fbpx
Skip to main content
Iranski brod

IRAN PREDSTAVIO NOVU "POMORSKU ZVER": Pored nje, niko neće smeti ni da im priđe obali (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/S.A.M M.
Nazvana je "Šahid Rudaki", u čast ubijenog komandanta mornarice

Iranska mornarica i mornarica Revolucionarne garde tradicionalno su ograničili obim svojih operacija zbog zaštite prostranih obala zemlje. Njihovi brodovi održali su vežbe u Persijskom i Omanskom zalivu, kao i u Crvenom i Sredozemnom moru i Indijskiom okeanu, ali tek treba da krenu u misije na zapadnoj hemisferi.

"ALIGATORI" ĆE POJESTI RUSKE NEPRIJATELJE: Ministarstvo odbrane angažovalo strašne letelice (VIDEO)

"ALIGATORI" ĆE POJESTI RUSKE NEPRIJATELJE: Ministarstvo odbrane angažovalo strašne letelice (VIDEO)

AMERIKANCI TRLJAJU RUKE: Evropska država traži hitnu isporuku "lovaca", u strahu od rata (FOTO/VIDEO)

AMERIKANCI TRLJAJU RUKE: Evropska država traži hitnu isporuku "lovaca", u strahu od rata (FOTO/VIDEO)

DAN KADA SU "BOGOVI RATA" ROĐENI: Ruska artiljerija pokazala zašto je najbolja na svetu! (FOTO/VIDEO)

DAN KADA SU "BOGOVI RATA" ROĐENI: Ruska artiljerija pokazala zašto je najbolja na svetu! (FOTO/VIDEO)

Korpus straže islamske revolucije predstavio je masivno, više od 150 metara dugo, 4.000 tona višenamensko plovilo sposobno za okeanske operacije.

Nazvan "Šahid Rudaki", u čast ubijenog komandanta mornarice IRGC Abdolaha Rudakije, navodno je novi ratni brod sposoban da nosi helikoptere, dronove, brzo napadne raketne čamce i niz protivavionskih raketnih sistema.

Takođe se navodi da je opremljen 3D faznim nizom radara, raketama od mora-do mora, i naprednim komunikacionim sistemima za elektronsko ratovanje.

U promotivnom video snimku koji su objavili iranski mediji vidi se kako "Šahid Rudaki" nosi različitu opremu, uključujući raketni sistem "Kordad" poput onog koji je sredinom 2019. godine nad Hormuškim moreuzom oborio američki dron u vrednosti od 200 miliona dolara.

Čini se da se među ostalim oružjima na brodu nalaze i četiri blizanca ladijskih raketnih projektila velikog dometa, šest bespilotnih letelica "Ababil"-2, usamljeni helikopter "Bel" 212 i protivavionski top postavljen na pramcu.

"Džejns" opisuje novo plovilo kao "kotrljajući brod" koji se može koristiti "kao ekspediciona plutajuća baza", ukazujući na lakoću s kojom se sistemi mogu razmestiti na velikoj, ravnoj palubi.

Brod se formalno pridružio floti mornarice IRGC na ceremoniji u četvrtak kojoj su prisustvovali vrhovni komandant IRGC general-major Husein Salami i drugi visoki vojni zvaničnici.

Komentarišući isporuku broda mornarici IRGC, Salami je upozorio da plovilo daje Islamskoj republici nove, ranije neviđene vojne sposobnosti.

- Ako neko želi da ugrozi interese ove velike nacije, definitivno neće naći sigurno mesto na Zemlji - rekao je zapovednik, ukazujući na dugoročne sposobnosti broda.

- Glavna misija "Šahida Rudakija" je obezbeđivanje bezbednosti pomorskih linija zemlje, spasavanje i pomoć u posebnim okolnostima i borba u posebnim okolnostima - dodao je on.

Komandant mornarice IRGC kontraadmiral Alireza Tangsiri, takođe prisutan ceremoniji, naglasio je da je novi ratni brod "glasnik mira, prijateljstva, bratstva i sigurnosti" i da će se koristiti za odbranu trgovačkih brodova i tankera nafte zemlje na otvorenom moru.

Iranski zvaničnici su više puta izrazili potrebu da se regionalnom saradnjom osigura bezbednost regiona Persijskog zaliva, bez prisustva stranih aktera poput SAD-a ili Izraela. IRGC je takođe izrazio spremnost za otpremu brodova u međunarodne vode.

SAD su više puta razmeštale svoje udarne grupe nosača i druge ratne brodove u blizini iranskih voda, dok Teheranu do sada nije bilo hipotetičke sposobnosti da odgovori u naturi. Sedište američkih pomorskih snaga u Persijskom zalivu je u Bahreinu.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd