fbpx
Skip to main content
tenkovi

MELEM ZA OČI! NAJSUROVIJA OKLOPNA VOZILA SVAKE VOJSKE: Top 10 najboljih tenkova sveta

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Bez aktivne primene tenkova nezamislivo je klasično vođenje vojnih operacija

Tenkovi su, svakako, jedan od najvažnijih segmenata bilo koje kopnene vojske i svakako jedno od najprivlačnijih oružja koje najbolje simbolizuje sveukupnu vojnu moć.

Bez aktivne primene tenkova nezamislivo je klasično vođenje vojnih operacija, još od vremena Drugog svetskog rata.

Tenkovi su bojište po prvi put videli 1916. godine tokom Prvog svetskog rata kada ih je upotrebila britanska vojska protiv Nemaca, a prvobitna im je namena bila usklađena sa okolnostima statičnog rata: borbeni zadatak "kopnenih brodova". Zadatak im je bio da pređu preko ničije zemlje, pocepaju ogradu od bodljikave žice i probiju se kroz tuđinske rovove, sve vreme zaštićeni oklopom od neprijateljskog dejstvovanja.

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

Sunčani oktobar i uživanje na obali Crvenog mora

DOBRODOŠLA NUKLEARNA ZVERI! Najmoćniji ledolomac na svetu "Arktik" postao deo ruske flote

DOBRODOŠLA NUKLEARNA ZVERI! Najmoćniji ledolomac na svetu "Arktik" postao deo ruske flote

Maestralan manevar "tupoljeva" iznad severnih mora: Let je trajao 12 sati

Maestralan manevar "tupoljeva" iznad severnih mora: Let je trajao 12 sati

Kao što je slučaj sa svakim oružjem, uvođenje tenka u oružane snage dovelo je do trke u naoružanju, pa smo nakon Velikog rata imali prilike da vidimo kako tenk od "bebice" postaje pravi odrasli "vitez", posebno tokom Drugog svetskog rata. Tri osnovna svojstva su se razvijala i to vatrena moć, zaštita i pokretljivost, pa su topovi postajali sve moćniji, oklop sve snažniji, a motori sve jači.

Pred vama je deset najboljih tenkova današnjice: 

10.  Challenger 2 LEP

Cena: 5,3 miliona dolara

FV4034 Challenger 2
FV4034 Challenger 2
Foto: Youtube/Printscreen/Dung Tran Military

FV4034 "čelendžer" 2 je britanski glavni borbeni tenk koji trenutno koriste vojske Velike Britanije i Omana. Predstavlja se kao najsigurniji tenk na svetu, jer navodno nikada nije uništen nijedan primerak. Čelendžer 2 je opremljen topom L30A1 od 120 mm. Kupolu i top pokreće elektromotor, a kupola se za devet sekundi okrene za 360 stepeni.

9. Altay

Cena: 13,7 miliona dolara

Altay
Altay
Foto: Profimedia

Altay je naziv za turski moderni glavni borbeni tenk baziran na osnovu južnkorejskog K2 Black Panther tenka. Prvi put je predstavljen javnosti 2012. godine. Njegovo uvođenje u operativnu upotrebu turske vojske se očekuje 2021. godine.

8. Type 99A2 (ZTZ-99A2)

Cena: 3,9 miliona dolara

Type 99A2
Type 99A2
Foto: Youtube/Printscreen/Wills0122 Z

Type 99 (ZTZ-99) - glavni kineski tenk 3. generacije, izgrađen na bazi prototipa Type 98G. Radi se o razvijenoj koncepciji sovjetskog tenka T-72. Taj tenk predstavlja proboj kineske industrije za proizvodnju tenkova.

7. Merkava MK4

Cena: 4,5 miliona dolara

Merkava
Merkava
Foto: Profimedia

Merkava je glavni borbeni tenk izraelske vojske i predstavlja ponos izraelske vojne industrije. Merkava je nastala na iskustvu oklopnog ratovanja i prilagođena je izraelskim potrebama tj. pustinjskim uslovima ratovanja. Sastavljen je većinom od američkih delova, a korišćeni su i neki britanski i francuski delovi. Tenk je namenjen defenzivnim zadacima, ali ipak sukobi u Libanu 1982. godine su dokazali da nije loš ni u ofanzivi.

6. Type 10 Hitomaru

Cena: 8,4 miliona dolara

Type 10
Type 10
Foto: Profimedia

Type 10 je novi japanski glavni borbeni tenk, čiji je prototip prvi put prikazan 2008. godine. U 2010. godini japansko Ministarstvo obrane naručilo je 13 tih tenkova, a u naoružanju vojske predstavljeni su 10. januara 2012. godine. Planira se da oni zamene zastarele Type 74 i popune park tenkova Type 90.

5. К2 Black Panther

Cena: 8,5 miliona dolara

К2 Black Panther
К2 Black Panther
Foto: Youtube/Printscreen/South Korean Military Channel

К2 Black Panther je tenk iz Južne Koreje, izrađen od strane tamošnje Agencije za odbrambeni razvoj i kompanije Rotem (podružnica Hyundai Motors). K2 mora zameniti američke tenkove M48 i popuniti park tenkova K1.

4. M1A2SEP (M1A2C) Abrams

Cena: 8,92 miliona dolara

Abrams
Abrams
Foto: Profimedia

M1 Abrams - glavni američki tenk, čija je serijska proizvodnja počela 1980. godine. U naoružanju je kopnene vojske američkih marinaca, kao i Egipta, Australije, Maroka i niza bliskoistočnih država.

3. Leopard 2 A7+

Cena: 8,9 miliona dolara

Leopard 2 A7+
Leopard 2 A7+
Foto: Reuters

Na trećem mestu nalazi se nemački tenk Leopard 2 A7+. Radi se o modernoj verziji Leopard 2A6, naoružanog 120mm topom "Rheinmetall".

2. AMX-56 Leclerc

Cena: 10,6 miliona dolara

AMX-56 Leclerc
AMX-56 Leclerc
Foto: Profimedia

AMX-56 Leclerc - francuski moderni glavni borbeni tenk, izgrađen u fabrici GIAT (bivši Nexter) 1980 -ih godina kao zamena tenku AMH-30.

Dvočlana kupola niskog profila i čvrsta kompozicija omogućila je smanjenje gabarita tenka i povećanje njegove zaštite. Naime, taj tenk je za čak 8,4 tone lakši od američkog M1A2, ali ima čak 5 tona više oklopa. Zbog primene automatskog punjenja raketa, omogućeno je smanjenje članova posade na svega tri čoveka, za razliku od velike većine borbenih tenkova NATO saveza.

1. T-14 "Armata"

Cena: 3,7-7,4 miliona dolara

Armata T-14
Armata T-14
Foto: Profimedia

T-14 armata je ruski prototip osnovnog borbenog tenka četvrte generacije. Za potrebe pratnje tenkova T-14 razvijeni su oklopni transporteri i borbena vozila pešadije nove generacije guseničar T-15 armata, teško borbeno vozilo pešadije mase 45 - 50 tona i Kurganec-25, srednje borbeno vozilo pešadije i oklopni transporter mase 25 tona, kao i oklopnjak točkaš Bumerang BVP, koji bi bili podrška guseničarima.

Javnosti je prvi put predstavljen 9. maja 2015. godine na paradi povodom Dana pobede.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd