fbpx
Skip to main content
MiG 29

ESKADRILA VOJSKE SUVERENO DOMINIRA NEBOM! Sada ih imamo 14: MiG 29 - "oštrica mača" kao garancija moći naše zemlje

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Jučerašnjom isporukom Beolorusije, Srbija je kompletirala eskadrilu od 14 lovačkih aviona MiG-29

Srpsko ratno vazduhoplovstvo i srpsko nebo, zahvaljujući opremanju novim beloruskim avionima MiG-29, modernizaciji postojećih resursa i ulaganjima u poboljšanje materijalnog statusa pilota i letača, značajno je ojačano.  

Čini se da naša vazduhoplovna eksadrila nije bila toliko moćna još od vremena Jugoslavije.

UBICA NOSAČA AVIONA: Moskva raspolaže premoćnim oružjem, "pametna" raketa sposobna da razvali svakog neprijatelja

UBICA NOSAČA AVIONA: Moskva raspolaže premoćnim oružjem, "pametna" raketa sposobna da razvali svakog neprijatelja

UPOZNAJTE "GVOZDENU KUPOLU" I RAKETU "TAMIR": Neke stvari o moćnom izraelskom oružju verovatno niste znali (VIDEO)

UPOZNAJTE "GVOZDENU KUPOLU" I RAKETU "TAMIR": Neke stvari o moćnom izraelskom oružju verovatno niste znali (VIDEO)

TVORAC NAJRAZORNIJE BOMBE NA SVETU DOBIO NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Paradoksalno, ali pročitajte do kraja (VIDEO)

TVORAC NAJRAZORNIJE BOMBE NA SVETU DOBIO NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Paradoksalno, ali pročitajte do kraja (VIDEO)

Jučerašnjom isporukom Beolorusije, Srbija je kompletirala eskadrilu od 14 lovačkih aviona MiG-29 od kojih će 11 jednoseda biti dovedeno na nivo MiG-29SM odnosno postaće višenamenski borbeni avioni, dok će tri dvoseda, obzirom na skromniju opremljenost i borbene mogućnosti, najverovatnije proći kroz modernizaciju manjeg obima.  

Vojska Srbije trenutno raspolaže sa 14 aviona MiG-29 koji se svrstavaju u jedne od najsavremenijih aviona na svetu.

  • Ruski MiG-29 (10)
  • Beloruski MiG-29 (4)

(11 jednoseda će biti dovedeno na nivo MiG-29SM)

Tokom 2017. godine u operativnu upotrebu uvedeno je šest aviona MiG-29 koje je Vojska Srbije dobila iz Ruske Federacije, a u 2019. godini izvršeno je opremanje sa još četiri aviona ovog tipa, koji su donacija Republike Belorusije.

Dopremanjem preostala dva od četiri lovca MiG-29 koje je Belorusija donirala Srbiji, kompletirana je "prva postava" najmodernijih jurišnih borbenih aviona naše zemlje.

Ruski MiG-29
Ruski MiG-29
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nabavka aviona MiG-29 kroz vojnotehničku pomoć Ruske Federacije i Republike Belorusije, samo je jedan od pokazatelja rezultata razvijene i odlične vojno-ekonomske saradnje i saradnje u oblasti odbrane sa partnerskim zemljama.

Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13, tri primerka koje je donirala Rusija imaju evidencijske brojeve 18201, 18202 i 18203, a letelice iz Belorusije nastaviće taj niz tj. imaće evidencione brojeve 18204, 18205, 18206 i 18207.

Višenamenski borbeni avioni MiG-29 u osnovi su namenjeni za lovačko-presretačka dejstva protiv neprijateljskih vazduhoplova, a u pomoćnoj nameni za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi. Maksimalna brzina ovih aviona iznosi 2.400km/h (2,25 maha), maksimalna visina leta  18.000 metara, a taktički radijus 1.500 kilometara. Modernizacijom aviona MiG-29 povećava se borbena efikasnost i vatrena moć, čime se značajno unapređuju sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora iznad Republike Srbije i na njenim prilazima.

Beloruski MiG-29
Beloruski MiG-29
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Preostala dva od četiri beloruska lovca MiG-29 nakon dolaska u Srbiju će biti upućeni na remont i manje modifikacije kako bi bili dovedeni na nivo postojećih srpskih aviona.

MiG-29SM

Belorusija je Srbiji donirala 4 jednoseda varijante 9.13. Zvanično smo do sada mogli da vidimo da je proces modernizacije na nivo približan verziji MiG-29SM započeo oktobra prošle godine.

Osavremenjavanje obuhvata doradu radara, sistema za upravljanje vatrom, unapređenje sistema za protivelektronska dejstva, integraciju savremenijih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa, kao i vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava vazduh-zemlja. Takođe, za potrebe obuke biće dorađen i simulator letenja.

MiG-29SM poseduje višenamenski radar N019ME koji predstavlja modifikaciju radara N019M "Topaz" sa aviona MiG-29S u odnosu na koji ima nešto slabije mogućnosti. Istovremeno može pratiti 10 ciljeva u vazduhu, a omogućuje istovremeno gađanje dva cilja. U sastav radiolokacionog nišanskog kompleksa uveden je novi radiolokacioni kanal ARLK sa autonomin računarom MVK-04. Radi primene televizijski samonavođenih ubojnih sredstava klase vazduh-zemlja, u sistem za upravljanje vatrom (SUV) je uključen i televizijski kanal sa autonomnim računarom.

Ovako modifikovan SUV omogućuje da se slika sa televizijske glave za samonavođenje prikazuje na višenamenskom kolor displeju MFI-54 koji je ugrađen umesto radarskog pokazivača. Modernizovan je i optoelektronski nišansko-navigacijski sistem, tu je zatim novi višenamenski centralni računar, navigacijski sistem uz primenu GPS a primenjena je i magistrala podataka po standardu MIL-STD-1553B.

Podizanju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO doprineo je i proces obuke i usavršavanja vojnih pilota za avione MiG-29. Sa većim brojem aviona MiG-29 višestruko je povećan i broj časova naleta za svakog pilota iz sastava eskadrile, čime je obučenost ljudstva na znatno višem nivou nego što je to bilo u prethodnom periodu. Takođe, za potrebe obuke mlađih pilota, tokom 2019. godine izvršena je osnovna i borbena obuka u Ruskoj Federaciji.

Uz opremanje novim vazduhoplovima, ozbiljan program usavršavanja, neprekidno kondicioniranje i održavanje postignutih sposobnosti naših pilota, značajno su doprineli unapređenju operativnih sposobnosti Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
24 Beograd