fbpx
Skip to main content
Abu Dabi

JEDRIĆE KA NEPRIJATELJU! Predstavljena prva SRPSKA LETEĆA BOMBA (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Na ovogodišnjem sajmu naoružanja u Abu Dabiju srpska namenska industrija predstavila je svetskoj javnosti svoje najnovije proizvode borbenu bespilotnu letelicu "Aleks" i leteću bombu PGB-128.

Bespilotna letelica "Aleks" projektovana je da poleće vertikalno kao kvadkopter uz nastavak horizontalnog leta uz pomoć jedne potisne elise.
Prvobitno razvijeni "Aleks" ima ukupnu težinu od 35 kilograma i može nositi šest kilograma korisnog tereta.

Sledeći korak je razvoj letelice ukupne težine 250 kilograma sa ciljanom nosivošću od 70 kilograma korisnog tereta. 

PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

Planira se autonomija leta od pet sati i mogućnost naoružavanja raketama vazduh-zemlja  koje su već razvijene u matičnoj kompaniji.

Precizno navođena leteća bomba PGB-128 je bomba kalibra 128 milimetara sa tandem krilom i celopokretnim repnim površinama. Reč je o izuzetno ubojitoj bombi. Vođena je INS-om uz korekciju putanje pomoću GPS-a. Masa joj je 50 kilograma i postojaće opcije sa infracrvenim ili laserskim navođenjem na cilj.

Bomba PNB-128
Foto: Tango six

Kompanija "E de pro" je namenski projektovala tandem krilo koje bombi omogućava postizanje maksimalnog doleta od 20 kilometara sa većih visina odbacivanja. Iz te kompanije kažu da će koncept modularne konfiguracije sistema omogućavati korišćenje različitih vrsta bojevih glava - kumulativne ili termobarične.

Osim ovih inovacija na sajmu su se mogle videti i ostali poznati sistemi, vozila i oružja.

Najviše pažnje privukao je novi koncept oklopnog transportera "Lazar" sa lanserima rakete "ALAS" i redizajnirani "Stršljen".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
30 Beograd