Skip to main content
Kosovo

ZBRISALI: Predstavnici Prištine napustili sastanak CEFTA! Albanci ne žele da pregovaraju!

Foto: Profimedia
Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini

Uprkos brojnim tenzijama u odnosima sa Prištinom, predstavnici Vlade Republike Srbije prisustvovali su danas redovnom sastanku Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini kako bi još jednom poslali poruku mira i tolerancije i pokazali dobru volju da na konstruktivan način pokušaju da pregovaraju i reše pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA, navodi se u saopštenju Vlade Srbije. 

KRVNIK NAPAO NAŠU ZEMLJU! "Srbija će i SMRT inscenirati samo da..." Haradinaj PODIVLJAO i izrekao NAJGNUSNIJE laži do sada!

Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIК i Privremene institucije samouprave u Prištini, uprkos činjenici da predsedavajući sastankom može biti isključivo UNMIК kao predsedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244. 

Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. 

Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Republike Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIК nastavlja da predsedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka. 

- Napuštanjem sastanka, obe delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rešenju problema - navodi se u saopštenju. 

Kosovo
Foto: Profimedia

Svoju zabrinutost ranije je iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIК, Zahir Tanin. 

- Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene - rekao je.

On je tada pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije. 

U saopštenju se ističe da je Srbija ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način reši ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane. 

Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Srbije su zbog visokih bezbednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIК-a i КFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji.

BONUS VIDEO: Cela Srbija deli scenu iz Kliničkog centra: Pogledajte U ČEMU je doktorka došla da operiše pacijenta

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Aleksandar's picture

Aleksandar

Bezobrazluk i bahatost Pristinskih politicara se nastavlja.

0 | 0
Sasa's picture

Sasa

Izugubice bitku sa Srbijom.

0 | 0

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd