fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

NEPRIJATELJ ĆE BITI OSLEPLJEN U KLJUČNOM TRENUTKU: Rusi se spremaju za novi vid ratovanja!

Foto: Profimedia
Među najboljima su u tome

U Rusiji je 15. aprila obeležen Dan specijalista za radio-elektronsku borbu (REB). Eksperti pišu da su ruska sredstva za radio-elektronsku borbu među najboljima na svetu i da je u toku je ponovno opremanje ruskih snaga najnovijim modelima tehnike koja po mnogim parametrima nadmašuje strane analoge.

MOSKVA ĆE ZAGRMETI 9. MAJA: Svet će se stresti kad iz 12.500 grla odjekne "URA", a onda kreće nešto mnogo jače (VIDEO)

MOSKVA ĆE ZAGRMETI 9. MAJA: Svet će se stresti kad iz 12.500 grla odjekne "URA", a onda kreće nešto mnogo jače (VIDEO)

CILJA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, PUCA ČOVEK: Rusija dobija najnovijeg tenk-robota "Armata" T-14

CILJA VEŠTAČKA INTELIGENCIJA, PUCA ČOVEK: Rusija dobija najnovijeg tenk-robota "Armata" T-14

GDE SI POŠAO, BRALE? Ruski lovac dočekao nezvanog gosta na granici, došao da špijunira (VIDEO)

GDE SI POŠAO, BRALE? Ruski lovac dočekao nezvanog gosta na granici, došao da špijunira (VIDEO)

Pre 117 godina, tokom rusko-japanskog rata branioci Port Artura blokirali su radio-prenose neprijateljskih brodova koji su usmeravali paljbu na tvrđavu.

Danas rusko vojno rukovodstvo smatra da je potencijal jedinica za radio-elektronsku borbu efikasan i ekonomski isplativ "način za postizanje nadmoći u informaciono-telekomunikacionom prostoru".

Vojska navodi da je sada ključni podsticaj za modernizaciju sredstava radio-elektronske borbe razvoj stranih sistema državne i vojne uprave, kao i da strane države prave vojnu opremu na osnovu "informacionih i radio-elektronskih tehnologija".

Specifična vrsta borbenih dejstava

Na savremenom ratištu, trupe REB su u stanju da izvode široki spektar zadataka. Sredstva za radio-elektronsku borbu su tesno povezana sa aktivnostima PVO, izviđanjem, antiterorističkim operacijama, kao i funkcionisanjem automatizovanih kontrolnih sistema.

Glavni zadaci snaga REB su blokiranje komunikacije i ometanje različite elektronske opreme protivnika. U praksi su u stanju da remete upravljanje neprijateljskim jedinicama, obezbede protivvazduhoplovnu odbranu i ometaju izviđanje neprijatelja.

Kako kažu eksperti, sve to omogućava suzbijanje gotovo svih vazdušnih napada, visokotehnoloških kopnenih i morskih platformi. Takođe, sistemi za radio-elektronsku borbu oduzimaju neprijatelju sposobnost da koordiniše dejstva vojnih grupa.

- Bez aktivnog korišćenja kompleksa REB već je, u principu, nezamislivo sprovođenje borbenih dejstava. S jedne strane, sredstva za radio-elektronu borbu omogućavaju zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava. S druge strane, doprinose ispunjavanju zadataka u interesu trupa u ofanzivi remeteći rad neprijateljskih sistema - objasnio je za "RT" osnivač portala "Military Russia" Dmitrij Kornjev.

Prema rečima eksperta, uspešna radio-elektronska borba u suštini "oslepljuje" neprijatelja.

Neprijatelj je u tom slučaju onemogućen da prima aktuelne informacije, kao i da upravlja jedinicama i oružjem, objašnjava on. Pored toga, sredstva REB su u stanju da prikriju manevre sopstvenih i savezničkih kopnenih i vazdušnih formacija.

Vojni ekspert Jurij Ljamin je u razgovoru za "RT" govorio o sve većem značaju sredstava REB.

- Radio-elektronska borba je i ranije igrala veliku ulogu, ali u poslednje vreme posebno dobija na značaju, jer danas tokom borbenih dejstava prioritetni značaj imaju sredstva i sistemi za komunikaciju, bespilotne letelice i druga tehnika koja prima i prenosi informacije - objasnio je Ljamin.

Istovremeno, general-major Jurij Lastočkin koji rukovodi jedinicama radio-elektronske borbe kaže da se korišćenje perspektivnih sredstava za radio-elektronsku borbu po efikasnosti približava sistemima za visokopreciznu paljbu.

Lastočkin je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije pripremilo dokument kojim se definiše strategija za poboljšanje ruskog sistema za radio-elektronsko ratovanje.

Prema njegovim rečima, praktična primena strategije će dovesti do značajnog povećanja doprinosa snaga REB u "sticanju nadmoći u upravljanju snagama i primeni oružja".

- Prema našim procenama, kvalitativne izmene u razvoju sistema za naoružanje snaga REB i poboljšanje oblika i načina njihove borbene primene će u bliskoj budućnosti omogućiti da radio-elektronsko borba preraste u specifičnu vrstu borbenih dejstava, u okviru koje će se praktično rešavati sudbina svih postojećih i budućih operacija i borbenih dejstava - istakao je general-major.

Nadmašuje strane analoge

U materijalima ruskog Ministarstva odbrane se navodi da je trenutno u toku ponovno opremanje snaga za radio-elektronsko ratovanje najnovijim modelima tehnike, koja "po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama ne zaostaju, a po mnogim parametrima nadmašuju strane analoge".

Dostignuća Moskve na polju radio-elektronske borbe priznaju i američke vlasti. U martu su specijalisti američke Računovodstvene komore pripremili izveštaj u kojem tvrde da je Rusija, zajedno sa Kinom, postigla značajan napredak u unapređenju svog potencijala "u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru i uopšte korišćenju ovog spektra".

Primera radi, najnovija stanica "Krasuha S4" može da na opasnoj blizini detektuje udarnu neprijateljsku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica "lovi" radarski signal aviona koji se približava i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca.

- Uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti "Krasuhe" - navedeno je u dokumentima Ministarstva.

Pored "Krasuhe", treba izdvojiti i "Stupor" – prvo rusko oružje za borbu protiv dronova, kao i multifunkcionalni sistem "Stilet".

Međutim, ovde se ne završava lista ruskih sredstava za radio-elektronsko borbu koja mogu da se koriste u svrhe PVO. Ruska industrija proizvodi i sisteme kao što su "Silok", "Solaris N", "Borisoglebsk 2", kao i "Polje 21M".

S tim u vezi, Kornjev kaže da u naoružanje ruske vojske neprestano stižu modernizovani i potpuno novi modeli.

Sa svoje strane, Ljamin ističe da je Rusija jedna od malobrojnih zemalja koja je u stanju da samostalno proizvodi sisteme za radio-elektronsko ratovanje različitog dometa, kao i da su ruska sredstva REB jedna od najboljih na svetu.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
10 Beograd