fbpx
Skip to main content
Miloš

"Miloš" veliki i "Hamer" silni demonstriraju eksplozivnu narav na Orešcu (FOTO/VIDEO)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Prikaz je počeo dinamičnom akcijom specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a na poligonu "Orešac". Na "Pasuljanskim livadama" prikazani su postupci ojačane borbene grupe u odbrani sa prelaskom u protivnapad.

Danas se na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" najvišem državnom i vojnom rukovodstvu i široj javnosti prikazuje deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva jedinica Vojske i Policije prilikom rešavanja kriznih situacija.

IZRAEL UPOZORIO SVET: "Učinićemo sve što je potrebno, Iran neće imati nuklearno oružje!"

IZRAEL UPOZORIO SVET: "Učinićemo sve što je potrebno, Iran neće imati nuklearno oružje!"

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE U AKCIJI! Čuvari srpskog neba spremni za vežbu "Odgovor 2021"

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE U AKCIJI! Čuvari srpskog neba spremni za vežbu "Odgovor 2021"

KAKO UNIŠTITI NEPRIJATELJA IZ FOTELJE: Počela izgradnja prve fabrike za proizvodnju jednog moćnog oružja u Rusiji

KAKO UNIŠTITI NEPRIJATELJA IZ FOTELJE: Počela izgradnja prve fabrike za proizvodnju jednog moćnog oružja u Rusiji

Po naređenju predsednika Republke Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Vojska Srbije i Policija realizuju zajedničke vežbovne aktivnosti sa ciljem prikazivanja spremnosti, efikasnosti i sinhronizacije dejstva ova dva sistema koja štite bezbednost naše zemlje. Vežba "Odgovor 2021" okuplja više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika Policije na dve lokacije, rekao je juče pukovnik Aleksandar Milićević, zamenik komandanta 98. vazduhoplovne brigade.

Prikaz počinje dinamičnom akcijom specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a na poligonu "Orešac". Na "Pasuljanskim livadama" biće prikazani postupci ojačane borbene grupe u odbrani sa prelaskom u protivnapad.

U vežbi učestvuju pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade.

- Vojna vežba "Odgovor 2021" se dešava u predelu Vršca, na vojnom poligonu "Orešac", učestvuje oko 312 pripadnika Vojske Srbije i Policije. Od jedinica Vojske Srbije biće pristuna 72. brigada za specijalne dejstva, 63. padobranska brigada, ratno vazduhoplovstvo i PVO - rekao je pripadnik Specijalne antiterorističke brigade Ivan Simonović.

U vežbi takođe učestvuju pripadnici Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

- Što se tiče pripadnika MUP-a biće prisutni 75 pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i 10 pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a - rekao je pripadnik Specijalne antiterorističke brigade Ivan Simonović.

Pored izuzetne obučenosti i visokog nivoa sinhronizacije, danas će biti predstavljena i efikasnost dejstva dela najsavremenijih sistema naoružanja koje koristi Vojska Srbije, pored njih učestvuje i ponos srpske namenske industrije borbeno oklopno vozilo "Miloš" koga proizvodi srpska firma Jugoimport SDPR.

- Angažovano je 22 oklopna vozila, od kojih 11 "Miloša", 3 M15-a, 3 "Mala Miloša N" i 7 "Hamera". Taktičke situacije koje će biti prikazane na pomenutim poligonima široj javnosti su simulacija terorističkog napada na industriju u Vršcu i teroristički napad na autobus sa taocima. Angažovane su jedinice na vodi, jedinice u vazduhu i jedinice na kopnu - rekao je pripadnik Specijalne antiterorističke brigade Ivan Simonović.

Pripadnici Vojske Srbije imali su priliku da na poligonima spoznaju performanse ovog borbenog vozila koje je uspešno prošlo sva ispitivanja i da se uvere u vatrenu moć, visok nivo zaštite i izuzetne manevarske sposobnosti u svim vremenskim i terenskim uslovima.

Vozilo "Miloš", čiji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport - SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije.

Osnovni koncept vozila predstavljaju samonoseće oklopno telo, savremeni sklopovi pogona i prenosa snage i nezavisni sistem oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima, uz maksimalnu borbenu masu od 14 t. Dizel motor CUMMINS ISB 300 snage 300 KS, automatski menjač Allison 3500 SP i ostale komponente sistema za prenos snage omogućavaju vozilu brzinu kretanja više od 110 km/č. U slučaju oštećenja pneumatika točkovi sa takozvanim "run-flat" ulošcima omogućavaju kretanje vozila do 50 km, a osim toga imaju i mogućnost centralnog upravljanja pritiskom u pneumaticima.

Borbeno vozilo "Miloš" ima pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem tokom protivzasednih dejstava, osmatračke prozore zaštićene balistički, zatim sistem za klimatizaciju i NBH zaštitu, savremenu komunikacionu opremu i komandno-informacioni sistem, kao i kamere za noćno osmatranje i vožnju.

Pored "Miloša" biće predstavljeno i oklopno vozilo "Hamer". Vozila koja su tokom ranijih godina stigla u Ministarstvo odbrane i Generalštaba Vojske Srbije koriste se za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u mirovnim operacijama.

Identične oklopne "Hamere" koje koristi Vojska Srbije koristi i američka vojska u Iraku poslednjih godina, i čiji se značaj ogleda, između ostalog, i u bliskoj borbi, kao i antiterorističkoj borbi.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastaviće da ulažu u domaće znanje i domaću pamet, da opremaju jedinice najsavremenijim sredstvima u skladu s potrebama i da dalje jačaju operativne sposobnosti.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
-6 Beograd