fbpx
Skip to main content
Nora Haubica

MOĆNA "NORA" SPREMNA ZA AMERIKU: Pogledajte najnoviji snimak gađanja haubice za američko tržište (VIDEO)

Foto: Jugoimport SDPR
Srpska "Nora" je savremeno naoružanje koje je već steklo značajnu međunarodnu reputaciju.

Samohodna top-haubica "Nora-B52 M15" jedan je od najbolje prodavanih složenih borbenih sistema domaće odbrambene industrije.

Pre samo nekoliko meseci najavljeno je da se za srpsku haubicu interesuju i Amerikanci i da će ići u Arizonu na gađanje, a danas je realizovano i probno gađanje gde je prikazano šta sve može “Nora B-52” koja je modifikovana za američko tržište.

Testiranje u Sjedinjenim Američkim Državama će trajati tri meseca, a testiraće se tri haubice koje su ušle u najuži izbor, a jedna od te tri je i naša "Nora" koja je ponos naše namenske industrije. 

Pogledajte kako je izgledalo današnje gađanje samohodne top-haubice "Nora-B52 M15": 

Haubicu “Nora” proizvodi srpsko preduzeće Jugoimport SDPR i ona je napravljena kao samohodna top-haubica 155 mm namеnjеna za vatrеnu podršku sopstvеnih jеdinica. Vatrеnu podršku ostvarujе snažnom, iznеnadnom i brzom vatrom po ciljеvima taktičkog, opеrativnog i stratеgijskog značaja na vеlikim daljinama.

Samohodna haubica Nora
Foto: Jugoimport SDPR

Osnovno naoružanje samohodne haubice je top 155 mm, ugrađen u kupolu, a pomoćno naoružanje je mitraljez kalibra 12,7 milimetara sa turelom. Poslednja verzija "Nore" ima kompjuterizovani sistem za kontrolu vatre, kao i automatski punjač, ali i dodatni prostor za još 24 granate u kamionu. Najnovija verzija je redizajnirana kroz seriju “Aleksandar”, a haubica je postavljena na FAP-ov kamion sa pogonom 8x8. Ima veću brzinu gađanja nego ranije verzije i to je sada šest granata u minuti.

samohodna haubica Nora
Foto: Jugoimport SDPR

Ova top haubica dolazi u kompletu sa komandno-izviđačkim vozilom, ima visok stepen automatizacije rada i brzo napušta položaj. “Nora” ima potpuno automatski utovarivač i mogućnost "pomeraj-pucaj-pomeraj dok si pod oklopom". 

samohodna haubica Nora
Foto: Jugoimport SDPR

Samohodna top-haubica "Nora-B52 M15" obеzbеđuje dobru prohodnost oruđa van putеva i na putеvima, prеvožеnjе poslugе oruđa, kao i tri moda rada (automatski, poluautomatski i ručni). Broj članova posadе haubice jе pet i to komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Potreban joj je jedan i po minut da prevede oruđe iz marševskog u borbeni položaj. 

samohodna haubica Nora
Foto: Jugoimport SDPR

Srpska "Nora" je savremeno naoružanje koje je već steklo značajnu međunarodnu reputaciju. Srpsku haubicu pored Vojske Srbije uspešno koriste oružane snage Kenije, Bangladeša i Mjanmara, a od prole godine i Kipar čime je Srbija postala deo snabdevača naoružanja Evropske unije. Isporukom ovih haubica Kipru prošle godine, Srbija se upisala na mapu snabdevača sofisticiranim naoružanjem Evropske unije. Srbija je proizvela i na strana tržišta isporučila više od 70 primeraka “Nore”, zajedno sa pratećim logističkim, komandnim i izviđačkim vozilima i opremom.

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd