Skip to main content
NATO

NATO U PANICI! Najvažniju stvar niko ne brani: Ko će kontrolisati Zemljinu orbitu iz Ramštajna?

Foto: Profimedia
NATO planira takozvanu militarizaciju svemira

Odluka o tome na koji način će NATO štiti svoje satelite mogala bi da bude doneta već ovog četvrtka.

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

KONAČNO! Počinje najbolji fudbal na svetu, već večeras će sve da puca

SLUŽE BEZUSLOVNO SRBIJI! Vojna policija uvek spremna da brani način života i ustavni poredak države

SLUŽE BEZUSLOVNO SRBIJI! Vojna policija uvek spremna da brani način života i ustavni poredak države

DOMINACIJA ILI STRAH? Održane združene pomorske vežbe TRI MOĆNE NATO DRŽAVE

DOMINACIJA ILI STRAH? Održane združene pomorske vežbe TRI MOĆNE NATO DRŽAVE

U Ramštajnu je već smeštena komanda vazduhoplovnih snaga zapadnih saveznika, a odatle bi sada mogla da se prati i situacija u svemiru, odnosno u Zemljinoj orbiti, tačnije da se prate sateliti zemalja NATO, kako civilni, tako i vojni.

Radi se pre svega o osmatranju onoga što se zbiva u orbiti, ali i o koordinaciji mera u nekim vanrednim okolnostima.

Kako se navodi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg očekuje saglasnost ministara odbrane svih saveznika i pre sastanka ovog četvrtka, naglašavajući da to nikako nije "militarizacija svemira" - što je nešto oko čega su se složili glavni protivnici Hladnog rata još odavno.

Međutim, navodi se, ratovi i vojni sukobi se menjaju, a sateliti postaju sve važniji jer omogućavaju na naš svet funkcioniše, i to u meri koju mnogi ne shvataju.

Prema rečima Stoltenberga, trgovina, vremenska prognoza, mobilni telefoni i bankarski poslovi zavise od satelita.

satelit
satelit
Foto: Profimedia

- Svemir je od ključne važnosti i za NATO, uključujući i mogućnost navigacije, prikupljanja informacija, komunikacije i detekcije lansiranja raketa negde u svetu. Zato je izuzetno važno da dobro znamo šta se dešava u svemiru, da i dalje imamo pouzdane usluge koje nam stižu iz svemira i da NATO zadrži svoj tehnološki nivo - rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg kaže da je brza, efikasna i bezbedna satelitska komunikacija ključna za jedinice alijanse, kao i da se svemir oko naše planete u poslednjoj deceniji iz korena promenio.

- Sve je veća gužva, na stotine novih satelita lansira se svake godine. A sateliti su sve ranjiviji. Neke države, među njima i Rusija i Kina, razvijaju anti-satelitske sisteme koji mogu da oslepe, onesposobe ili obore satelite. To je pretnja onome što se zbiva u orbiti - kaže on.

U Ramštajnu neće nastati nekakvo oružje kao iz filmova naučne fantastike, već će to biti centar u kojem će se prikupljati informacije o onome šta se zbiva u orbiti.

Osim toga, najavljuju se i drugi planovi NATO, a trebalo bi da bude formiran i svojevrsni institut koji bi razmatrao šta se može i mora uraditi u tom prostoru.

On bi takođe mogao da bude smešten u Nemačkoj, u Kalkaru u Severnoj Rajni i Vestfaliji, ili u francuskom Tuluzu.

Dodaje se i da je francuski predsednik Emanuel Makron još prošle godine je najavio formiranje štaba za zaštitu svemira, tvrdeći da je svemir "novo područje sukobljavanja".

Trenutno u našoj orbiti ima oko 2.400 satelita, a otprilike 60 odsto njih pripadaju nekoj od članica NATO, a osom vojne pretnje još jedna stvar ugrožava satelite - orbita Zemlje pretvorila se u pravo đubrište po kojem leti oko pola miliona komada raznih delova, satelita koji odavno ne funkcionišu, raketa i misija koje su davno zaboravljene.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd