fbpx
Skip to main content
Izrael-Iran

IZRAEL UPOZORIO SVET: "Učinićemo sve što je potrebno, Iran neće imati nuklearno oružje!"

Foto: Profimedia/SD Ilustracija
Novi talas napetosti između dva ljuta rivala

Predsedavajući iranskog parlamenta saopštio je danas da je zemlja postigla svoj cilj da proizvodi uran obogaćen na 60 odsto. Cilj je objavljen samo nekoliko dana nakon incidenta koji se dogodio na elektrodistributivnoj mreži u nuklearnom postrojenju Natanz, za ​​koji je Teheran optužio Izrael.

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

HRONIČNI UMOR NIJE NIMALO BEZAZLEN: Kako da ga se rešite i koji su glavni uzroci

CRVENI ALARM U VAŠINGTONU ZBOG IRANA: Obogaćivanje uranijuma do istorijskog maksimuma, situacija kritična

CRVENI ALARM U VAŠINGTONU ZBOG IRANA: Obogaćivanje uranijuma do istorijskog maksimuma, situacija kritična

ŠOKANTAN SNIMAK AMERIČKE RATNE MORNARICE: "Ovo su eksplozivne informacije" (VIDEO)

ŠOKANTAN SNIMAK AMERIČKE RATNE MORNARICE: "Ovo su eksplozivne informacije" (VIDEO)

Izrael je spreman da učini "sve što je potrebno" da suzbije napore Teherana da dobije nuklearno oružje, rekao je novinarima ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi nakon samita o regionalnoj stabilnosti u Pafosu na Kipru.

Upozorenje dolazi kada je Iran objavio da je ispunio svoj cilj obogaćivanja uranijuma od 60 odsto. Islamska Republika je u utorak obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o svojoj nameri da obogati uranijum na 60 odsto.

Razvoj situacije se događa u periodu nakon što je Iran prijavio incident u svom nuklearnom postrojenju u Natanzu koji je pogodio električnu mrežu elektrane. Iranske vlasti su incident nazvale "nuklearnim terorizmom", a za to su okrivile Izrael.

Prošle nedelje, Zajednička komisija JCPOA nastavila je lične sastanke u Beču, a prvi je rezultirao stvaranjem dve radne grupe na ekspertskom nivou za rešavanje nuklearnih izazova i ukidanjem američkih sankcija Iranu.

Iranski nuklearni sporazum obavezao je naciju na obogaćivanje uranijuma koristeći samo prvu generaciju IR-1 centrifuga u podzemnom postrojenju za obogaćivanje goriva (FEP) u Natanzu. Međutim, otkako su Sjedinjene Države odustale od sporazuma i obnovile sankcije Iranu, Islamska Republika je počela postepeno da opušta svoje pridržavanje uslovima JCPOA.

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja sposobna da obogati uranijum na 90 odsto ako bude potrebno, ali da će nuklearnu energiju koristiti samo u miroljubive svrhe i nikada neće želeti da napravi nuklearno oružje.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd