fbpx
Skip to main content
Visoki Dečani

ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Visoki Dečani među 12 najugroženijih mesta kulturnog nasleđa u Evropi (FOTO/VIDEO)

Foto: Profimedia
Dvanaest ugroženih mesta baštine izabrao je međunarodni savetodavni odbor, koji se sastojao od stručnjaka za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, analizu projekata i finansije

Organizacija civilnog društva Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulture i prirode i Institut Evropske investicione banke, objavili su listu 12 najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, među kojima je i Manastir Visoki Dečani, a iguman tog manastira Sava Janjić zahvalio se tim organizacijama, rekavši da se nada će to naglasiti potrebu zašite lokaliteta SPC na Kosovu i Metohiji.

- Duboko počastvovan što je Evropa Nostra izabrao manastir Dečani kao jedno od najugroženijih mesta nasleđa u Evropi za 2021. Nadam se da će ovo naglasiti potrebu zaštite lokaliteta SPC na Kosovu od kojih su četiri UNESCO lokaliteti - napisao je Janjić na društvenoj mreži Tviter.

Inače, 12 ugroženih mesta baštine izabrao je međunarodni savetodavni odbor, koji se sastojao od stručnjaka za istoriju, arheologiju, arhitekturu, konzervaciju, analizu projekata i finansije.

Konačna lista sedam najugroženijih lokacija baštine u Evropi za 2021. godinu biće predstavljena u martu.

Oprez! Ovoga se plaši svaka žena! Ne ignorišite simptome uporne Ešerihije

Oprez! Ovoga se plaši svaka žena! Ne ignorišite simptome uporne Ešerihije

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd