fbpx
Skip to main content
Grčka

MOĆNA AMERIČKA VOJNA ISPORUKA GRČKOJ: Ankara definitivno otpisana, Atina staje na crtu Turskoj (VIDEO)

Foto: Profimedia
Veliki potres u redovima NATO-a

Sredinom novembra grčki mediji objavili su nameru Atine da kupi između 18 i 24 novih ili polovnih lovaca "Lockheed Martin F-35 Lightning II" od Sjedinjenih Država. Atina je pozvala SAD da požuri sa isporukom, rekavši da je hitno potrebno da prvi avion bude isporučen do 2021. godine.

GENERAL HULUSI AKAR OTKRIVA: Turska ima plan za Karabah, ne odustaje, Putinu se ne sviđa!

GENERAL HULUSI AKAR OTKRIVA: Turska ima plan za Karabah, ne odustaje, Putinu se ne sviđa!

NATO NASTAVLJA SA RATOBORNOM TAKTIKOM: Vođe Alijanse uhvatila panika, priprema se plan protiv svetske sile

NATO NASTAVLJA SA RATOBORNOM TAKTIKOM: Vođe Alijanse uhvatila panika, priprema se plan protiv svetske sile

DA LI JE PUTIN U OPASNOSTI: Novi detalji samoubistva telohranitelja iz Kremlja, Zaharov pripadao moćnoj jedinici! (VIDEO)

DA LI JE PUTIN U OPASNOSTI: Novi detalji samoubistva telohranitelja iz Kremlja, Zaharov pripadao moćnoj jedinici! (VIDEO)

Sjedinjene Države pozdravljaju interes Grčke za kupovinu borbenih aviona F-35, najavio je američki ambasador Džefri Pjat.

- Dali smo podršku u nabavci i blisko sarađujemo na budućem programu nabavke, koji bi ojačao odbrambene sposobnosti Grčke, osigurao interoperabilnost sa američkim oružanim snagama i poboljšao regionalnu stabilnost. Svi suprotni izveštaji lažni su i predstavljaju pogrešno predstavljanje američke politike - rekao je Pjat, u svom komentaru objavljenom na web stranici američke ambasade u ponedeljak.

Nazvavši američko-grčki odbrambeni odnos "jednim od najjačih američkih vojnih odnosa u Evropi", Pjat je rekao da Vašington sarađuje sa Atinom "kako bi svakodnevno snažno napredovali", uključujući i njene planove za F-35.

Primetio je, međutim, da je "put do nabavke F-35 višegodišnji proces" koji bi se morao "nadovezati na uspehe ostvarene u grčkom programu nadogradnje F-16 Viper".

Grčki generalni direktor za odbrambene investicije i naoružanje najavio je sredinom novembra da Atina planira da kupi do dvadesetak F-35 i pozvao Vašington da požuri sa pošiljkom, pozivajući se na unutrašnje fiskalne aranžmane i druga primenjiva pravila u okviru budžeta i deficita EU.

Zahtev dolazi nakon ranije najave Grčke o planovima za kupovinu 18 lovaca "Dassault Rafale" iz Francuske. Grčki izveštač je ukazao da bi "Rafales" i F-35 trebalo da pomognu Atini da "promeni odnos snaga sa Turskom" ako i kada budu isporučeni.

- Ukoliko Grčka kupi borbene avione F-35, Turska će protiv njih upotrebiti S-400.

Reagujući na grčke planove, penzionisani general turskih oružanih snaga general-major Nedžat Eslen upozorio je da će, ukoliko se Vašington složi da isporuči borbene avione pete generacije Atini, Turska rasporediti protiv njih ruske sisteme PVO S-400, stacionirajući ih u Egejskom moru i na istočnom Mediteranu i omogućavajući Turskoj da "uspostavi regionalnu superiornost i nad Grčkom i nad ostalim zemljama u regionu".

Turska je u julu 2019. godine izbačena iz borbenog programa F-35 nakon što je odbila da odustane od kupovine S-400, koje je Pentagon nazvao nekompatibilnim sa NATO standardima PVO i mogućom pretnjom avionima Alijanse. Odlazak Turske primorao je "Lockheed Martin" da nađe zamenu za ogromnih 1.005 različitih delova turskih konstruktora aviona, što je dovelo do privremenog pada u proizvodnji F-35.

Sa procenjenom doživotnom cenom od 1,6 milijardi dolara, F-35 je najskuplji projekat naoružanja u istoriji, a američka kancelarija za odgovornost nastavlja da pronalazi velike nedostatke u hardveru i softveru aviona i potencijalno životno opasna pitanja koja utiču na rad aviona.

Grčki mediji nagovestili su da Atina želi svoje F-35 po ceni od 77,9 miliona dolara po avionu za konvencionalnu varijantu poletanja i sletanja, što znači ukupnu cenu do 1,8 milijardi dolara. To bi bilo dodatnih 1,5 milijardi dolara koje je Grčka već pristala da potroši na nadogradnju svojih "General Dinamics" F-16 u 2019. godini.

Planirana nabavka dolazi usred besnih pomorskih tenzija između Grčke i Turske, i Evrope i Turske šire, zbog istraživačkog bušenja gasa u pomorskim oblastima, na koje pravo polažu Grčka i Kipar. Prošle nedelje, Nemačka je upozorila da bi Brisel mogao kazniti Tursku zbog njenih "provokativnih" istraživačkih aktivnosti u istočnom Mediteranu.

Sredinom novembra, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetio je samoproglašenu Republiku Severni Kipar, dodatno povećavajući tenzije sa Nikozijom.

Grčko-turski gasni spor započet je u avgustu, kada je Ankara poslala brod za bušenje gasa u sporne mediteranske vode nakon što su Grčka i Egipat potpisali ekskluzivni pakt o razgraničenju pomorske ekonomije. Atina i Kairo postigli su sporazum nakon što su Ankara i vlada koju podržava Turska u Tripoliju u Libiji potpisali sličan ugovor krajem 2019. godine.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd