fbpx
Skip to main content
avion

IZVOĐENJE "MRTVE PETLJE" KAO OD ŠALE: Ruski "lovci" pokazali zašto su najbolji u svom poslu (VIDEO)

Foto: Printscreen/Телеканал Звезда
Brzinom od 600 do 800 kilometara na sat izvode akrobacije

Pre pet godina u sastavu Mornaričke avijacije Rusije formiran je 100. brodski lovački vazduhoplovni puk. Piloti su proslavili godišnjicu letovima tokom kojih su formirali figure kao što su "mrtva petlja", "cev" i "vadičep", piše portal "Zvezda".

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

SME LI JAPAN DA "UDARI" NA LJUTOG RUSKOG MEDVEDA? Dve moćne sile i jedno ostrvo usijali svet zbog PVO (VIDEO)

SME LI JAPAN DA "UDARI" NA LJUTOG RUSKOG MEDVEDA? Dve moćne sile i jedno ostrvo usijali svet zbog PVO (VIDEO)

VOJNI EKSPERT OBJASNIO: Ruska flota uskoro postaje premoćna, Amerikanci mogu samo da se zabrinu!

VOJNI EKSPERT OBJASNIO: Ruska flota uskoro postaje premoćna, Amerikanci mogu samo da se zabrinu!

Lovac komandanta puka prvi poleće ka olovnom polarnom nebu. "Radi kao što ja radim" jedan je od principa nastave.

Brzinom od 600 do 800 kilometara na sat izvode akrobacije.

Danas treniraju na veoma malim visinama, što je važno za igre "skrivanja" od neprijatelja, a to je moguće samo ako ostanu nevidljivi za neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), jer se na taj način postiže efekat iznenađenja.

Prema vazduhoplovnim standardima, piloti izvode najteže, veoma naporne i najopasnije letove. Njihovoj pripremi je posvećeno više vremena nego u vazduhoplovstvu baziranom na obali. Tim pre što su letovi na Arktiku uvek praćeni lošim vremenskim uslovima.

Brodski lovački vazduhoplovni puk Severne flote najmlađi je u Rusiji. Nastao je pre pet godina, nastavlja istoriju i tradiciju istraživačkog i instruktorskog borbenog vazduhoplovnog puka Crnomorske flote, kojim je na Krimu od 1986. godine komandovao legendarni pilot, heroj Rusije Timur Apakidze. Posle raspada SSSR-a, komandant je sa većinom osoblja nastavio da služi u Severnoj floti, obučavajući čitavu plejadu pilota.

Dok se teški nosač aviona, krstarica "Admiral Kuznjecov" popravlja, sadašnja generacija pilota usavršava svoje veštine u vazduhoplovnom kompleksu za obuku palubne avijacije NITKA na Krimu i na svom matičnom aerodromu Severomorsk 3. Među njima je i komandant grupe Aleksej Apraksin.

avion
Foto: Printscreen/Телеканал Звезда

On navodi da je njegov san iz detinjstva bio da bude tamo, na vrhu. Danas se šali da je "ljubav prema nebu obostrana i da je glavna stvar da mu se potpuno predate".

- Moramo biti spremni da ispunimo bilo koji zadatak koji nam je dodeljen. Počevši od vazdušnih borbi na velike daljine, kada jednostavno ne vidimo metu, jer je vrlo daleko od nas i kada iz dalekometne borbe prelazimo u blisku manevarsku borbu. Ovde ulogu već ne igra navođeno oružje, već naš top. Pokušavamo da pobedimo na ovaj način, kako bismo stekli nadmoć u vazduhu - rekao je komandant vazduhoplovne grupe 100. posebnog brodskog borbeno-vazduhoplovnog puka Severne flote Aleksej Apraksin.

Piloti moraju biti spremni za poletanje i sletanje na brodove avionima MiG-29K. Manevarski lovac može da radi u bilo koje doba godine, na bilo kojoj geografskoj širini. Ovo je još jedna važna komponenta zaštite arktičkih granica.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd