fbpx
Skip to main content
Ruska podmornica

KO POBEĐUJE U SLUČAJU KONAČNOG OBRAČUNA? Američki vojni analitičar uporedio američke i ruske SMRTONOSNE podmornice

Foto: Profimedia
Moskva nastavlja da povećava svoju prednost u podvodnoj floti u odnosu na SAD koje su uvek imale veći broj brodova

Sjedinjene Američke Države ponovo pokreću rivalstvo među državama pokušavajući da održe korak, napisao je u listu "Biznis insajder" vojni analitičar Piter Sučiu upoređujući najnovije ruske i američke podmornice.

Stručnjak objašnjava: Ovo je važno da znate PRE SVAKOG PUTOVANJA! Ne krećite na put NESPREMNI!

Stručnjak objašnjava: Ovo je važno da znate PRE SVAKOG PUTOVANJA! Ne krećite na put NESPREMNI!

RUSKA ZVER KOJA MOŽE DA "HODA" PO VODI: Moćno borbeno vozilo je apsolutno nezaustavljivo (VIDEO)

RUSKA ZVER KOJA MOŽE DA "HODA" PO VODI: Moćno borbeno vozilo je apsolutno nezaustavljivo (VIDEO)

KINESKA I RUSKA ARMIJA KRENULE U PROBOJ: Na hiljade vojnika u borbenom maršu, prvi put Rusi tuku iz kineskog oružja!

KINESKA I RUSKA ARMIJA KRENULE U PROBOJ: Na hiljade vojnika u borbenom maršu, prvi put Rusi tuku iz kineskog oružja!

Autor se poziva na zaključke svog kolege Satona koji je u članku za list "Naval njuz" ocenio mogućnosti podmornice projekta "Jasenj-M" (885M) Ratne mornarice Rusije i podmornice klase "Virdžinija" američke Ratne mornarice. Prema njegovim rečima, s obzirom da ruska podmornica nije samo višenamenska nuklearna podmornica, već ima i krstareće rakete, u Americi je klasifikuju kao SSGN.

Prvobitno su napravljene podmornice projekta "Jasenj" krajem 1980-ih godina koje treba da zamene zastarele podmornice-krstarice tipa "Ajkula". Podmornica je modernizovana do nivoa 885M "Jasenj-M".

Dužina podmornice je bila skraćena, deplasman je 13.800 tona, a maksimalna brzina pod vodom veća od 30 čvorova.

Osnovno naoružanje ruskih podmornica su rakete 3M14K Kalibar-PL (prema NATO kodiranju je SS-N-30A Sizler) i P-800 (3M55) "Oniks" (prema NATO kodiranju SS-N-26 Strobil). Očekuje se da će ove podmornice dobiti i hipersonične protivbrodske rakete 3M22 "Cirkon".

Trenutno je sedam podmornica "Jasenj-M" u fazi izgradnje i testiranja. Nedavno je podmornica "Kazanj" postala deo naoružanja Severne flote, dok će podmornica "Krasnojarsk" sledeće godine ući u sastav Tihookeanske flote.

U Americi će perspektivne udarne nuklearne podmornice klase "Virdžinija", modifikacije "Blok V" zameniti skuplje podmornice tipa "Morski vuk"(Seawolf).

"Virdžinija" je projektovana za korišćenje u okeanu, za misije u blizini obala, uključujući i protivpodmorničke akcije i operacije za prikupljanje obaveštajnih podataka.

U odnosu na prethodne verzije podmornica "Blok V" je veća. Deplasman je porastao sa 7.800 tona do 10.200 tona, a dužina se sa 115 metara povećala na 130 metara. U skladu sa tim je proširen i asortiman municije podmornice.

Amerika trenutno ima 19 podmornica "Virdžinija", dok je u izgradnji još deset podmornica "Blok IV" i jedna podmornica "Blok V".

Prema rečima Sučiu, za sada nije moguće odrediti koja je podmornica bolja, jer su mnoge karakteristike tajna. Jedino što se sa velikom sigurnošću može reći je da će biti teško suprotstaviti se ovim podmornicama, jer svaka ima smrtonosan arsenal naoružanja.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd