fbpx
Skip to main content
američka vojska

NJUJORK TAJMS "RASTURIO" PENTAGON: Amerika gubi trku na polju vojnih tehnologija

Foto: Profimedia/ilustracija
Trenutno gube u trci sa ostalim silama sveta.

Članovi mešovite grupe stručnjaka iz američkog Kongresa došli su do zaključka da Sjedinjene Američke Države zaostaju u polju visokih vojnih tehnologija povezanih sa veštačkom inteligencijom i drugim razvojem, piše američki "Njujork tajms".

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Kako da uštediš za iPhone 11 Pro?

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

Fakultet društvenih nauka dobio sedam akreditacija

(UŽIVO) PETI DAN SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: Mežunarodna zajednica pozvala prekid borbe, Makron šalje avion po ranjene novinare (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) PETI DAN SUKOBA U NAGORNO-KARABAHU: Mežunarodna zajednica pozvala prekid borbe, Makron šalje avion po ranjene novinare (FOTO/VIDEO)

Uprkos svim pregovorima Pentagona o usvajanju novih tehnologija, politika odustajanja od starog oružja ima mnogo prepreka. Ona je povezana sa zatvaranjem fabrika, baza i sa gubitkom radnih mesta. Kao rezultat toga propadaju pokušaji modernizacije vojne oblasti, piše "Njujork tajms".  

U izveštaju mešovite grupe specijalista Kongresa se navodi da su Ministarstvo odbrane i Kongres dužni "da se usredsrede na zahteve budućnosti, a ne na političku i vojno-industrijsku posvećenost prošlosti".

Prema rečima jednog od predsedavajućih parlamentarne grupe stručnjaka Seta Moultona, rivalstvo u oblasti visoke vojne tehnologije je trka, a Sjedinjene Američke Države je trenutno gube, a ujedno gube i vreme.

Izveštaj grupe navodi da bi SAD trebalo da se usredsrede na razvoj veštačke inteligencije. Kao primer su dali "projekat Menhetn" iz Drugog svetskog rata, kada su najbolji umovi zemlje u vojnoj industriji i nuklearnoj fizici okupljeni kako bi stvorili atomsku bombu.

Parlamentarna grupa je predložila da se proceni bar jedna alternativa veštačkoj inteligenciji pre finansiranja svakog većeg vojnog programa. SAD se pozivaju da vode proces stvaranja i ratifikacije globalnog dogovora o veštačkoj inteligenciji u duhu Ženevske konvencije.

Međutim, postoje sumnje u efikasnost takvog sporazuma, pošto sajber tehnologije ne stoje na raspolaganju samo državama, napominje list.

- Pentagon zna kako da se nosi sa velikim programima kao što su lovci ili nosači aviona, ali je manje sposoban da ovlada novim tehnologijama koje će biti potrebne u budućim konfliktima“, navodi se u izveštaju parlamentarne grupe. Predstavnici američkog Ministarstva odbrane su izjavili da će raditi na tom problemu - dodaje "Njujork tajms". 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd