fbpx
Skip to main content
Britanska flota

BRITANCI U STRAHU, GRADE SPECIJALNI BROD: Plaše se ruskih podmornica koje jednim potezom mogu zadati smrtonosan udarac NATO-u

Foto: Profimedia
Pogledajte šta Britance posebno brine

Ratna mornarica Velike Britanije će narednih godina dobiti višenamenski izviđački brod kojem će jedan od zadataka biti zaštita podvodnih optičkih kablova od ruskih podmornica, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas za "Bi-Bi-Si".

IZDATO HITNO NAREĐENJE! Ruska Baltička flota juri u pomoć Crnomorskoj floti, već je prošla Lamanš (FOTO)

IZDATO HITNO NAREĐENJE! Ruska Baltička flota juri u pomoć Crnomorskoj floti, već je prošla Lamanš (FOTO)

AMERIČKE ČELIČNE GRDOSIJE UPLOVIĆE U VODE BLISKOG ISTOKA: Iran prati svaki korak, sve se dešava u nezgodnom trenutku

AMERIČKE ČELIČNE GRDOSIJE UPLOVIĆE U VODE BLISKOG ISTOKA: Iran prati svaki korak, sve se dešava u nezgodnom trenutku

NAJUBOJITIJA ORUŽJA AMERIČKE VOJSKE: Jedno čak i ne proizvode, pravi ga evropska država

NAJUBOJITIJA ORUŽJA AMERIČKE VOJSKE: Jedno čak i ne proizvode, pravi ga evropska država

- Kablovi su deo ključne nacionalne infrastrukture, oni su neverovatno važni. Upravo zato naši protivnici i Rusija pokazuju povećano interesovanje za te kablove koji ne idu samo u Ujedinjeno Kraljevstvo, već i ka evropskom kontinentu - rekao je ministar.

Volas je objasnio koje će biti funkcije novog broda.

- U novembru prošle godine smo objavili da ćemo izgraditi novi višenamenski izviđački brod. Njegov zadatak neće biti samo zaštita elemenata ključne infrastrukture, već će obavljati i druge funkcije povezane sa nadzorom morskog područja. Krajnje je važno izdvajati novac na te zadatke jer ćemo u suprtotnom biti izuzetno ranjivi - objasnio je on.

Britanski brod
Foto: Profimedia/ilustracija

Britanski list "Sandej telegraf" je u nedelju preneo da bi trebalo da novi brod bude završen već do 2024. godine i da će 15 ljudi činiti njegovu posadu.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je u novembru saopštio o nameri da "izgradi najveću nadvodnu flotu u Evropi" koja će uključivati nove višenamenske istraživačke brodove, kao i osam fregata tipa 26 i pet fregata tipa 31 koje će postati deo udarne grupe nosača aviona kraljevske mornarice. S tim u vezi, britanski mediji su pisali ranije da će novi tip višenamenskih brodova nositi bespilotne letelice i mini-podmornice, a takođe će biti opremljen ultramodernim kompjuterskim sistemom za lov na podmornice.

Inače, NATO već nekoliko godina upozorava na navodnu pretnju koju bi ruske podmornice mogle da predstavljaju za transatlantske telekomunikacione kablove. Zemlje NATO-a tvrde da Ruska Federacija navodno ima tehnološke mogućnosti da se poveže sa tim kablovima ili da ih ošteti u slučaju sukoba sa zapadnim zemljama.

Boris Džonson
Foto: Profimedia

Mišljenje stručnjaka je da podvodni kablovi čine 97 odsto elektronskog prenosa podataka između kontinenata, kao i da oštećenje tih komunikacionih linija može da dovede do poremećaja u radu interneta širom sveta.

Podsetimo, Džonson je ove nedelje objavio planove za radikalni preokret spoljne i odbrambene politike Velike Britanije. Rusija je u novoj odbrambenoj strategiji navedena kao ozbiljna pretnja Velikoj Britaniji i zemlja će se boriti protiv čitavog spektra pretnji koje potiču iz Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je efemernom rusku pretnju, koja je Velikoj Britaniji bila izgovor da poveća svoj nuklearni potencijal.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd