clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

CEO SVET ŽELI RUSKO ČUDO! Svetska sila beleži porast izvoza oružja, među kupcima i Srbija

08.11.2020. 20:06
Piše:
Srbija Danas/Agencije
Rusija
Rusija / Izvor: Profimedia
Rusija će narednih godina moći da ponudi pedesetak modela modernog oružja svetskom tržištu oružja, najavila je korporacija ''Rosoboroneksport''.

U prvih osam meseci 2020. preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa prodala su drugim zemljama oružje vredno preko sedam milijardi dolara, a među državama koje su bile kupci nalazi se i Srbija.

AMERIKANCI OPČINJENI RUSKIM "LOVCEM": Tvrde da poseduje izuzetne karakteristike

AMERIKANCI OPČINJENI RUSKIM "LOVCEM": Tvrde da poseduje izuzetne karakteristike

SUPERZVEZDA NEBA DOBIJA POJAČANJE! "NOĆNI LOVAC" DOBIO NJUH PRAVOG PREDATORA: Okretniji i lakši za upravljanje

SUPERZVEZDA NEBA DOBIJA POJAČANJE! "NOĆNI LOVAC" DOBIO NJUH PRAVOG PREDATORA: Okretniji i lakši za upravljanje

"STALJINOV MALJ": Sovjetska haubica koja je pokorila Berlin (VIDEO)

"STALJINOV MALJ": Sovjetska haubica koja je pokorila Berlin (VIDEO)

Šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev rekao je, navodeći ove podatke još krajem avgusta, da je takav rezultat ostvaren uprkos američkim sankcijama protiv Rusije i pandemiji virusa korona. Kao primer, Šugajev je naveo isporuku kompleksa ''Pancir'' Srbiji, a govorio je i o pregovorima za prodaju sistema PVO Beogradu.

Rusija zadržava svoju poziciju izvoznika oružja uprkos pokušajima SAD-a da je istisnu sa ovog tržišta, ističu analitičari.

Tajna uspeha ruskih proizvoda, smatraju eksperti, krije se u kombinaciji atraktivnih cena visokog kvaliteta oružja.

- Među potencijalnim bestselerima vredi pomenuti proizvode preduzeća koja pripadaju ''Rostehu'': oklopna tehnika na platformi „Armata“ koja je sastavljana u preduzećima UVZ, avion pete generacija Su-57E iz korporacije OAK, helikopter brodskog baziranja Ka-52K, modernizovani Mi-28NE holdinga ''Helikopteri Rusije“. Među proizvodima drugih kompanija treba pomenuti protivvazdušni raketni sistem ''Antej-400'' koncerna ''Almaz-Antej'', navodi se u saopštenju ''Rosoboroneksporta''.

Ruski tenk T-14 Armata

Iz kompanije su pojasnili da je ''Rosoboroneksport'' od svog osnivanja postigao značajan uspeh u promociji ruskog oružja na svetskom tržištu.

- Od 2000. godine, glavni finansijski pokazatelji kompanije (portfelj porudžbina i obim isporuka) porasli su za pet puta - navodi se u saopštenju.

Sirija
Sirija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Od 2000. godine zaključeno je više od 26 hiljada ugovora sa partnerima iz 112 zemalja sveta. Ukupna vrednost izvoza je iznosila više od 180 milijardi dolara. Za 85 milijardi dolara u inostranstvo je isporučena tehnika za vazduhoplovne snage, udeo PVO je bio 30 milijardi dolara, a za isti iznos prodato je i oružje za kopnenu vojsku. Tokom poslednje dve decenije, Rusija je u inostranstvo prodala pomorske proizvode vredne više od 28 milijardi dolara.

Predsednik saveta direktora ''Rosoboroneksporta'' Sergej Čemezov takođe je istakao da kompanija ima dobru perspektivu za proširenje geografije snabdevanja proizvodima. Prema informacijama "Rosoboroneksporta", Rusija je sada na drugom mestu među najvećim izvoznicima oružja.

Širok asortiman

Eksperti ističu da Rusija ima široku paletu oružja koje se može isporučivati i izvoziti. U intervjuu za RT, glavni urednik časopisa ''Arsenal otadžbine'' Viktor Murahovski nije isključio mogućnost da će u budućnosti biti konstruisana izvozna modifikacija bespilotne letelice ''Ohotnik'', kao i sistema ''Glonas''.

- Imamo izvrsne sisteme za elektronsko ratovanje, vrlo pouzdane i moderne digitalne komunikacione sisteme koji mogu biti zanimljivi stranim kupcima. Najveća potražnja u svetu je za ruskom vazduhoplovnom opremom, vazduhoplovnom odbrambenom opremom i opremom za naoružavanje kopnenih snaga. Flota je u poslednje vreme malo zaostala, ali pojavom novih sistema vratiće se u vrh - istakao je ekspert.

Sličnu tačku gledišta ima i Sergej Modestov, profesor i potpredsednik Akademije vojnih nauka. Prema njegovim rečima, danas su od posebnog značaja sredstva za elektronsko ratovanje koja dopunjavaju protivvazdušnu odbranu u borbi protiv borbenih bespilotnih letelica i mogu paralisati neprijateljske sisteme za kontrolu i izviđanje.

Raketa
Raketa / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Danas na tržištu naoružanja posebno raste potražnja za sistemima PVO kratkog i srednjeg dometa koji su sposobni za borbu protiv bespilotnih letelica - istakao je ekspert.

Imajte na umu da je konstantan rast izvoza ruskog oružja zabeležen u periodu od 2010. do 2014. godine. Tako je prema podacima ''Rosoboroneksporta'' 2010. godine zemlja izvezla vojne proizvode u vrednosti od 8,7 milijardi dolara, 2011. godine - 10,7 milijardi dolara, 2012. godine - 12,9 milijardi dolara, 2013. i 2014. godine - već oko 13,2 milijarde dolara.

Rusija je 2019. godine izvezla proizvode vojno-industrijskog kompleksa u vrednosti od preko 15,2 milijarde dolara. Ovu brojku je početkom 2020. godine naveo zamenik ministra odbrane, general- pukovnik Aleksandar Fomin. Takođe je rekao da je oko 50 zemalja kupovalo tehniku prošle godine.

Šef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev rekao je, krajem avgusta da je u prvih osam meseci Rusija prodala oružje vredno preko sedam milijardi dolara, a da su kupci bili oko 40 država. Kako je dodao, nekoliko država sada pokazuje interes za zajednički rusko-indijski razvoj - rakete ''Bramos'', dodao je on.

avion
avion / Izvor: Profimedia

Takođe se razrađuje ugovor sa Indonezijom o nabavci aviona Su-35. Do avgusta strane su morale da razjasne neke tehničke detalje ugovora. Podsetimo da je prvi kupac Su-35 bio Peking. Kina i Rusija su potpisale ugovor vredan 2,5 milijarde dolara i ruska strana se obavezala da će kineskoj vojsci isporučiti 24 aviona. Dogovor je ispunjen početkom 2019. godine.

U isto vreme, Rusija se već priprema da na svetskom tržištu naoružanja predstavi novi multifunkcionalni lovac pete generacije Su-57. Avion je namenjen za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva, kao i za savladavanje kopnenih i vodenih ciljeva poražavanjem sistema PVO.

Lovac Su-57

U avgustu 2020. godine, Federalna služba za vojno-tehničku saradnju je saopštila da je nekoliko zemalja već poslalo zvanične prijave za kupovinu aviona Su-57.

Pored toga, u bliskoj budućnosti je planirano da se započne masovna proizvodnja i izvoz novog transportnog i borbenog helikoptera Mi-35P. O tome je za RT ranije rekao predstavnik "Rosvertola" holdinga ''Helikopteri Rusije'' Viktor Litvinov.

Još jedna novina ruskog vojno-industrijskog kompleksa koja je privlačna stranim kupcima, može biti prvi tenk na svetu najnovije generacije "Armata" (T-14). Početkom 2020. godine šef Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov je izjavio da je Moskva već dobila preliminarne zahteve za isporuku ''Armata'' u inostranstvo.

Ostala ruska oklopna vozila takođe izazivaju veliko interesovanje kod stranih kupaca. Na primer, ranije se saznalo za prvu isporuku u inostranstvo novog višenamenskog oklopnog vozila "VPK-Ural". Na zahtev kupca, konstruktori iz vojno-industrijske kompanije su promenili gabarite vozila i učinili ga manjim od originalnih modela.

Vozilo za sneg i močvaru 5901 koje su nedavno razvili konstruktori kompanije, ima veliki potencijal za izvoz. Ono ima vrlo dobru sposobnost kretanja po terenu uz nosivost od pet tona. Potencijalnim izvoznicima takođe može biti zanimljivo novo lako oklopno vozilo ''Strela''. Automobil je predstavljen u klasičnom dizajnu i kao amfibijsko vozilo.

Mig
Mig / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Ovo vozilo takođe ima veliki potencijal za izvoz. Jeftino je, ima dobru balističku zaštitu, može da izdrži eksploziju uređaja kapaciteta do dva kilograma u ekvivalentu TNT-a ispod točka i ispod automobila - objasnio je ranije u razgovoru za RT generalni direktor ''Vojnoindustrijske kompanije'' Aleksandar Krasovski.

U isto vreme, Rusija je već dobila zahtev od stranog kupca za isporučivanje jedinog u svetu lakog amfibijskog tenka ''Sprut-SDM1''. To je novinarima u avgustu rekao glavni konstruktor Specijalnog konstruktorskog biroa za mašinstvo Sergej Abdulov. Nije otkrio koja zemlja je podnela zahtev, ali je pojasnio da je reč o državi sa Bliskog istoka.

Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 Trijumf

Ruski sistemi PVO su takođe poznati širom sveta. Ranije su Turci kupili od Rusije sistem PVO S-400 ''Trijumf''. Ankaru u ovome nije zaustavio protest njenog NATO partnera - Sjedinjenih Država.

Sada se Rusija priprema da predstavi na tržištu novi sistem PVO ''Antej-4000''. Prvi put je javnosti prikazan na izložbi ''Armija-2020''.

Iz koncerna ''Almaz-Antej'' su izjavili da sistem po brojnim karakteristikama znatno nadmašuje svog prethodnika ''Antej-2500''.

Smena generacija

Po mišljenju eksperata, Rusija zadržava drugo mesto na svetskom tržištu naoružanja zahvaljujući razumnim cenama i dobrim taktičko-tehničkim karakteristikama naoružanja.

- Rusija na svetskom tržištu promoviše samo onu opremu koja je tražena, jer ima stvarno borbeno iskustvo na raznim ratištima - pojasnio je Sergej Modestov.

Kalašnjikov
Kalašnjikov / Izvor: Profimedia

Govoreći o tradicionalnim tržištima ruskih odbrambenih proizvoda, ekspert je istakao zemlje Bliskog istoka i Afrike — Siriju, Jemen, Irak, Egipat, Alžir i Libiju.

- Tokom proteklih decenija takođe smo uspeli da pronađemo uvoznike u Turskoj i monarhijama Persijskog zaliva. Još jedan partner Rusije je Venecuela. Širenje tržišta saradnje u sferi naoružanja ne donosi samo finansijsku korist. Isporuke oružja ozbiljno menjaju sistem političkih odnosa sa zemljom kupcem jer postoje propratne veze zbog potrebe za održavanjem opreme, modernizacijom i obukom osoblja - istakao je ekspert.

- Takođe, takvo partnerstvo navodi zemlje da još jednom razmisle o tome kako će njihovi koraci uticati na odnose sa dobavljačem vojne tehnike - dodao je Modestov.

Slično mišljenje ima i Viktor Murahovski.

- Rusija nudi kupcima najbolji odnos cene i kvaliteta oružja. Pored toga, važan argument za zemlje je činjenica da Rusija takođe koristi ovu tehniku u svojoj vojsci. A mnogi modeli su već prošli proveru u praksi, na primer, u Siriji - objasnio je on.

Po njegovom mišljenju, činjenica da Rusija uspeva da održi svoju poziciju na tržištu naoružanja, uprkos svim naporima Sjedinjenih Država da istisnu ruske konkurente, govori o velikoj zainteresovanosti za ruske proizvode.

- Danas se u naprednim, razvijenim zemljama menja generacija naoružanja. Rusija aktivno učestvuje u ovom procesu, konstruiše oružje i sisteme nove generacije. Ima mnogo takvih proizvoda: to su sistemi PVO, bespilotne letelice, podmornice sa anaerobnim motorima itd. Stoga će Rusija i dalje ostati jedan od glavnih igrača na svetskom tržištu naoružanja - zaključio je ekspert.

Piše:
Srbija Danas/Agencije
08.11.2020. 20:06