fbpx
Skip to main content
kineski tenk

NOVI KINESKI TENK OPČINIO AMERE: Borbeno vozilo donosi velike promene na bojištu, nema mu ravnog (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Kineski izveštaj dodaje da Tip 15 čak proizvodi i kiseonik

Kina naoružava svoje kopnene snage većim brojem nove lagane pokretne tankovske platforme Tip 15 namenjene za rad u oblastima visokih visoravni zapadne Kine. Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) Sinđijang vojna komanda naručila je svoje prve tenkove Tip 15.

Doktorka otkriva: Neke žene su sklone URINARNIM INFEKCIJAMA, evo od čega to zavisi i kako možete da ih SPREČITE

Doktorka otkriva: Neke žene su sklone URINARNIM INFEKCIJAMA, evo od čega to zavisi i kako možete da ih SPREČITE

PONOS I DIKA ERDOGANOVE TURSKE: Sve što treba da znate o prvom turskom nosaču aviona TCG "Anadolu" (VIDEO)

PONOS I DIKA ERDOGANOVE TURSKE: Sve što treba da znate o prvom turskom nosaču aviona TCG "Anadolu" (VIDEO)

RUSI POTOPILI BROD U CRNOM MORU: Raketni sistem "Bal" uteruje strah u kosti svojom vatrenom moći (VIDEO)

RUSI POTOPILI BROD U CRNOM MORU: Raketni sistem "Bal" uteruje strah u kosti svojom vatrenom moći (VIDEO)

- U poređenju sa PLA-ovim tenkovima tipa 96 i tipa 99, Tip 15 je manje težine, može se pohvaliti boljom pokretljivošću u regionima sa velikim nadmorskim visinama sa niskim nivoom kiseonika i pogodniji je za borbu na platou, releno je na kineskoj televiziji - a izvor iz kineske Vlade potvrdio je izveštaje Global Tajmsa.

Tip 15, koji je Kina prvi put javno otkrila tokom vojne parade 2019. godine, u razvoju je već dugi niz godina. Otprilike trideset pet teško oklopno vozilo je, u letimičnom pogledu, u mnogim pogledima uporedivo sa američkim vojnim vozilom sa zaštićenom vatrenom moći (MPF) koje je sada u razvoju.

Kineski izveštaj dodaje da Tip 15 proizvodi kiseonik, koristi nove oklopne materijale, ima napredno oružje i kontrolu vatre i pomalo je nevidljiv.

Kineski laki tenk Tip 15, kako je opisano u detaljnoj proceni u časopisu Armi Recognition, ispaljuje širok spektar municije iz topa kalibra 105 mm sa "termičkim rukavcem i usisavačem dima" dometa 3.000 metara. U članku se objašnjava da runde uključuju protivoklopne granate, visokoeksplozivne protivtenkovske i eksplozivne granate, donekle analogne američkim.

U eseju iz Armored Varfera kaže se da Tip 15 može lansirati vođene rakete sa tandemskom bojevom glavom na opseg od 5 km. Izveštaj kaže da je top stabilizovan perajem pomoću modernog sistema za kontrolu požara koji uključuje balistički računar, laserski daljinomer i toplotne nišane za topdžije. Ukoliko bi ove metrike u eseju Oklopno ratovanje bile tačne, oni bi zaista ukazivali na to da bi novi kineski laki tenk mogao da sadrži niz naprednih tehnologija namenjenih da konkurišu sličnom vozilu SAD.

Deo obrazloženja za SAD MPF treba da osmisli nešto što je ekspediciono i sposobno da se kreće većom brzinom kako bi išlo u korak s konvojima, taktičkim vozilima i pešadijom koja napreduje, a svejedno donosi dodatnu vatrenu snagu demontiranim operacijama.

Čini se da Tip 15 predstavlja prilično transparentan napor da se to odrazi, čak i do tačke kada ima puščani tip oklopne daljinsko upravljane oružane stanice za ciljanje u tranzitu, gotovo identičnog po obimu misije kao SAD. Armi CROVS, ili Uobičajeni sistem oružja na daljinsko upravljanje.

Procena GlobalFajerpauera za 2020. procenjuje da se kineska vojska sastoji od otprilike dva miliona aktivnih vojnika i 510.000 rezerva, što je broj koji je više nego dva ili tri puta veći od američkog Stalna aktivna snaga vojske. Procena takođe kaže da Kinezi imaju 33.000 oklopnih vozila i 3.500 tenkova.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd