fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

ZA OPSTANAK I OSTANAK SRBA NA KOSMETU: Predsednik Vučić dobio podršku Eparhije raško-prizrenske

Foto: SD/ilustracija
Eparhija pozdravlja najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u Severnoj Mitrovici

Eparhija raško-prizrenska podržala je inicijativu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, iznetu juče na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa Кosmeta, koji je održan u Кuršumliji, da država Srbija preduzme konkretne dodatne korake, kako bi pomogla opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. 

NOVI SKANDAL U PRIŠTINI! Drže "lekcije" Lajčaku - Albanci ispred kancelarije EU postavili SRAMNU MAPU (FOTO)

NOVI SKANDAL U PRIŠTINI! Drže "lekcije" Lajčaku - Albanci ispred kancelarije EU postavili SRAMNU MAPU (FOTO)

NOVI PORAZ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Čuveni diplomata saopštio odlične vesti za Srbiju, ALBANCI U OČAJU!

NOVI PORAZ LAŽNE DRŽAVE KOSOVO: Čuveni diplomata saopštio odlične vesti za Srbiju, ALBANCI U OČAJU!

SRBIMA NA KOSOVU PONOVO CRTAJU METU? Drecun otkrio ciljeve kriminalnih grupa koje vladaju iz senke na KiM

SRBIMA NA KOSOVU PONOVO CRTAJU METU? Drecun otkrio ciljeve kriminalnih grupa koje vladaju iz senke na KiM

- Povodom jučerašnje izjave Predsednika Srbije Gospodina Aleksandra Vučića, na sastanku sa političkim predstavnicima našeg naroda na Kosovu i Metohiji u Kuršumliji, Eparhija raško-prizrenska svesrdno pozdravlja inicijativu Predsednika i najavu da će država Srbija u predstojećem periodu učiniti dodatne korake kako bi ohrabrila naš narod da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima. Posebno je važno da će finansijsku pomoć dobiti svi građani koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposleni po 200 evra po osobi, a zaposleni i svako dete po 100 evra. Ova finansijska pomoć države će znatno doprineti ekonomskom oporavku našeg naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa - navodi se u saopštenju Eparhije koje je potpisao episkop raško-prizrenski Teodosije.

Kako se dodaje, Eparhija pozdravlja najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u Severnoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama.

- Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji. Naša Eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima. Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju - kaže se u saopštenju.

Navodi se i da je Srbima sa KiM sasvim je jasno da su država Srbija i SPC od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kometa.

- Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima. Mi se iskreno nadamo, ako  Bog da, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće. Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su nas vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima - zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
7 Beograd