislu mogu da računaju na podršku države Srbije.

Srbija, kako kaže, želi da izbegne destabilizaciju prilika na KiM, da se izbegne ono što se danas dešava na Nagorno-Karabahu.

Beograd, kako je naveo, insistira na rešavanju problema dijalogom i da je Srbima u Donjoj Brnjici, Štrpcu, Pomoravlju krunska garancija koja dolazi od države Srbije.

-Kada čuju sa najmerodavnijeg političkog mesta u Srbiji, od predsednika Aleksandra Vučića, da će Srbija svim državnim kapacitetima, Srbija koja je ojačala svoju vojsku, štiti ih i braniti i da neće dozvoliti nove Oluje na KiM, to je presudno za mnoge od njih da li će staviti tablu da je kuća na prodaju ili će ostati da žive tamo, naveo je on.

Ðurić je pozvao Srbe na KiM da imaju hrabrosti, kao do sada, ostanu na svojim ognjištima, a da će Srbija stajati uz njih, da se neće ponoviti 17. mart 2004. godine, da neće biti novih pogroma i Oluja, kao i da će Srbija nastaviti da realizuje sve planove i programe, a do sada je pokrenuto 349 projekata obnove i izgradnje škola, bolnica...

Problem je, kaže, što se ne postavlja pitanje ko je odgovoran što su Srbi na KiM postali legirtimna meta i zašto o tome ćuti i deo domaće javnosti.

-Važno je što u Srbiji imamo napor da se postigne neka vrsta unutrašnjeg dijaloga sa različitim predstavnicima civilnog društva. Ne treba da dozvolimo da samo stranci imaju monopol nad komunikacijom sa NVO, rekao je on.

Dodaje da se mora graditi konsenzus oko ključnih pitanja državne i nacionalne politike kao što je predsednik Vučić demonstrirao.

-Za Srbiju je ključno da nastavimo da se okupljamo oko prioriteta državne i nacionalne politike - da očuvamo mir i stabilnost, suverenitet i nezavisnost naše zemlje, da imamo ekononski razvoj u centru naše politike, da čuvamo demografsku osnovu, da zadržimo mlade ljude u našoj zemlji i da čuvamo tradiciju, zaključio je on.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Light snow
-3 Beograd