Utorak 19. mar 2024.
Izraelska vojska

IZRAEL TESTIRAO NOVO SMRTONOSNO ORUŽJE: Tuče na 40 km, pogađa bez greške! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Elbit Systems
Moćna vojna kompanija prezentovala snažno artiljerijsko pojačanje snagama Izraela

Samohodnu haubicu "Atmos 2000" 155 mm proizvodi kompanija "Soltam Sistems" iz Haife u Izraelu. Kompanija je deo "Elbit Sistema".

Vikend koji se ne propušta – Vrhunski fudbal i nikad jači bonus za klađenje (predlozi i tipovi)

Vikend koji se ne propušta – Vrhunski fudbal i nikad jači bonus za klađenje (predlozi i tipovi)

IRAN NEŠTO SPREMA, POJAČAVA "ČIFTENE": Teheran ugrađuje moćne ruske motore u svoje jurišne tenkove! (VIDEO)

IRAN NEŠTO SPREMA, POJAČAVA "ČIFTENE": Teheran ugrađuje moćne ruske motore u svoje jurišne tenkove! (VIDEO)

AMERIKA IMA NOVOG KUPCA ZA SVOJE "LOVCE" NA BLISKOM ISTOKU: Izrael uopšte nije srećan zbog toga (VIDEO)

AMERIKA IMA NOVOG KUPCA ZA SVOJE "LOVCE" NA BLISKOM ISTOKU: Izrael uopšte nije srećan zbog toga (VIDEO)

Artiljerijski sistem "Atmos" dostupan je sa cevima kalibra 155 mm 39, 45 i 52. Faza razvoja i testiranja programa uspešno je završena i sistem je ušao u punu proizvodnju. Kao opcija, "Atmos 2000" 155 mm kalibra 45 takođe može biti opremljen ruskim topom  M-46 od 130 mm.

Izraelska vojska
Foto: Profimedia/ilustracija

Artiljerijski sistem "Atmos" težak je 22 tone. Sistem je prenosiv u srednje transportnom avionu C-130 "Herkules" i nisu mu potrebni transporteri teške opreme da bi se premeštali na velike udaljenosti. "Atmos 2000" započeo je testiranja sa Izraelskim odbrambenim snagama 2006. godine.

"ATMOS" se može montirati na bilo koju prilagođenu šasiju kamiona 6x6 ili 8x8, velike mobilnosti koju klijenti preferiraju.

Zaštitna kabina "ATMOS-a" dizajnirana je za posadu od 2 do 6 ljudi, vozača, komandanta i dodatnih tri do četiri članova posade, zajedno sa svom ličnom opremom i lakim naoružanjem. Kabina je opremljena klima uređajem koji može i da greje i da hladi.

Koncept koji stoji iza "ATMOS-a" može se primeniti na modernizaciju starih vučnih haubica, uključujući napredne nove tehnologije poput INS-a, MVR-a, balističkih računara, C4I, hidraulike i električnih pogona. Sistem "Atmos 2000" koristi svu NATO standardnu municiju od 155 mm.

"Atmos" kalibra 155 mm, kalibra 52 pokazao je maksimalan ciljni domet od 41 km, koristeći projektil produženog opsega sa osnovnim ozračivanjem (ERFB-BB). Doseg eksplozivnog projektila NATO L15 je 30 km.

"Atmos" takođe ispaljuje i stariji standardni visokoeksplozivni projektil M107 i ima domet od 22 km. "Atmos 2000" nosi 27 projektila i punjenja.

Njegovi glavni borbeni zadaci uključuju neutralizaciju zaštićenog i neskrivenog neprijateljskog ratnog materijala, neutralizaciju neprijateljske kopnene sile, neutralizaciju utvrđenih i neutvrđenih tačaka i područja.

Porodica artiljerijskog projektila velikog dometa 155 mm ERFB predstavlja novu generaciju artiljerijskog projektila velikog dometa dizajniranog za upotrebu sa modernim vučenim i samohodnim oružjem 155 mm sa dužinom cevi kalibra 39, 45 i 52.

Dizajn projektila M02 155 mm ERFB/BB uključuje porodicu baznih ozračnika (BB) koji pružaju značajno povećanje dometa, zahvaljujući upotrebi efikasnog kompozitnog pogonskog punjenja.

Uz upotrebu standardne BB jedinice domet dostiže 42 km, dok sa naprednijom BB jedinicom maksimalni domet dostiže više od 44 km.

Artiljerijskim sistemom upravlja posada od četiri ili šest vojnika, uključujući dva utovarivača.

Izraelska vojska
Foto: Profimedia

Kada je izabrano mesto za gađanje, dve velike hidraulične stabilizacione lopatice spuštaju se sa zadnje strane vozila sa obe strane. Informacije o cilju dostavljaju nadzorna patrola ili službenik za osmatranje unapred jedinici "Atmos 2000".

Kompjuterizovani napredni sistem za vatru i kontrolu vatre (AFCS) ugrađen u "Atmos 2000" uključuje sisteme za navigaciju i nišanjenje i balistički računski sistem. AFCS prikazuje informacije o cilju, bira hod i visinu gađanja i ispaljuje na metu.

Elevacija i hod oružja se pokreću hidraulično. Sistemom oružja se takođe može ručno upravljati. "Elbit" je 29. marta 2019. zvanično objavio da mu je od izraelskog Ministarstva odbrane dodeljen ugovor u iznosu od 125 miliona dolara za isporuku potpuno automatskih sistema samohodnih haubica Izraelskim odbrambenim snagama. Ugovor, koji takođe uključuje ponudu simulatora za obuku. Izvodiće se tokom 12 godina.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd