fbpx
Skip to main content
miroslav-lazanski

LAZANSKI ODUŠEVLJEN UMEĆEM RUSKIH PILOTA: Su-57 tokom parade izveo gotovo nemoguće, ovakvi manevri su veoma opasni!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Pun je utisaka onim što je danas mogao da vidi u Moskvi

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski rekao je danas da je impresioniran ruskim pilotima, koji su pokazali "savršenstvo u letenju", jer su tokom parade povodom obeležavanja Dana pobede u Moskvi zbog kiše i niske oblačnosti leteli na krajnjoj granici donje oblačnosti i vrlo rizično nisko.

PARADA POBEDE ZAVRŠENA: Moskva priredila spektakl! Crvenim trgom defilovala najmoćnija armija (FOTO/VIDEO)

PARADA POBEDE ZAVRŠENA: Moskva priredila spektakl! Crvenim trgom defilovala najmoćnija armija (FOTO/VIDEO)

RAT SE IZ AVGANISTANA LAKO MOŽE PRELITI: Putin najavio jačanje ruskih snaga i vojne baze u Tadžikistanu (VIDEO)

RAT SE IZ AVGANISTANA LAKO MOŽE PRELITI: Putin najavio jačanje ruskih snaga i vojne baze u Tadžikistanu (VIDEO)

VOJSKA SRBIJE ZAGRMELA IZ TOPOVA: Ceo Kalemegdan odjekivao, sutra je veliki dan za našu zemlju (FOTO)

VOJSKA SRBIJE ZAGRMELA IZ TOPOVA: Ceo Kalemegdan odjekivao, sutra je veliki dan za našu zemlju (FOTO)

Posebno je izdvojio nalet lovca pete generacije Su-57 (Suhoj), koga čak i američki eksperti smatraju jednim od najimpresivnijih ruskih aviona u poslednje četiri decenije, opisujući ga kao "kombinaciju nevidljivosti, brzine, savremenog naoružanja i tehnologija".

- Ono što je meni posebno bilo zanimljivo u naletu aviona pete generacije Su-57 je zvuk njegovog motora - on je poseban i razlikuje se od zvuka motora drugih mlaznih aviona. Da li je reč o izduvniku-mlaznici sa vektorisanim potiskom teško mi je da zaključim, ali je zvuk zaista specifičan i zastrašujuć - istakao je Lazanski.

Od kopnene tehnike koja je prošla Crvenim trgom, dodaje, vrlo su impresivni tenkovi T-14 "Armata", ali i T-90, zatim teško borbeno vozilo pešadije "Kurganjec", kao i borbeno vozilo "Bumerang".

Lazanski naglašava da je Rusija pokazala i jedan sasvim nov pristup vizuelnom izgledu vojske, što nije bila karakteristika sovjetskih vremena.

- Besprekorni stroj vojnika, kadeta, njihove zastave - sve to pokazuje jedan kolorit vojne uniforme današnje ruske armije, što u sovjetsko vreme nije postojalo. To pokazuje da ruski vojni modni kreatori shvataju značaj privlačnosti uniforme za mlade ljude - ocenjuje Lazanski i ističe da se istovremeno današnja ruska armija se nije odrekla obeležja slavne Crvene armije i sovjetske armije.

Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas

- Taj deo istorije je prisutan ne samo po zastavama i po nazivima jedinica, vojnih škola i akademija, nego i po paradnom i marševskom koraku vojnika. Tako da je to za mene parada u Moskvi uvek bila i jeste poseban događaj - dodao je Lazanski.

Naglašava da je i dizajn ruskog oružja drugačiji u odnosu na period od pre tri-četiri decenije i da konstruktori vode računa o tome da oružje ne bude samo efikasno i pouzdano, već i da ima i lep dizajn.

Na pitanje šta bi od prikazanog ruskog naoružanja eventualno bilo interesantno Srbiji radi jačanja odbrambenih sposobnosti, Lazanski kaže da su to protivvazdušni sistemi i helikopteri.

- Nama su interesantni helikopteri Mi-35, koje smo već kupili. Mislim da bi nam bio interesantan i PVO sistem ''Buk-M3'', kao i sistem ''Tor'', mada je dosta skup. ''Tor'' bi u kombinaciji sa ''Pancirom'' potpuno pokrio kratki domet za borbu protiv modernih dronova i niskoletećih aviona, helikoptera i krstarećih raketa. Naravno, ima tu mnogo stvari koje bih ja poželeo da imamo u Srbiji, ali jedno su želje, a drugo su mogućnosti - kaže Lazanski.

Srpski ambasador je vojnu paradu na Crvenom trgu pratio sa tribina, u društvu sina Aleksandra, koji je specijalno zbog Dana pobede nad fašizmom doputovao u Moskvu.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd