fbpx
Skip to main content
vojnici naoružani Kalašnjikovima

Kako je nastalo najpopularnije oružje na svetu: Jeste li čuli priču o pušci AK-47 - "KALAŠNJIKOV"? (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Priča o jurišnoj pušci koja traje decenijama, uživa kultni status, te se nalazi čak i na državnim zastavama i grbovima

Trinaestog novembra 1947. godine, službeno je završen razvoj nedvosmisleno najpoznatije jurišne puške na svetu - Avtomat Kalašnjikova 1947, skraćeno: AK-47.

Ime je dobio po svom tvorcu, ruskom konstruktoru oružja Mihajlu Kalašnjikovu. Oznaka "47" odnosi se na godinu kada je ova puška standardizovana.

INDUSI POBEGLI GLAVOM BEZ OBZIRA: Kinezi upotrebili zastrašujuće i dosad neviđeno oružje!

INDUSI POBEGLI GLAVOM BEZ OBZIRA: Kinezi upotrebili zastrašujuće i dosad neviđeno oružje!

ZVER SEVERNIH MORA: Ponos ruske flote uspešno izvršio još jedan zadatak (FOTO/VIDEO)

ZVER SEVERNIH MORA: Ponos ruske flote uspešno izvršio još jedan zadatak (FOTO/VIDEO)

Reč je o jednom od prvih jurišnih oružja uopšte, a puška AK-47 danas je daleko najrasprostranjenija na svetu. Prema pojedinim istraživanjima na svetu se i danas nalazi više od 200 miliona AK-47 pušaka, što znači da otprilike 1 "Kalaš" ide na svakih 35 osoba.

Zašto je tako popularna? Nekoliko je ključnih razloga - pouzdanost je svakako na prvom mestu. Zatim, izrada puške je poprilično jednostavna i jeftina. Takođe je i jednostavna za upotrebu. Zamišljena je u skladu sa tadašnjom sovjetskom vojnom doktrinom - Mihajl Kalašnjikov dizajnirao je pušku koja će moći toliko jeftino da se proizvodi da često neće imati smisla popravljati je pošto je jednostavnije "zgrabiti" drugu!

Što se tiče preciznosti, AK-47 uvek se smatrao "dovoljno dobrim" te je u stanju da pogodi torzo na oko 300 metara udaljenosti. Na većim udaljenostima Kalašnjikov više nije vrlo precizan (što ne znači da se ne koristi).

Zbog svoje pristupačne cene AK-47 je danas popularan kod svih grupa koje su spremne da učestvuju u oružanim borbama - vojske, militanata, gerilaca, kriminalaca... Svi imaju potrebu za puškom koja je pouzdana i izdržljiva, a kada pritom uzmemo u obzir njenu nisku cenu, ne čudi da je AK-47 i danas, više od 70 godina od početka njene proizvodnje, još uvek toliko tražen.

Koliko uopšte košta danas jedan AK-47? Zavisi gde. Svo oružje je takođe podređeno zakonima ponude i potražnje - drugim rečima, što je zona sukoba veća, verovatno će biti i veća cena oružja, no, naravno, sve zavisi i od toga o kojem delu sveta govorimo.

U izveštaju organizacije Global Financial Integrity prati se cena AK-47 na crnom tržištu u svetu. U Afganistanu se može lako nabaviti za 600 američkih dolara. Na meksičkoj severnoj granici sa SAD-om prodaju ih za oko 1.200 dolara po komadu. Po istoj ceni se autentični AK-47 može nabaviti i u Pakistanu, no lokalno proizvedeni modeli (nižeg kvaliteta) prodaju se za svega 148 dolara. U izveštaju se takođe navodi kako se AK-47 može kupiti i putem tzv. "darkneta" gde cena varira od 2.800 do 3.600 dolara.

Više od 20 zemalja sveta danas proizvodi Kalašnjikove, a najveći proizvođač je, očekivano, Kina. Rusija ih više ne proizvodi, ali zato ima velika skladišta istih.

Bilo bi jako teško, verovatno nemoguće, pronaći neki oružani sukob danas da u njemu nije korišćen i AK-47. No, nekad je to bilo oružje isključivo u rukama sovjetske vojske, a Zapadnjaci su ga po prvi put videli na delu 1956. kada su sovjetske trupe ušle u Mađarsku kako bi ugušile tamošnji pokušaj pobune.

Do danas je AK-47 bio u rukama raznih notornih aktera. Postoji snimak Osame bin Ladena kako puca iz AK-47, a pokojni irački predsednik Sadam Husein zarobljen je sa čak dva AK-47 pored sebe.

militanti sa kalašnjikovima
Foto: Profimedia/ilustracija

Reč je o "masovnom ubici" - neke procene govore kako oko 250.000 ljudi godišnje umre zbog posledica ranjavanja AK-47.

Iako je reč o tehnologiji staroj decenijama, čak oko 50 državnih vojski danas još uvek koristi AK-47, među kojima su i Kina, Egipat, Kuba, Sudan, Sirija, Iran, Irak...

Naravno, postoje razne verzije same puške (oko 200 njih), ali sve imaju osnovni dizajn koji se nije menjao još o 1947.

AK-47 je uvek dospevao u razne ratne zone na kojekakve načine, a od 70-ih godina često se "ubacuje" u iste - na primer, američka CIA dostavila je stotine hiljada, možda i milione AK-47 u Afganistan 70-ih i 80-ih kako bi se tamošnji mudžahedini borili protiv sovjetske vojske.

Iako se puška koristi na raznim terenima, vrlo je prigodna za ratovanje po bliskoistočnim pustinjama. Čak i mnogi američki vojnici 2000-ih u Iraku i Afganistanu preferirali su da koriste AK-47 umesto njihove zvanične jurišne puške (M-16) pošto je AK-47 puno otporniji na prašinu i pesak u ovakvim uslovima (ređe se zaglavi).

Kada je američka vojska 2007. u Iraku uspostavila novu iračku vojsku krenuli su da ih naoružavaju sa AK-47 (koje su u većim količinama kupili od Jordana). No, morali su uskoro da odustanu i prebace se na M-16 zbog činjenice da su AK-47 masovno završavali u rukama anti-američkih pobunjeničkih grupa. Tokom rata u Iraku Amerikanci su "izgubili svaki trag" čak 110.000 komada AK-47.

čovek sa kalašnjikovim uz nogu
Foto: Profimedia/ilustracija

Kad već spominjemo Irak, tokom 2004. i 2005. godine više od 350.000 AK-47 prebačeno je u Irak iz BiH, uz koordinaciju Pentagona te uz odobrenje NATO snaga. Sa druge strane, nakon ratova na prostoru bivše SFRJ 90-ih godina, stotine hiljada Kalašnjikova su "nestale" i završile u rukama kriminalnih i terorističkih grupa.

I danas u terorističkim napadima često se koriste AK-47. Na primer, u velikim terorističkim napadima u Parizu, na Šarli Ebdo i pozorište Bataklan, teroristi su kupili Kalašnjikove u Belgiji.

Ilegalna trgovina oružjem na svetskom nivou iznosi negde između 1,7 i 3,5 milijardi američkih dolara, što je između 10 i 20 odsto u odnosu na legalnu trgovinu oružjem. Što se pak Kalašnjikova tiče, godišnje se i dalje proizvede oko milion novih komada što opet znači da će ova puška biti prisutna u ratnim zonama i kriminalnim obračunima još decenijama...

Proliferacija ovog oružja dala mu je kultni simbol kao nijednom drugom oružju. Do te mere da se AK-47 čak nalazi na zastavi i grbu jedne države - Mozambika. Nadalje, AK-47 takođe možemo pronaći na grbu Istočnog Timora, ali i na zastavama libanskog Hezbolaha te brojnih drugih gerilskih, militantnih i paravojnih grupa.

zastava Mozambika
Foto: Profimedia/ilustracija

U Evropi i SAD-u najčešća konotacija je Hladni rat i Istočni blok, no u drugim delovima sveta, naročito u tzv. "zemljama u razvoju", AK-47 ima drugačiju simboliku - često se veže uz narodnooslobodilačke pokrete, anti-kolonijalističku i anti-imperijalističku borbu.

Nema sumnje da je AK-47 promenio svet. Na bolje ili na gore? Korišćen je za pravdu i za nepravdu. Za oslobođenje i za pokoravanje. Za odbranu ali i za hladnokrvnu likvidaciju. Kako god, u svim slučajevima korišćen je samo za jedno - za ubijanje. U svetu se, nažalost, ubija u ime svega, i porobljavanja i slobode. Čega je onda Kalašnjikov više doneo? To nije na njemu - on je samo indiferentna puška, kao i sve druge, a o dobru i zlu odlučuju oni koji ga drže u rukama i spremni su da otvore vatru.

Sve vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd