Utorak 19. mar 2024.
Novi Pazar

TUTNJALO JE SRBIJOM - POMERI SE, IDE VOJSKA SRBIJE! Tri moćna oružja koja će pokazati građanima svoju moć na Pešteru! (VIDEO)

Foto: TikTok/Printscreen/almirrasljanin
Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije

Na Pešteru 27. juna Srbija će imati priliku da vidi šta znači zaista dobro opremljena i sjajno uvežbana vojska, biće izvedena jedna od najvećih vojnih vežbi u Srbiji poslednjih decenija.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021".

ČUVAR IZRAELA: "Jaguar" na granici sa Gazom, puca iz mitraljeza, ako padne u ruke neprijatelja SAM SEBE RAZNESE! (FOTO/VIDEO)

ČUVAR IZRAELA: "Jaguar" na granici sa Gazom, puca iz mitraljeza, ako padne u ruke neprijatelja SAM SEBE RAZNESE! (FOTO/VIDEO)

AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA TESTIRANJE NOVE SMRTONOSNE RAKETE: Ratno vazduhoplovstvo upozorava - BIĆE ŽRTAVA!

AMERIKANCI SE SPREMAJU ZA TESTIRANJE NOVE SMRTONOSNE RAKETE: Ratno vazduhoplovstvo upozorava - BIĆE ŽRTAVA!

DA LI JE SVET NA RUBU NOVOG NUKLEARNOG RATA: Iran i šest svetskih sila bez dogovora o naoružanju!

DA LI JE SVET NA RUBU NOVOG NUKLEARNOG RATA: Iran i šest svetskih sila bez dogovora o naoružanju!

Vežba se izvodi radi provere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije.

Operacije će se izvoditi na kopnu, na vodi i u vazduhu, napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije, Srbija će moći da uživa u jednom velelepnom arsenalu kako oružja tako i vojnih operacija.

Na vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i oruđa, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica.

Već sada na vojnim poligonima širom zemlje u toku su taktičke vežbe koje su uvod u združenu vežbu na Pešteri, u kojoj će učestvovati pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i specijalnih jedinica.

Združena taktička vežba "Munjeviti udar 2021" koja se trenutno priprema na Pešterskoj visoravni pokazaće širok spektar našeg naoružanja, a srećni građanin je uspeo da zabeleži šta će se sigurno naći na Pešterskoj visoravni!

Šta će građani zasigurno videti na Pešteru su vozila koja su danas prodefilovala kroz Novi Pazar:

  • Modernizovani tenk T-72B1MS " Beli orao"
  • PVO sistem PASARS 
  • Samohodne haubice "Gvozdika"

 

Tenkovi Vojske Srbije T-72B1 MS "Beli orao"

T-72B1 MS beli orao
T-72B1 MS beli orao
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

O ovom tenku naširoko se počelo pričati 2016. godine, kao ruska donacija Vojsci Srbije. Prvih 11 primeraka srpskoj javnosti bilo je predstavljeno 30. novembra prošle godine, a prve ispruke počele su sredinom novembra sletanjem ruskih transportnih aviona Iljušin IL-76.

Tenk T-72B1MS (objekt 184-1MS) je zapravo modernizovana verzija čuvenog ruskog tenka T-72B1, koji je prvo bio planiran za uvođenje u Oružane snage Ruske Federacije. Ova modernizacija bila je razvijena u 61. fabrici za opravku oklopnih vozila "Strelni" kod Sankt Peterburga. Međutim, ruska armija se ipak odlučila za verziju T-72B3, dok je ova verzija ponuđena za izvoz i stranim kupcima. Javnost je ovaj tenk prvi put videla 2012. godine na Drugom međunarodnom forumu "Tehnologii v Mašinostroenii" u Žukovskom, a zbog netipično bele boje u koju je izloženi tenk bio ofarban dobio je naziv "beli orao".

Vatrena moć tenka bazira se na novom glatkocevnom topu 2A46M kalibra 125 mm, koji ima novu stabilizaciju i novi automatski sistem upravljanja vatrom. Osim standardnih projektila, tenk ima mogućnost dejstva po cilju različitim tipovima municije (APFSDS, HEAT, HEF), uključujući i ispaljivanje kroz cev topa laserski navođene protivoklopne rakete 9M119 "refleks". Tenk T-72B1MS ima sa topom spregnut mitraljez kalibra 7,62 mm, dok se na kupoli na zadnjem delu nalazi daljinski upravljana borbena stanica s teškim mitraljezom 6P46 2kord", kalibra 12,7 milimetara. Na levoj strani kupole nalazi se dvanaest bacača dimnih kutija.

Prednja ploča tenka izrađena je od laminatnog oklopa debljine 200 mm, dok je livena kupola maksimalne debljine 280 milimetara. T-72B1MS poseduje i dodatnu zaštitu od eksplozivno reaktivnog oklopa (ERO) "kontakt-1".

Od elektronike tenk poseduje panoramsku optoelektronsku spravu PKP-72 "oko sokolovo" s termovizijskom kamerom treće generacije, smeštenom na zadnjem levom delu kupole koju koristi komandir tenka, a koja omogućava otkrivanje ciljeva na daljinama do 3 km, danju i noću. Ova naprava ima mogućnost okretanja za 360 stepeni, što komandiru omogućava osmatranja prostora oko tenka i pronalaženja ciljeva. Nišandžija poseduje dnevno - noćnu nišanska spravu PN-72U "sosna-U".

Vozač tenka poseduje digitalni monitor koji emituje sliku dobijenu sa prednje, odnosno zadnje kamere i omogućava mu znatno lakše manevrisanje tenkom u složenim vremenskim uslovima ili tokom borbe. Tenk ima kombinovani satelitski sistem za navigaciju GPS/GLONASS, automatski sistem za praćenje ciljeva, sistem za poboljšanu situacionu svest i pozicioniranje na bojištu, kao i sistem koji vrši dijagnostiku i prikazuje trenutno stanje različitih sklopova tenka, ali i sistem pomoćnog napajanja.

Posadu tenka T-72B1 MS čine tročlana posada. Tenk pokreće motor modernizovani dvanaestocilindrični V-84MS dizel-motor od ukupno 840 KS, koji je omogućio maksimalnu brzinu od 60 kilometara na čas i autonomijom kretanja od oko 700 km, odnosno 900 km s dodatnim rezervoarima za gorivo. Transmisija na tenku je automatska. Hodni deo tenka čini po šest potpornih točkova s obe strane, po jedan pogonski točak koji je smešten u zadnjem delu i po jedan zatezni točak takozvani "lenjivac" koji se nalazi u prednjem delu.

PVO sistem PASARS

PVO sistem PASARS
PVO sistem PASARS
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

PASARS-16 nazvan "Terminator" je trupna protivvazduhoplobna odbrana, koji je prvi put prikazan javnosti 2017. godine.

Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS-16, oruđe bazirano na topu "Bofors" 40 mm, od prvog prikazivanja javnosti do danas doživelo je nekoliko faza modernizacije.

Prevashodna namena sistema PASARS je zaštita kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbrana važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora. Ovaj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

Procesom modernizacije postignuto je da kod složenog borbenog sistema PASARS protivavionski top kalibra 40 mm L/70 "Bofors" umesto vučne varijante bude postavljen na vozilo, sa oklopljenom kabinom vozača i poslužioca, čime su značajno unapređeni zaštita posluge, mobilnost i brzina pripreme za vatreno dejstvo. U sistem za upravljanje vatrom, integrisani su savremeniji centralni računar, podsistem za globalno pozicioniranje i sopstvenu orijentaciju, taktički računar komandira oruđa, radio-telekomunikacioni uređaj, prijemnik podataka o cilju i elektroagregat za napajanje sistema.

Sistem za automatsku stabilizaciju i nivelaciju koji se sastoji od hidrauličnih krakova i softvera koji njima upravlja, doprinosi da vreme potrebno za zauzimanje borbenog položaja bude izuzetno kratko, manje od jednog minuta, a brzina paljbe kojom se dejstvuje po ciljevima je pet metaka u sekundi. Hranjenje topa vrši se iz punjača kapaciteta 44 metka.

Za PASARS-16 karakterističan je i visok stepen balističke zaštite, kao i mogućnost dejstva uz pomoć modernizovanog osmatračko akvizicijskog radara "Žirafa" i samostalnog dejstva sa optičkim indikatorom cilja ili bez njega.

PASARS-16 je još jedan od složenih borbenih sistema koji je proizvod domaće industrije. Za njegov razvoj zadužen je Vojnotehnički institut, a u projektu učestvuju "Prva petoletka Trstenik - Namenska", kao integrator-proizvođač, "Zastava TERVO" i "FAP Priboj" kao veći kooperanti.

Protivavionski sistem PASARS M-16 sa topom 40mm (prva varijanta) uveden je u naoružanje Vojske Srbije, a u toku je razvoj sledećih faza modernizacije sa novo integrisanim podsistemima i raketama zemlja-vazduh (3 tipa).

Samohodna haubica "Gvozdika"

Gvozdika
Gvozdika
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Njen razvoj je započeo još davne 1967. godine, a serijska proizvodnja je krenula 1971. godine.

Osnovna namena Samohodne haubice 2S1 "gvozdika" je uništavanje i neutralisanje žive sile van zaklona i u zaklonu poljskog tipa, neprijateljskih vatrenih sredstava, artiljerijskih i moto-tehničkih sistema naoružanja i vojne opreme neprijatelja. Namenjena je i za rušenje otpornih tačaka, žičanih i drugih prepreka, kao i pravljenje prilaza u minskim poljima. Na oklopnu platformu guseničara integrisana je haubica 2A31 (D-32), kalibra 122mm, sa borbenim kompletom od 35 trenutno-fugasnih i pet metaka sa kumulativnim zrnom. Maksimalni domet projektila je oko 15,500 metara. Odlikuje je tempo vatre od 5 granata u minuti.

Njena ukupna težina iznosti 15,7 tona , a pokreće je dizel motor ЯMZ-238N maksimalne snage 300Ks. Ceo korpus je zaštićen oklopom debljine 15-20mm. Pun rezervoar omogućava doseg i do 500km, pri čemu haubica može da razvije brzinu i do 60 km/č. Posada se sastoji iz četiri člana.

Na bazi osnovne verzije, ruski vojno-industrijski kompleks je napravio pakete modernizacije za ovu haubicu, koja u velikoj meri povećava njene tehničko-taktičke sposobnosti u modernim uslovima bitke. Procene su da Vojska Srbije u svom sastavu ima 65+ samohodnih oruđa ovog tipa, koji bi trebali svi da se modernizuju na novi standard.

Mi nestripljivo čekamo združenu vojnu vežbu, a vi?

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd