fbpx
Skip to main content
Tači

ZMIJA TAČI TRAŽIO DAN NA SLOBODI I UKIDANJE SUDA: Krvniku se ne piše dobro!

Foto: Reuters
Tražio od Tužilaštva jedan dan slobode pre odlaska u Hag i - dobio ga

Kada je saznao da će biti uhapšen i prebačen u Hag, bivši komandant OVK Hašim Tači tražio je još jedan dan na slobodi - i dobio ga.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

DOKAZ DA JE LAŽNA DRŽAVA PREVARA: Prištinom se vijore zastave druge zemlje, bez veselja jer postoji jedna caka

DOKAZ DA JE LAŽNA DRŽAVA PREVARA: Prištinom se vijore zastave druge zemlje, bez veselja jer postoji jedna caka

POSTALI ZABORAVNI, PA UDARAJU NA SRBIJU! Premijer lažne države se ne seća PRECIZNOG DOGOVORA iz 2014. godine

POSTALI ZABORAVNI, PA UDARAJU NA SRBIJU! Premijer lažne države se ne seća PRECIZNOG DOGOVORA iz 2014. godine

Kako je navedeno u dokumentima Specijalnog tužilaštva, sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, on se "nešto posle 15 sati 4. novembra sastao sa predstavnicima Tužilaštva i tada je obavešten da je optužnica protiv njega potvrđena i da je izdat nalog za hapšenje". Tada je tražio još jedan dan kako bi se obratio "narodu Kosova i završio planirane obaveze". Izašli su mu u susret, ali uz opomenu da će odmah biti uhapšen ukoliko nešto pokuša.

Narednog dana, 5. novembra, on je došao u prostorije Euleksa gde je i uhapšen. U Hag je transportovan sa jednim koferom, rancem i kesom sa ličnim stvarima. U istom avionu bili su Redžep Seljimi i Kadri Veselji, koji su takođe uhapšeni od Euleksa.

Veselji tražio dobrovoljnu predaju, Tači ukidanje suda

Veselji je preko svog branioca Bena Emersona petnaestak dana pred hapšenje tražio da ne bude naloga za hapšenje, već da se će dobrovoljno predati.

Advokat je govorio da ne postoje dokazi kojim bi mogao da se opravda stav da će "Veselji pobeći ili da će uticati na svedoke, kao i da je on poznata ličnost koja živi sa porodicom u Prištini i obavlja nekoliko javnih političkih funkcija, što eliminiše svaki rizik od bekstva".

Međutim, tužilac Džek Smit je uvek ponavljao stav da postoji rizik od bekstva i da optuženi imaju novac i uticaj da vrše pritisak na svedoke.

Dan pre Tačija, Veseljija i Seljimija uhapšen je Jakup Krasnići. Kako je opisano, dok je rađen pretres kuće, službenik je primetio da on "nešto radi sa mobilnim telefonom, pa mu ga je oduzeo i upozorio da je on već uhapšen". Krasnići se usprotivio i rekao da nije trebalo da mu uzimaju telefon.

- Vaša žalba će biti uzeta u obzir - rekao je službenik.

Pre nego što su krenuli ka Hagu, sva četvorica su testirana na koronu i bili su negativni.

Inače, oni se terete za ratne zločne i zločine protiv čovečnosti počinjene širom Kosova i Albanije u periodu od marta 1998. do kraja septembra 1999, nad Srbima, Romima i nelojalnim Albancima.

Sumnjiče se za ubistva najmanje 98 ljudi, kao i za mučenje, prisilno zatvaranje i kidnapovanja najmanje 407 zarobljenika u 34 pritvora OVK širom KiM, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Veće Ustavnog suda pri Specijalnom sudu za ratne zločine na KiM odbilo je Tačijev predlog o ustavnim amandmanima, kojima je on doveo u pitanje rad ove pravosudne institucije uz obrazloženje da ima mandat na pet godina, što je isteklo još u avgustu.

On je takođe predložio da sud prestane da radi na odnosu dogovora Saveta EU i tzv. vlade Kosova. Odlučeno je da su ovi amandmani neustavni, da umanjuju prava i slobode zajemčene poglavljem 2 iz Ustava.

- Sud nastavlja da radi do obaveštenja Saveta EU o njegovom završetku - stoji u odluci.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd